Dijous 28 març 2024

Dijous 28 març 2024

Compartir

Cuba: A la recerca de noves mirades a l’entorn local

Sensibilitzar i endinsar actors i actores socials en els coneixements sobre les relacions de gènere entre homes i dones s’inscriu entre els propòsits d’un cicle de formació que s’implementa actualment a les províncies orientals de Santiago de Cuba i Guantánamo, a 860 i 900 quilòmetres de l’Havana, respectivament.

Aquests tallers de formació per integrants dels governs provincials i municipals són coordinats per l’Associació Cubana de Producció Animal (ACPA) i compten amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), amb la idea de reforçar l’eix d’equitat de gènere en dos territoris on l’entitat de cooperació està treballant en temes d’enfortiment del desenvolupament local de l’orient cubà.

“A més d’impartir i assimilar coneixements, aquesta experiència formativa té en compte una aplicació pràctica en l’entorn immediat d’aquestes persones”, va precisar a SEMLac Dilcia García, encarregada del programa de gènere en l’ACPA.

El cicle de capacitació és impartit per professionals de la Cátedra de la Mujer de la Universitat de l’Havana i consta de 48 hores lectives en dues trobades a les quals assisteixen persones a Santiago de Cuba i Guantánamo.

“A més dels coneixements impartits, s’orienta com a tasca una anàlisi individual de cada localitat per identificar les desigualtats existents, els espais d’inequitat i discriminació en l’entorn immediat, amb vista a proposar accions per reduir aquestes bretxes”, explica García, coordinadora de aquesta iniciativa.

Les primeres trobades formatives es van realitzar al maig i les darreres tenen lloc aquest mes de juny, amb la participació de representants dels governs municipals i provincials, de les seves entitats i empreses subordinades i de la Federación de Mujeres Cubanas, l’ ACPA, el Consejo Científico Veterinario, l’Asociación Cubana de Técnicos Forestales (ACTAF) i les Cátedras de la Mujer, entre d’altres.

“Ha estat una molt bona oportunitat també per a l’intercanvi entre les persones que treballen a la mateixa localitat i gairebé mai tenen aquest tipus de relació ni la possibilitat d’interactuar d’aquesta manera des de diversos sectors com el comerç, la gastronomia, l’agricultura, la indústria, els serveis comunals, la salut o el sector jurídic, amb el propòsit de buscar una mirada d’equitat de gènere “, detalla García.

Temes com el panorama històric del feminisme com a moviment filosòfic, científic, social i polític, els estudis de la dona i de gènere, la multidimensionalitat d’aquesta última categoria, els seus vincles amb l’educació, l’ocupació o la salut, així com l’anàlisi de els factors que contribueixen a perpetuar estereotips s’inclouen en el programa d’estudi, impartit per les professores Norma Vasallo i Yulexis Almeida Junco.

“En ambdós grups hem trobat motivació i capacitats”, va assenyalar la coordinadora i va destacar la cohesió, desenvolupament de les organitzacions, fortalesa de les Cátedras de la Mujer i activa participació de la FMC a Guantánamo, on el taller de tancament provincial es realitzarà del 25 al 28 de juny.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Filipa César, Helena Taberna i Lucrecia Martel, tres vies fílmiques de restituir la memòria

    Denunciar la ‘miopia europea’ sobre les resistències contra la colonització, descobrir les històries...

Corea està lluny?

L’any 1950 esclata la guerra entre el nord i el sud i, en plena Guerra...

Comunicar la Mediterrània amb Mirada Feminista

Amb motiu del 25è aniversari de les Jornades “Les periodistes, la Mediterrània i el futur”,...