Extret del bloc de Francesca Gargallo
Escriptora, caminant, mare d’Helena, partícip de xarxes d’amigues i amics, Francesca Gargallo és una feminista autònoma que des de la trobada amb dones en diàleg ha intentat una acció per a la bona vida per a les dones en diversos llocs del món.
En el marc del 25N, serà a Barcelona* per parlar sobre “Las artistas mexicanas: entre el reconocimiento y la invisibilidad”
Francesca Gargallo. Foto tomada de internet
Llicenciada en Filosofia per la Universitat de Roma” La Sapienza” i mestra i doctora en Estudis Llatinoamericans per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, s’ocupa de la història de les idees feministes i busca entendre els elements propis de cada cultura en la construcció del feminisme, entès com una acció política d’ “entre dones” i les reaccions que desperta a l’acadèmia, el món polític, i a la vida quotidiana.
Enamorada de la plàstica, busca entre les artistes una expressió del plaer i la força de l’ésser dones; narradora,troba en els seus personatges la possibilitat de proposar altres punts de vista sobre la realitat que no siguin misògins; viatgera, li dóna valor als passos de les dones i la trobada sobre un món que els pertany. Entre les seves novel·les destaquen: Estar en el món; Marxa seca, i La decisió del capità, entre d’altres.
El seu llibre de contes, Estiu amb pluja, ha estat llegit per feministes de diversos països i ha rebut una bona crítica. Entre els seus llibres d’investigació:Garífuna,Garinagu, Carib (sobre la història del poble garífuna); Idees Feministes Llatinoamericanes (una història de les idees feministes a Amèrica Llatina);Sahrauí, el poble del sol (reflexió sobre la història del poble sahrauí des fa trenta anys a l’exili a Algèria).
En l’actualitat està dialogant amb algunes dones intel·lectuals dels pobles i nacionalitats originaris d’Amèrica per escriure una història de les idees dels feminismes indígenes, des d’una epistemologia feminista no blanca ni blanquejada.
*27 de novembre, 12 Horas, Sala d’Actes Facultat de Belles Arts. C/Pau Gargallo, num 4
Més informació sobre Francesca Gargallo