Dijous 23 maig 2024

Dijous 23 maig 2024

Compartir

El calvari de les dones presses polítiques a Belarus

Olga Karach, periodista, política i directora de CASA NOSTRA @RAZAM

El Centre Casa Nostra que porta el nom de la periodista Olga Karach, Centre Internacional d’Iniciatives Civils ens actualitza xifres i situacions de la violència contra les dones.

Actualització de les dades de les preses polítiques a Belarus, a data 14-6-2021 Minsk (Belarus)A dia d’avui, 106 dones belarusses han estat reconegudes com a preses polítiques. Algunes d’elles ja estan complint el seu “càstig”, mentre que d’altres estan a l’espera de judici. Us expliquem quin tipus de repressió fa servir el govern il·legítim contra les valentes i honestes dones belarusses:

 

Treure els nens de la família

El 29 de setembre de 2020, Natallia Sniazhkova, mare de cinc fills, va ser detinguda a Gomel. En aquells dies, el seu marit German ja havia estat condemnat a 14 dies per participar en accions de protesta. Les autoritats van dur els dos nens menors de parella a un alberg social. Afortunadament, Natallia va aconseguir treure els nens de l’orfenat i tota la família es va mudar a Vilnius per raons de seguretat.

 

Tortures i pallisses per part d’agents de seguretat

El 27 de desembre de 2020, Anastasia Nikítina, una dona de 40 anys i mare de dos fills, va ser detinguda i colpejada a Minsk. En el judici, Anastasia va dir que durant l’arrest la van posar a terra, la van emmanillar i després la van colpejar en un autobús. A més, no li van donar de menjar durant molt de temps, el que va causar una exacerbació de la diabetis, els nivells de sucre van caure. Els policies es van negar a oferir assistència mèdica a la detinguda.

 

 

                                                           Elena Lazarchik

                                                              Elena Lazarchik, li van treure el fill @RAZAM 

 

No proporcionar atenció mèdica

El 12 de novembre de 2020, com a part del “cas estudiantil”, l’estudiant de primer any de BNTU Anastasia Bulybenka va ser detinguda. Anastasia pateix de psoriasi i, mentre complia la condemna, la malaltia va empitjorar. No se li va proporcionar menjar especial; durant deu dies a la noia no li van permetre dutxar-se, el que està contraindicat per a pacients amb psoriasi. Tenia les mans inflamades, no podia estirar els dits, la seva pell es va esquerdar i sagnava.

 

Falta de material d’higiene

“Per no tacar-se les calces, les dones estripaven la roba i la usaven en comptes de les compreses. Però tot i així la sang es filtrava als matalassos, que no estaven tractats. Les dones havien de anar a dormir sobre els matalassos plens de taques de sang. Algunes van mentir al personal de centre de detenció temporal que tenien menstruació per aconseguir una compresa i donar-la a la que realment la necessitava “, va explicar una de les presoneres.

 

 

                                                               Elena Movshuk

                                                             A Elena Movshuk, li van treure dues filles @RAZAM

 

Ingrés en un hospital psiquiàtric

Palina Sharenda-Panasyuk, activista de la “Belrús Europea”, va ser detinguda el 3 de gener de 2021. Va ser acusada en virtut dels articles 364 de el Codi Penal, 368 i 369. El 24 de febrer de 2021, es va saber que la dona va ser transportada des de la presó preventiva No. 7 de Brest al Centre Republicà Científic i Pràctic per a la Salut Mental a Minsk. Palina no va declarar en contra seva i no va reconèixer als policies que investigaven el seu cas.

 

Deportació

El 25 de maig de 2021, les activistes de la Unió de Polonesos a Bielorússia Irena Bernatskaya, Maria Tishkovskaya i Anna Panisheva van ser deportades a Polònia. Les dones van ser detingudes al març: Anna Panisheva el 10, Maria Tishkovskaya i Irena Bernatskaya el 25. Totes elles van ser acusades d’incitació a l’odi en una causa penal sobre la rehabilitació del nazisme.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

28 de maig Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones

Que no ens enverinin ni per dins ni per fora és el lema de la...

Tània Verges

La revolta de les dones

OPINIÓ Construir la república catalana permetrà per primer cop a les dones participar en...

Laia Ortiz al ministre Ruiz Gallardón: “Vosté és un fonamentalista vestit de jurista”

Dones amb Iniciativa acusa al Govern de no estar preocupat per la salud sexual i...