Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

Catalunya i Amèrica Llatina a través de la dansa

 

 

La “Llegenda Inca” posa en escena a 70 ballarines i ballarins en un gran espectacle de convivència i
integració artística de dues cultures.

Petit Ballet de Barcelona i Perú Contemporáneo presenten la “llegenda sobre l’imperi Inca”, al Teatre de l’Aliança del Poblenou, el diumenge 27 de juny, a les 18 hores.

 

 

L’imperi inca va dominar gran part d’Amèrica Llatina, i va ser l’origen de rituals i danses que posen en escena les companyies dels 6 països inques: l’Argentina, Bolívia, Colòmbia, l’Equador, el Perú i Xile, que actuen al costat de dues companyies catalanes. L’espectacle dissenyat per Isa Moren, directora del Petit Ballet de Barcelona, al costat de l’associació cultural Perú Contemporáneo, és el resultat de gairebé 2 anys de producció i molts assajos, “perquè la pandèmia ens va impedir estrenar l’any passat, però hi tenim posat un gran entusiasme, explica Moren. “Gràcies al treball conjunt de recerca de tot l’equip artístic hem aconseguit una posada en escena espectacular, amb unes coreografies per a gaudir i alhora per a fer reflexionar sobre el passat, el present, i l’espiritualitat de les cultures”.

 

alt

 

 

El fil conductor és la història de poder de l’imperi inca que arriba a través dels seus “descendents” fins als nostres dies i aconsegueix una veritable i creativa integració social a Catalunya. Segons Moren: “És un patrimoni cultural que ens projecta cap al futur”. Amb 70 ballarins i ballarines a l’escenari, que ens descobreixen la seva riquesa i diversitat cultural  a través d’un intercanvi de les arrels artístiques dels inques i de la tradició dansaire catalana.

Per la seva part Lucia Alcalá, directora del Perú Contemporáneo, corrobora que: “ha estat un treball molt intens i rigorós, però molt fructífer i creatiu. Les persones que assisteixin a l’espectacle comprovaran que no s’ha posat en escena res semblant”.

 

alt

 

 

El Sol i la lluna viatgen pel món

La Llegenda Inca ens explica que Wiracocha, Déu principal dels inques, envia el seu fill Inti (Sol) a la Terra amb una missió, dient “Tu ets el més estimat dels meus fills, el teu raonament commou profundament el meu cor i la meva ànima. No en va ets el meu predilecte i el més brillant dels éssers que he creat. Es compliran els teus desitjos i d’ara endavant et diràs ‘El generós i incomparable’. Encamina’t a la terra desolada per a dirigir els homes en la bondat, el treball, la bellesa i la convivència”. I fent-li lliurament d’una vara d’or li encomana: “Veu pel món i allà on s’enfonsi aquesta vara crea l’Imperi inca, que serà un lloc de pau i de bona convivència”.

 

 

alt

 

 

A l’espectacle – com es pot veure en el cartell – hi participen companyies d’Amèrica Llatina a Catalunya, que aporten una extensa trajectòria d’actuacions. Cal destacar el paper protagonista de les dones en aquestes companyies com a directores i ballarines. Sobretot és necessari subratllar la participació especial de la jove ballarina solista, Alexandra Urcia, peruana que va venir a Barcelona de petita, i va estudiar dansa al Centre de Dansa de Catalunya. Ella fa el paper de la Deessa Lluna. Últimament ha col·laborat amb una companyia alemanya en la producció: “Im fluss der Zeit”. També ha ballat en obres com a Trencanous, El Quixot i en altres coreografies neoclàssiques. “No ha estat fàcil aconseguir papers com a solista, sobretot en grans companyies, perquè sempre ens veuen com una ballarina més del cos de ball. En el meu cas vaig tenir sort perquè als 16 anys la meva professora de ballet em va donar la gran oportunitat de ballar en una companyia com a solista en una peça anomenada Oktett, i després en entrar en el Ballet de Catalunya, al ser una companyia nova i petita va ser més fàcil tenir l’oportunitat d’interpretar papers solistes ja que érem molt poca gent. Ara estic molt contenta de treballar els meus orígens peruans. És una experiència molt enriquidora”, explica.

 

Informació:

Per a comprar entrades: Entrapolis

Els grups podran comprar  mitjançant un ingrés a un compte bancari, que se’ls donarà. Per a més informació sobre l’espectacle, promocions d’entrades i descomptes per a grups, etc, podeu escriure a amoncomunicacio@gmail.com

També podeu participar i convidar a les vostres amistats a través de l’esdeveniment al Facebook

+info a Teatre Casino L’Aliança:  o a santmartiambveudesona.cat

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Per una Europa oberta. Posem les feministes en el seu lloc al Parlament Europeu! Eleccions 2014

  Reproduim a continuació un article de Feministik initiativ que impulsa una candidatura feminista a...

Barcelona: Masculinities and Literary Studies. Intersections and New Directions / La Independent / Notícies gènere

Àngels Carabí (ADHUC-UB), Teresa Requena i Marta Bosch-Vilarrubias (Universitat de Barcelona) i Josep M. Armengol...

Portugal: Universitats demanen enviament d’articles en publicació “ex æquo” / La Independent / Notícies gènere

Fins el 30 de desembre serà possible enviar manuscrits acadèmics perquè siguin publicats, prèvia aprovació,...