Dijous 10 octubre 2024

Dijous 10 octubre 2024

Compartir

Avenços i retrocessos del periodisme amb perspectiva de gènere

Situació de les dones periodistes i comunicadores

Al sud de la Mediterrània, les tendències positives per a la igualtat de gènere en i a través dels mitjans de comunicació, que havien crescut amb els anys i florit durant la primavera àrab, s’han invertit bruscament, amb la situació política de deteriorament

En considerar els avenços i retrocessos del periodisme amb perspectiva de gènere, és important tenir en compte la regió caleidoscópicamente complexa que cobrim, on la situació varia d’un país a l’altre, dins dels mitjans de comunicació nacionals i en els ulls i les plomes de les i els periodistes. I són difícils d’encapsular, a causa d’aquesta diversitat i una situació en constant evolució, que progressa i té retrocesos.

També val la pena assenyalar que el tema de la reflexió alberga dues qüestions: les tendències del periodisme amb perspectiva de gènere, que ordena examinar continguts periodístics; i la situació de les dones com a periodistes i comunicadors, que inclou la qüestió de les condicions de treball.

En tots dos temes,les tendències, de nou, varien i fins i tot poden ser contradictòries.

No obstant això, és segur dir en el context de la qüestió clau examinada per aquesta trobada, -‘la lluita contra la violència cap a les dones i la promoció dels Drets Humans de la Dona’  que el descontentament social i les guerres que han esclatat en els últims anys al sud de la Mediterrània, han acabat en desastres humanitaris i les onades de la migració, no han tingut – com a conseqüència incidental – cap impacte positiu sobre la representació de la dona o de les condicions de treball en els mitjans de comunicació.

Part d’aquesta imatge complexa i canviant, és la misèria, la por, la manca d’habitatge, l’exposició a la guerra, i a la violència social  i domèstica. A part de la realitat per a les dones la presentació d’informes a la regió, és més gran l’exposició al perill professional i una disminució o cessament de l’activitat periodística, particularment per a les dones que viuen i de la informació en les zones de conflicte.

 

UfM Media Med3  LidiaVilalta

Sarah Bouchetob, al mig vestida de fosc. A dalt, 1ª a l’esquerra. Fotos Lídia Vilalta 

 

En altres parts de la Mediterrania Sud, les tendències positives per a la igualtat de gènere en i a través dels mitjans de comunicació, que havien crescut amb els anys i florit durant la primavera àrab, es van invertir bruscament, amb la situació política i el deteriorament, els enfrontaments entre els moviments liberals i radicals, i una tendència cap el conservadorisme o “rectitud prudent” que té lloc. Més enllà, de la Mediterrània, part de l’energia positiva dedicada a lluitar contra la desigualtat de gènere pot haver estat redirigida cap a la crisi humanitària que afecta indiscriminadament a homes, dones i nens.

Tot i això, la batalla pels drets, la imatge, la veu de les dones, i les condicions de treball segueix sent liderat en els mitjans de comunicació, com a lloc de treball, com el pols de la salut de la societat, i com a plataforma per al discurs democràtic. Aquí, el progres pot ser millor aconseguit a través de més solidaritat i més força en xarxa entre les dones  malgrat que hi hagin polítiques més amplies per a la igualtat de gènere en els mitjans i condicions de treball adequades per a les dones periodistes i comunicadors.

El programa MedMedia, ha desenvolupat en aquest context una estratègia global de mitjans de comunicació amb les parts interessades clau a la regió per enfortir o aplanar el camí per a les polítiques que milloren el rendiment de la igualtat de gènere dels mitjans de comunicació.

També ha posat en marxa, en el Dia Internacional de la Dona, una iniciativa mediterrània, titulat Khabirat  Dones expertes a la Mediterrània, per millorar la contribució de les dones, segons persones expertes i fonts d’opinió en els mitjans. S’establiràn directoris nacionals de dones expertes que poden ser utilitzats pels equips de redacció en la recerca d’expertes per entrevistar, per citar o per mostrar. Un cop establerts, els directoris nacionals s’enllaçaran per formar una plataforma mediterrània per promoure la contribució de les dones com d’opinió i com a responsables polítiques.

 

Sarah Bouchetob es periodista Sènior de Comunicacions i Networking Manager de MEDMEDIA * www.med-media.eu

MedMedia és un programa finançat per la Unió Europea l’objectiu principal és donar suport a la reforma dels mitjans al sud de la Mediterrània i proporcionar plataformes per a la creació de xarxes i l’intercanvi de coneixements entre els mitjans de comunicació, els reguladors, els sindicats de periodistes, responsables polítics i experts. Les polítiques d’igualtat de gènere en els mitjans de comunicació són un component clau del programa.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

MANIFEST 25N 2014. Teixit de Dones Mataró: “Contra la violència i la indiferència”

En el que portem d’any, han estat assassinades 44 dones (14 d’elles a Catalunya)....

FESTIVAL DE VIDEO DOCUMENTAL BOGOTÁ 2011

Convocatoria Abierta: INVITAMOS a realizadoras/es y productoras/es para que inscriban sus videos al FESTIVAL GLOBALE...

Vostès, que poden

OPINIÓ- Avui m’he despertat amb un neguit al cos poc habitual. No vull veure que...