Saturday 02 December 2023

Saturday 02 December 2023

Compartir

Barcelona: “Las artistas mexicanas: entre el reconocimiento y la invisibilidad” / La Independent / Notícies gènere

Extret del bloc de Francesca Gargallo

Escriptora, caminant, mare d’Helena, partícip de xarxes d’amigues i amics, Francesca Gargallo és una feminista autònoma que des de la trobada amb dones en diàleg ha intentat una acció per a la bona vida per a les dones en diversos llocs del món.

En el marc del 25N,  serà a Barcelona* per parlar sobre “Las artistas mexicanas: entre el reconocimiento y la invisibilidad”

 

Francesca Gargallo. Foto tomada de internet

Llicenciada en Filosofia per la Universitat de Roma” La Sapienza” i mestra i doctora en Estudis Llatinoamericans per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, s’ocupa de la història de les idees feministes i busca entendre els elements propis de cada cultura en la construcció del feminisme, entès com una acció política d’ “entre dones” i les reaccions que desperta a l’acadèmia, el món polític, i a la vida quotidiana.

Enamorada de la plàstica, busca entre les artistes una expressió del plaer i la força de l’ésser dones; narradora,troba en els seus personatges la possibilitat de proposar altres punts de vista sobre la realitat que no siguin misògins; viatgera, li dóna valor als passos de les dones i la trobada sobre un món que els pertany. Entre les seves novel·les destaquen: Estar en el món; Marxa seca, i La decisió del capità, entre d’altres.

El seu llibre de contes,  Estiu amb pluja, ha estat llegit per feministes de diversos països i ha rebut una bona crítica. Entre els seus llibres d’investigació:Garífuna,Garinagu, Carib (sobre la història del poble garífuna); Idees Feministes Llatinoamericanes (una història de les idees feministes a Amèrica Llatina);Sahrauí, el poble del sol (reflexió sobre la història del poble sahrauí des fa trenta anys a l’exili a Algèria).

En l’actualitat està dialogant amb algunes dones intel·lectuals dels pobles i nacionalitats originaris d’Amèrica per escriure una història de les idees dels feminismes indígenes, des d’una epistemologia feminista no blanca ni blanquejada.

 

*27 de novembre, 12 Horas, Sala d’Actes Facultat de Belles Arts. C/Pau Gargallo, num 4

Més informació sobre Francesca Gargallo

Red de escritores

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

A El Periodico “no neccessitavem una censora”, ens diu el seu director

“Vaig entrar a El Periódico l’any 1998. He treballat molt a Madrid, com a redactor en...

Les dones joves, protagonistes al carrer el 8 de març 2011

Com deia el manifest feminista unitari, aquest 8 de març ha estat marcat pel rebuig...

Accions conjuntes per la gestió catalana del 0’7 %de l’IRPF per part de Benestar Social i família i les entitats del Tercer sector

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries,  fa també una crida als...