Dissabte 13 juliol 2024

Dissabte 13 juliol 2024

Catalunya: La consellera Gemma Ubasart aposta per la perspectiva de gènere i la digitalització

Justícia, Drets i Memòria redoblarà els esforços tècnics i pressupostaris per a la protecció de les víctimes en seu judicial
El 2023 es començarà a desplegar l’e-justícia.cat a la jurisdicció penal

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Jesús M. Sánchez, han clos avui el II Congrés sobre Violència Masclista, organitzat per la Comissió de Torn d’Ofici i Assistència a la Persona Detinguda, i la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB. En el seu discurs de cloenda, Ubasart ha destacat la voluntat del Departament de “prioritzar en la nostra acció política l’adequació dels jutjats per evitar la revictimització de les supervivents de violència masclista”.

Més esforços per protegir les víctimes als jutjats

Alguns edificis judicials no compten amb sales per atendre les víctimes i en d’altres, tot i disposar d’aquests espais, les condicions no són òptimes. En col·laboració amb el Consell de l’Advocacia (CICAC), el Departament de Justícia, Drets i Memòria té ja un mapa dels espais que presenten mancances o limitacions, i la voluntat de la conselleria és seguir treballant per millorar els circuits diferenciats entre víctimes i agressors i les sales d’atenció a les víctimes.”Molts dels espais analitzats – els que no necessitaven reformes o obres – estaran acabats properament. I de cares a l’any vinent tenim la intenció de redoblar els esforços tècnics i pressupostaris per tal d’abordar aquesta qüestió”, ha avançat la consellera Ubasart.

Impuls estratègic per a la digitalització de la justícia

Ubasart també ha manifestat com a prioritat del Departament l’agilització i digitalització de l’Administració de justícia. Actualment, el sistema de tramitació e-justícia.cat està desplegat a les jurisdiccions civil, social, contenciosa administrativa i a les seccions civils de les audiències provincials.”Som conscients, però, que la jurisdicció penal és la gran assignatura pendent. El nostre objectiu és que el sistema es liciti i es comenci a implementar l’any vinent. Això permetrà una col·laboració més estreta entre la fiscalia, els jutjats d’instrucció i els de violència de gènere per a una millor coordinació”, ha manifestat la consellera.

La violència masclista, abordada de forma integral

El Congrés ha comptat amb experts de l’advocacia, la psicologia, la sociologia, el món acadèmic, el cos de Mossos d’Esquadra, la medicina forense, la fiscalia, la judicatura i magistratura.

Les jornades han abordat la problemàtica de la violència masclista de forma integral i transversal a partir de 8 taules rodones. En les diferents ponències s’han tractat temes com la perceptivitat de l’assistència lletrada a les víctimes de violència masclista des de la seva primera denúncia en comissaria de policia; la reforma del Codi civil de Catalunya (art. 236.5) i del Codi civil comú (art. 94) en matèria de suspensió del règim de visites, comunicacions i estades en casos de violència vicària; la prova en violència masclista i violència de gènere; la victimització de la dona i la criminalitat forçada en contextos de tràfic d’éssers humans; la Llei orgànica 10/2022 de 6 de setembre de garantia integral de llibertat sexual; les xarxes socials i els mitjans de comunicació en violència masclista o el cost emocional dels operadors jurídics en l’assistència a les víctimes.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat espanyol: 3.214 persones disposades a acollir a casa seva refugiades afganeses / La Independent / Notícies Gènere

A través d’aquesta iniciativa, promoguda per grups activistes feministes, es pot oferir la llar...

Ens ha deixat Sabine Weiss, la fotògrafa de la llum i la tendresa

Sabine Weiss en el transcurs de les seves passejades amb la seva càmera, va saber...

Les migrants comparteixen i reflexionen estratègies feministes per reivindicar els seus drets i la gestió de les remeses que envien als seus països

Un cop inaugurat el Seminari Internacional Ciutadanes GlobalsTransformant Fronteres que ha tingut lloc a Barcelona...