L’ escriptora i poeta catalana rebrà el 51è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que Òmnium Cultural atorga ininterrompudament des de l’any 1969. Pessarrodona és una de les autores més prolífiques en llengua catalana, i una de les intel·lectuals més prestigioses del nostre país.
Marcel Mauri, vicepresident d’Omnium i Marta Pessarrodona
En la presentació del premi, Pessarrodona ha agraït el guardó i ha assegurat que “aquest premi és un honor que no farà canviar com visc la meva vida”, i ha volgut llegir la carta que el president de l’entitat, Jordi Cuixart, li va fer arribar després de la trucada comunicant-li que se li otorgava el 51è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. “Una carta -va explicar emocionada – que guardaré com un record inoblidable”. La trucada de Cuixart va ser la darrera que va fer des del centre penitenciari de Lledoners, abans de ser traslladat a Madrid per seure al banc dels acusats en el Judici al Procés, en el Suprem. Cal destacar que el jurat ha concedit aquest premi per unanimitat. L’acte de lliurement tindrà lloc el 3 de juny al Palau de la Música Catalana, i si Cuixart -encara no ha sortit de la Presó- serà la segona vegada que no podrà lliurar aquest premi.
Els primers poemes de Pessarrodona van veure la llum el 1968 amb la selecció ‘Primers dies de 1968’, i després fou el torn de nombrosos poemaris com ‘Setembre 30’ (1969) prologat per Gabriel Ferrater, així com biografies d’autores destacades com Maria Aurèlia Capmany, Mercè Rodoreda i Caterina Albert. “Concebo la poesia com un exercici de la ment”, deia la poetessa a Montserrat Roig, i aquest dimarts ha evidenciat que Catalunya és un territori de poesia d’autories extraordinàries. En la seva activitat intel·lectual va fer de pont entre la poesia catalana i la resta d’Europa, sobretot de l’àmbit anglosaxó a través de Virginia Woolf, de qui n’ha estat la màxima introductora en el nostre país.
[+info i fotos a Omnium Cultural].
Consultar sobre M. Pesarrodona en Vikipedia