Dissabte 09 novembre 2024

Dissabte 09 novembre 2024

Tere Molla buena

Criatures nascudes per ventres de lloguer en temps del coronavirus

 

 

OPINIÓ

Aquesta setmana llegia una notícia relacionada amb els nadons nascuts per ventres de lloguer a Ucraïna i Geòrgia i que, en estar les fronteres tancades, qui els han comprat, no poden anar a buscar-los.

 

I en com estan sent “emmagatzemats” en hotels i fins i tot en cases particulars sense cap garantia sanitària en ambdós casos.

Quan jo era petita, mon pare tenia unes quantes vaques lleteres, els vedells eren venuts a el cap d’un temps perquè mantenir-los no resultava rendible.

I aquesta és la imatge que ha vingut a la meva ment. Aquestes criatures sense drets i fins i tot sense inscripció en els registres civils i, per tant, sense identitat pròpia, estan sent alimentades i teòricament cuidades per les empreses que es lucren amb la seva venda. Però en aquests moments de tancament de fronteres no es poden vendre i, per tant, pot passar que, al no “existir” legalment, acabin desapareixent.
I per desaparèixer em refereixo a moltes maneres, perquè els òrgans infantils són un mercat negre igual de rendible que el dels ventres de lloguer, i si els productes dels ventres no tenen la sortida esperada, sempre es poden acabar reciclant en altres productes. O el mercat de la pedofília que també és un negoci il·lícit i, alhora pròsper.

La pràctica dels ventres de lloguer és, en si mateixa, aberrant perquè atempta contra la dignitat de les mares per ser explotades reproductivament i contra la de les criatures nascudes per aquest sistema inhumà, perquè, com ja he dit en algunes ocasions, les priva de la seva genealogia biològica i del vincle emocional amb la seva família d’origen.

Que els desitjos de persones que no poden tenir fills sigui l’excusa per crear granges de dones gestants que perden els seus drets i després i com és el cas, de criatures acabades de néixer, em sembla una cosa absolutament condemnable des del punt de vista humà i ètic. Però que aquest desig es vulgui convertir en dret a nivell internacional, em sembla menyspreable.

Els desitjos són sempre això, desitjos i per res han d’esdevenir drets a costa del sofriment i l’explotació d’éssers humans. I això està passant amb els ventres de lloguer perquè són explotació reproductiva i amb la prostitució que priva les dones de la seva capacitat per decidir.

En tots dos casos els desitjos de terceres persones s’imposen a dones en situació de vulnerabilitat econòmica exercint, per tant, una explotació sobre la part més feble: les dones.

Les criatures comprades i venudes són simple mercaderia, el resultat d’una transacció econòmica més. Com qui compra un producte, a què això sí, haurà, al menys teòricament, tenir cura i alimentar. Però aquesta criatura que ja ha estat maltractada només néixer, al separar-la de la seva mare biològica, en els casos d’aquestes granges de nadons, són doblement maltractades ja que la seva situació és totalment imprecisa en aquests moments i es desconeix el futur que els espera. I això, des del meu entendre, és inhumà. No ja per la falta de cures, perquè se suposa que el “producte” ha de ser cuidat i exhibit per poder ser venut, sinó per la seva “inexistència” a nivell legal, el que genera incertesa i por. I m’ho provoca a mi i imagino que a molta més gent que hagi pogut llegir aquesta notícia.

Esperem que les autoritats internacionals intervinguin en l’assumpte i prohibeixin aquestes pràctiques comercials a escala internacional que suposen l’explotació reproductiva de dones en situació de vulnerabilitat econòmica i el comerç de la compravenda de criatures fruit d’aquesta explotació i que, com veiem, ara estan emmagatzemades en hotels sense tenir reconeguda la seva identitat com a ciutadans i ciutadanes de ple dret.

Però per descomptat, el que s’ha de tenir clar és que mai els drets es poden convertir en lleis. Perquè entre altres coses, el mercat no ho pot comprar tot.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tere Mollá

Tere Mollá

Empleada pública del Govern valencià des de 1983. Sindicalista. Formadora en Igualtat d'Oportunitats, Violència de Gènere, Micro masclismes i Coeducació des de 2006.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Perquè de vegades els silencis sí que es poden escriure”

Aquest és un llibre de la nostra col·laboradora Teresa Mollà Castells que té unes característiques...

Barcelona: Conferència de Lynne Segal al CCCB / La Independent / Notícies gènere

“Educar el desig: moments de felicitat compartida” En el marc del cicle de conferències Som...

Les organitzacions de dones alerten sobre el retrocés dels drets de les dones a Europa

Davant el desè aniversari del Conveni d’Istanbul, les organitzacions de dones alerten sobre el...