Dissabte 27 abril 2024

Dissabte 27 abril 2024

Avança la missió de Gloria Muñoz de vincular més a les i als de baix amb el periodisme ètic

Escrit per Rogelio Hernández López SemMexic / La Independent

Mirada de Reporter

Sí que és informació transcendent el que fa la reportera Gloria Muñoz Ramírez. A banda d’informar essencialment de les causes de les i els mexicans menys afavorits i de combinar les seves tasques com a editora del suplement Hojarasca sobre poblacions rurals, es va imposar la missió més dificultosa: la de formar com a periodistes milers de persones inconformes i, de passada, pressionar que més periodistes recuperin el principi d’informar amb responsabilitat social. La seva missió és monumental, però ajudarà un moviment de periodistes més ètics que, des de diversos eixos d’articulació, s’ha desenvolupat a Mèxic de mica en mica.

La reportera Gloria Muñoz Ramírez també és directora del portal Desinformemonos, periodisme des de baix que es va fundar el 2009 i fou des d’allà on es van iniciar, fa 5 anys, tallers de capacitació a on s’ofereixen tècniques per fer periodisme des de baix. Tot just el febrer d’aquest 2023 es va presentar la primera guia per prosseguir amb aquesta capacitació: Manual de periodisme des de baix.

El seu avenç

Els propòsits de la reportera, si enllaçessin pràcticament la ciutadania amb el periodisme responsable, més que laudables, semblarien inabastables. No obstant, si han avançat ella i les i els seus col·legues propers. Quants tallers han fet, quants manuals impresos han distribuït i quantes vegades s’ha baixat d’internet? Se li va preguntar:

“S’han impartit més de 100 tallers a comunitats i barris d’almenys 10 estats de Mèxic –va respondre–. Es van imprimir primer mil exemplars i es van repartir gratuïtament als tallers. La segona impressió és de mil més, se segueixen distribuint gratis en comunitats, encara que en presentacions tenen un cost de recuperació. Es pot baixar gratuïtament des de la nostra plataforma (Desinformemonos.org) però també altres mitjans ho han posat a les seves pròpies pàgines, per la qual cosa no tenim idea de la distribució digital que camina lliurement”.

El manual ocupa 154 pàgines amb un disseny visual molt accessible. Els seus temes s’expliquen amb senzillesa per a la comprensió dels qui no estan familiaritzats amb l’exercici de les i els periodistes: Les nostres expectatives. Per i per a què / Retalls de la història del periodisme a Mèxic / Informació, mitjans de comunicació i periodisme / Periodisme de sota / Els gèneres periodístics. La nota informativa / Annexos / Les nostres valoracions / Relació de mitjans i organitzacions participants als (primers) quatre tallers de Periodisme de Baix / i la Bibliografia.

Altres progressos

La missió de la reportera és una part molt destacable daltres esforços per modificar les formes tradicionals de fer periodisme amb més ètica de responsabilitat social. És encara un moviment, inconnex d’alguns periodistes amb veterania i de força joves egressats d’universitats a la majoria de les entitats de la República; és un moviment en diversos eixos darticulació.

Són centenars de col·legues en mitjans petits impresos i sobretot digitals que han canviat els enfocaments tradicionals per recollir més informació sobre els drets humans i el moviment socials; en diversos estats ja destaquen com a alternatius als grans corporatius de la premsa. Entre tots ressalten els que s’han articulat a la Xarxa de Periodistes de Peu.

Una constància d’aquest progrés és que ja són uns quants anys en què la majoria dels treballs periodístics reconeguts pel Consejo Ciudadáno del Premio Nacional són d’aquests mitjans digitals pels seus enfocaments socials i narratives diferents dels que encara s’acostumen als mitjans convencionals.

Però també dins dels mitjans tradicionals ja va augmentar la consciència i la pràctica d’atendre pautes ètiques en el maneig de la informació, encara que topen amb obstacles. Això ho va confirmar l’enquesta Worlds of Journalism a Mèxic que es va presentar al setembre a la Universitat Iberoamericana de la Ciutat de Mèxic”.

En les troballes d’aquesta enquesta: “En general es va trobar alta valoració de la deontologia i el comportament ètic entre 486 periodistes mexicans que treballen en tota mena de mitjans: 93 per cent de les i els entrevistats considera que l’ètica periodística ha d’estar sempre orientada pels estàndards professionals, amb independència de la situació i del criteri personal”.

S’afegeix que entre les respostes es van perfilar dos models a l’exercici segons les respostes a les enquestes: els i les que creuen que el periodisme és el vigilant del poder i les i els que li concedeixen la funció d’ajudar a resoldre els problemes socials”.

  1. Els problemes que viu la nostra comunitat (barri, poble, fàbrica, escola, etcètera). Les experiències d’autonomia que construeixen una altra manera de relacions tant en comunitats rurals com a les ciutats. El medi ambient. Les lluites indígenes. Les lluites camperoles. Les reivindicacions dels treballadors. El treball sexual. Violacions als drets humans. El qüestionament permanent als partits polítics, del color que siguin. La promoció dels valors no homofòbics, no masclistes, no discriminatoris. Les formes organitzatives de baix. Les lluites que qüestionen el model econòmic de l’Estat. La despulla als pobles per les empreses transnacionals i pels governs en torn. La injustícia. La marginació i exclusió. El racisme. La migració. La resistència cultural. La repressió de l’Estat: presos polítics i presons, atacs policíacs o de l’exèrcit als moviments socials, desaparició forçada. Les mobilitzacions socials contra el sistema capitalista (marxes, bloquejos, plançons, etcètera). Els fòrums i trobades dels moviments de baix, al camp i a les ciutats. Les catàstrofes naturals vistes des de baix (terratremols, huracans, inundacions, etcètera). Els temes que tracten els mitjans comercials, des de la mirada de baix i de qüestionament al poder. Allò marginal, el poble, els “xingats” pel capitalisme, els oprimits per la classe dominant.

Les intencions extraordinàries de la reportera Gloria Muñoz d’aconseguir més vincles entre la ciutadania i el periodisme han de ser més compartides per les i pels col·legues. Coincidim amb ella en l’enfocament professional que cada dia podem revaluar el periodisme responsable fins que sigui acceptat millor socialment.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Gloria Rolando: Contar la història dels que no tenen veu

MAIG 22, 2023 DE LA REDACCIÓ ACTIVISME ANTIRRACISTA, AFRODESCENDENTS, DONES CINEASTES A Gloria Rolando Casamayor, tres...

Catalunya: Metges del Món inicia la campanya #PersonasQueSeMueven pel drets de persones migrades i refugiades

En la setmana en què es compleixen 6 anys del començament de la guerra a...

“Anna Politkovskaya va ser la persona més valenta que he conegut”

“Anna Politkovskaya va ser la persona més valenta que he conegut. Ella sempre estava als...