Dijous 03 octubre 2024

Dijous 03 octubre 2024

Autores col·laboradores de la Independent

                                                                  la furia de fandango 

                                                               Portada Llibre Dones Reporteres mataró  CUBIERTA LA INDEPENDENT 

Enguany us presentem 4 llibres d’autores col·laboradores de La Independent: Dos Tazas. El regreso de la inspectora García d’Isabel Franc;  La Fúria de Fandango i altres relats de Ma. Àngels Viladot; Dones Reporteres de Mataró; i Diaspóricas amb participació de Sara Cuentas.

 

 

 

Isabel Franc. Dos tazas. El regreso de la inspectora García. Egales.

El personatge més emblemàtic d’aquesta autora s’enfronta a dos casos en paral·lel. Intriga i humor en un món on les dones són protagonistes”. 

Deia, Dolors Reguant, antropòloga i escriptora, en una ressenya a la Independent:  “el llibre que acaba de sortir de la impremta “Dos tazas” (i està previst que surti la versió catalana “Dues tasses”) es donen tots i cadascun d’aquests requisits. Hi ha pistonades d’ètica i crítica social, és a dir, humanisme, compassió, solidaritat, mirada desprejudiciada del racisme i classe social…i com no, venint d’ella, l’amor pels animals.

Tot això no es promou amb grans eslògans, sinó de manera subliminal, en el rerefons i en la manera que es posicionen els personatges. Una manera afectiva i necessària per a la transformació social en que estem immerses des de la política feminista, sabent que el món de la significació està associat al món de la intenció i de la conducta humana.

(…)

La trama d’aquesta novel·la va de gènere. Tracta del retorn de la inspectora García al cos de policia on s’incorpora de nou, i junt amb la seva ajudant Murals fan un bon tàndem per investigar dos casos en paral·lel: una sèrie de robatoris a ancianes riques i un sospitós intent de suïcidi d’una escriptora; en aquest últim amb l’ajuda de la doctora Dylan. La intriga es fa sentir des del primer moment”.

 

 

 

la furia de fandango

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Àngels Viladot. La fúria de Fandango i altres relats. Editorial Viena

Pròleg de Norbert Bilbeny. Introducció de Carme Arenas (Barcelona: Editorial Viena, octubre del 2020).

 

“La bona literatura també té aquesta capacitat, la de fer-nos d’efecte mirall, la de descobrir-nos actituds, sentiments o accions en els personatges que  podem arribar a reconèixer com  a pròpies” escriu Carme Arenas, en la Introducció. I assegura: “” Viladot ha demostrat en assaigs la seva preocupació pel paper de la dona en la nostra societat, encara molt ancorada en patrons masclistes, on els casos d’assetjament passen tant en el terreny familiar com en el laboral. I la violència ens arriba constantment en forma de dany irreparable, la qual cosa ens porta a reflexionar seriosament sobre els patrons de comportament que hem de canviar”.

Per la seva banda afirma Bilbeny: “En aquesta obra de Maria Àngels Viladot hi trobem: gelosia, hipocresia, rancor, assetjament, memòria selectiva, dol, odi, nostàlgia, avorriment, i la llibertat, explica el prologuista. I defensa que malgrat parlar de la incomunicació, és una obra sobre la necessitat i la nostàlgia de la comunicació. I aquesta és la paraula que dona títol al seu pròleg: “Comunicació”.

 

 

Dones Reporteres de Matarò. 1 anys de ràdio donant veu a les dones

 

 

Portada Llibre Dones Reporteres mataró

 

 

Fer ràdio amateur i consolidar una trajectòria, una programa, una associació, un col·lectiu de dones treballant juntes…

Aquest llibre ens mostra el recorregut d’un grup de dones que s’enfronten al repte de construir un programa de ràdio, i també ens ofereix un conjunt d’idees, reflexions, compromisos i sobretot, veu, la veu que cada quinze dies s’escolta a
Mataró Ràdio en el programa “Amb veu de dona”, desenvolupat al llarg de 10 anys per l’Associació de Dones Reporteres de Mataró”.

“Amb veu de dona” s’enfoca en visibilitzar dones anònimes i d’altres més conegudes, i en descobrir temes vinculats als feminisme: violències, salut, ecofeminisme, família… tot des de la mirada de les dones expertes que són entrevistades.

Que la tasca que fan les Dones Reporteres és important, no mereix cap dubte, doncs, a més de la recerca de temes afins a les dones i d’amplificar veus poc conegudes, comporta aprenentatges com entrendre l’estructura d’una emissora de ràdio, com s’organitza un programa, com s’objectiva la informació o com s’aporta una opinió, de manera que en el recorregut entren en joc qüestions com la valoració de les capacitats, la millora de la autoestima o l’apoderament, i paral·lelament, s’aprèn a treballar en grup i a escoltar a la vegada que es dóna veu amb la voluntat de difondre tot aquest bagatge a altres col·lectius que s’hi vulguin emmirallar, i perquè 10 anys mereixen una celebració, Dones Reporteres han elaborat aquest llibre amb la seva mirada feminista, i ens expliquen com ho han fet i quines han estat les seves aportacions.

 

Les autores

logo Dones Reporteres           Imatge1. Dones Reporteres

 

Dones Reporteres de Mataró és una associació de dones que es reuneixen per portar a terme el programa de ràdio “Amb veu de dona” que emet Mataró Ràdio 89.3 de la FM.

La iniciativa sorgí arran d’un taller radiofònic organitzar pel Centre d’Informació i Recursos per a les Dones de Mataró (el CIRD), l’any 2008, i que va portar a terme Teleduca, un col·lectiu independent interdisciplinari de professionales relacionats amb l’educació i la comunicació.

La temporada 2013-2014, amb 5 anys de vida, la iniciativa es consolidà amb la creació de l’Associació de Dones Reporteres.

 

 

Diaspòriques. Assaigs i sabers des d’altres feminismes

ressenya escrita per Sara Cuentas

 

CUBIERTA LA INDEPENDENT

 

 

Pensar en el títol d’un llibre no és fàcil, sobretot quan es tracta d’un treball col·lectiu en el qual hem participat dones diverses, tant a les nostres arrels com als nostres llocs d’origen, residències, dissidències i activismes.

Quan fa gairebé un any ens vam plantejar crear el llibre, en plena incertesa per la pandèmia i fins i tot sense saber quin seria el títol, Nosaltres, les diaspòriques, les quilomberas ja existíem.

Som les veus que s’uneixen i enforteixen ressonant a tot el món. Així doncs, enmig de lluites i resistències, de debats i conspiracions és com el 2020 neix el Quilombo Afrofeminista anticolonial, un espai transfronterer per a la creació de coneixement i d’accions polítiques mobilitzadores. El Quilombo està format per dones feministes, afrofeministas i activistes de diversos països dels continents o territoris que avui coneixem com Àfrica, Europa i Amèrica Llatina (Améfricaladina o AbyaYala). En aquest Quilombo, i des dels nostres llocs diversos ens hem trobat per compartir i analitzar la dignitat que som, la grandesa de les nostres existències col·lectives i individuals, per parlar de les violències i opressions, però a més per celebrar les aliances i les alegries.

Com a resultat d’aquests llaços, ara els nostres coneixements i sabers es materialitzen en un llibre col·lectiu, on intentem crear un mosaic de vides, divers, brillant, colorit i polifònic, en què cada peça s’uneix a l’altra i s’alimenta com un tot, idea que va quedar plasmada en la nostra imatge de portada, gràcies al meravellós treball de la nostra companya artista afroargentinaLihuénSuyay Martínez.

En l’agrupació de continguts hem distingit quatre eixos principals, això respon sobretot a una forma d’organització editorial, però volem deixar clar que tots els textos dialoguen entre si. Per tant, convidem a les nostres / és lectores / és a deixar fluir aquesta mateixa comunicació a través de la totalitat del llibre. Els textos i assajos que vam presentar sorgeixen de reflexions que sobrepassen els plantejaments teòrics o acadèmics, més aviat, neixen de l’experiència i els reptes de cada dia, brollen de les nostres cuerpas travessades per les múltiples formes del racisme, del colonialisme, del capitalisme i de les violències patriarcals. Per aquest motiu les nostres veus, en totes les seves tonalitats i ecos, ressonen en cadascuna de les pàgines com a forma de resistència col·lectiva.

En diaspòriques destaquem a més el procés de creació col·lectiu, en el qual cadascuna de les autores ens convertim en lectores d’alguna de les nostres companyes. Això que va sorgir com una forma de millorar la nostra creació, es va convertir en un acte de reconeixement amb l’altra, des del respecte i l’admiració mútua. Perquè, sens dubte, en trobar-nos en l’escriptura aliena, les nostres paraules van crear ressò i van créixer a cada pàgina.

Diaspòriques. Assaigs i sabers des d’altres feminismes és un llibre autoeditat per la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament que sortirà a la venda a partir del 24 d’abril de 2021 i que serà llançat en una jornada semi presencial i via zoom que s’emetrà des de Barcelona, a les 17 (hora Espanya). Prèviament els estarem compartint per diferents xarxes l’enllaç per connectar-se. Per ara, el nostre finançament només ens permet vendre a l’Estat espanyol, però seguirem buscant vies de distribució perquè les nostres veus -juntes- ressonin allà on se’ns vulgui escoltar. 

 

 

 

Diasporicas-3

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Com som a les emoticones? / La Independent / Notícies gènere

Havien passat desapercebudes, les havíem incorporat sense pensar-hi a molts aspectes de la nostra vida...

8M 2020. El Coronavirus visibilitzarà la crisi de les cures

Manifestacions multitudinàries per les llibertats i els drets de les dones arreu del món...

Activitats 8 de març 2020

Les Corts8 de març Una vintena d’activitats a les Corts per celebrar el 8M Dia...