Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

Carlien Scheele, directora EIGE “Tenir dades fiables és bàsic per fer bones polítiques d’igualtat”

Carlien Scheele, la directora de Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE), ha dit a La Independent “dono suport a la iniciativa de GAMAG EUROPA (GE) i AMMPE en el sentit de emanar dades comparables i unificades a Europa sobre la violència masclista. Estem en el mateix camí”.

En el primer Fòrum organitzat per EIGE a Brussel·les s’ha constatat que la falta de dades unificades en altres disciplines impedeixen a les institucions europees aplicar polítiques amb precisió que ajudin a anar més de pressa cap a la Igualtat en el Vell Continent.

GAMAG EUROPA va lliurar a la directora d’EIGE la Declaració que va subscriure a Roma amb AMMPE, l’Associació Mundial de Periodistes y Escriptores. L’EIGE publicarà el 10 de desembre una Declaració de la presidència amb les principals conclusions del contingut dels debats del Fòrum. Aquestes conclusions seran les seves prioritats estratègiques fins al proper Fòrum del 2024.

Carreras.Carlien

La directora d’EIGE, explica en l’entrevista com la Covid-19 ha tingut un gran impacte en la igualtat de gènere i està tenint enormes conseqüències socioeconòmiques tant per dones, com per a homes, nens i nenes. “A partir d’ara, continua, hem d’aprofitar la oportunitat de revaloritzar les cures que hem vist que eren fonamentals i que moltes vegades son precàries i temporals amb baixos salaris especialment per a les dones”. La Directora confirma l’alt nivell de violència domèstica que hi ha hagut en els temps àlgids de la pandèmia “perquè les dones han estat tancades a casa amb els seus maltractadors”. Pel desembre donarem totes les xifres que tinguem.

Voldria saber quina és la seva opinió sobre la Declaració aprovada per GE i assumida pel darrer Congrés d’AMMPE?

EIGE estudiarà el seu missatge però ja li dic que estem d’acord amb les intervencions que vostè ha fet en nom de GE en el plenari del Fòrum. Les estudiarem i pel desembre segurament que la seva demanda quedarà inclosa en la nostra Declaració.

El tema de les dades unificades i comparables és molt important. Tenir dades fiables és bàsic per fer bones polítiques d’igualtat. Les institucions europees en som molt conscients i hi estem treballant en diferents àmbits. i, per exemple en el camp de la violència contra les dones en tenim poques.

Per ara estem fent una tasca interna per definir els tipus de violència a nivell europeu. Hem de conèixer bé els indicadors de cada estat i utilitzar-los de forma correcta perquè després pugui ser comuna. I per descomptat entenc que aquest és un dels primers objectius dels periodistes per poder fer una feina professional i situar a l’opinió pública en les dades correctes que els permetin empoderar-se contra aquests fets.

taula.rodona

Vostès faran una Declaració amb les conseqüències del Fòrum més endavant. Digui’ns quin són els punts més destacats que han sortit al fòrum?

Ens falten dades comparables a Europa per poder aplicar polítiques més dirigides. Dono suport a la interpel·lació d’ambdues associacions que vostè m’ha presentat i buscarem els camins per millorar. Sense dades precises aplicar les polítiques europees és més difícils. Hem vista que la solució clau és que els formuladors de polítiques i els prenedors de decisions entenguin que per resoldre les crisis, els problemes és fonamental tenir en compte la igualtat de gènere. I que la igualtat no es pot prendre com una cosa a part de les polítiques si no integrada i transversal a les mateixes polítiques. El que fem des de l’EIGE és proporcionar la informació i les proves als Estats membres i a les institucions europees perquè la igualtat forma part de la solució.

Creu que a l’Estat espanyol s’ha avançat en igualtat de gènere?

Bé, vaig tenir el plaer fer una visita a un país a Espanya, en preparació de la seva futura presidència de la UE. I em va impressionar molt la gent que vaig conèixer al govern, però també altres actors perquè vaig sentir que la igualtat de gènere és important al seu país. Quan mirem l’índex d’igualtat que vam començar a fer el 2010 el seu país ja ha arribat a ser el número 6 la qual cosa és una puntuació força bona.

I des dels inicis van augmentar 8,2 punts, cosa que està molt bé. Vaig felicitar el govern d’Espanya per aquest resultat perquè és realment bo. També és molt bona la seva puntuació en l’índex de salut. Aleshores, aparentment Espanya té un molt bon accés a l’atenció mèdica tant per a dones com per a homes, cosa que no és el cas a tots els països. Però a Espanya, pel que sembla, això està ben organitzat i es millora més en el domini del poder. Aleshores, des del 2019, un progrés de 3.7 punts, aparentment més dones en llocs de presa de decisions, en llocs de major rang, on es prenen decisions i no em sorprèn.

074e938d.6346.4afe.800a.41495cf510fd

Vaig sentir aquest esperit quan vaig estar a Espanya. Un altre punt important que vaig notar és la quantitat de dones que hi ha als consells d’Administració de les empreses públiques i privades. L’espai més gran per millorar a Espanya és des del meu punt de vista el tema de les cures. S’ha vista que les dones en temps de pandèmia han portat a l’esquena una gran càrrega de cures i s’ha de repartir millor. Ho hem de constatar amb les xifres que espero que tinguem preparades pel 10 de desembre i en podem tornar a parlar amb “La Independent”.

Però aquest per a nosaltres és una de les grans experiències del Fòrum. Necessitem dades comparables per millorar els resultats de l’índex d’igualtat per això és important que els governs europeus hi estiguin involucrats.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: JORNADA I Jornada de màster ADHUC / La independent / Notícies gènere

  El GRC Creació i pensament de les dones anuncia la convocatòria de la propera...

Sanitàries davant la pandèmia: entrevista a Xènia Isern Domingo

  Sèrie d’entrevistes Xènia Isern Domingo va ser adjunta al Servei d’anestesiologia Reanimació i terapèutica...

ERC: LListes “cremallera”. Dones caps de llista per Girona i Lleida

      Les llistes d’ERC pel 21D 2017 són llistes “cremallera”, és a dir...