Dijous 28 setembre 2023

Dijous 28 setembre 2023

Compartir

Un diccionari biogràfic a Internet visibilitza la petja de les dones en la història dels Països Catalans

L’impulsen la Generalitat de Catalunya, el Consell de Mallorca i la Xarxa Vives d’Universitats

 

El diccionari (www.dbd.cat), la direcció del qual ha anat a càrrec de les historiadores de la Universitat de Barcelona (UB) Teresa Vinyoles i Núria Jornet, inclou 655 biografies de dones dels Països Catalans entre els segles I i XXI, i és un projecte obert on s’hi anirà afegint material. Hi surten dones de totes condicions i professions: llevadores, mestres, artistes, escriptores, obreres, milicianes, religioses, burgeses, nobles… Segons Teresa Vinyoles, es tracta que les dones “com a protagonistes que són de la vida, siguin també protagonistes de la història”. 


A la presentació de l’obra, divendres 10 de desembre al Palau de la Generalitat, Vinyoles va destacar la figura de les mestres, moltes de les quals foren empresonades i van haver d’exiliar-se amb l’arribada de la dictadura, com Maria Mayol o Empar Navarro. També hi apareixen mestresses de casa, “una tasca silenciada, feta gratis per amor”, segons que va dir Vinyoles, i que han estat oblidades en la construcció de la història. Altres noms que hi apareixen són la virreina de València Germana de Foix (1488-1538), l’activista republicana Genoveva Marsal Santamaria (1896-1932), la cuinera Madò Coloma Solera (1887-1987) i escriptores com Aurora Bertrana (1899-1974), Montserrat Roig (1946-1991), Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), músiques com Alicia de Larrocha (1923-200), etc.


La directora de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, va agrair durant la presentació del diccionari la feina feta per les mestres i historiadores feministes, i va remarcar que l’obra era una assignatura pendent al nostre país.

 

En la recerca i redacció del diccionari hi han participat grups de recerca d’estudi de les dones i de gènere de les universitats Abat Oliba CEU, Alacant, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Girona, Illes Balears, Jaume I, Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Rovira i Virgili, València i Vic .

 

A la presentació també hi van participar el vicepresident del govern en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació en funcions, Joan Manuel Tresserras, i el president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

‘Fem Films, Fem Pau’: el paper de les dones en la construcció de pau

Fem Films, Fem Pau és un concurs de curtmetratges online i poden participar-hi realitzadores de...

Foto 1

#EURussiaPublicDiplomacy, #EUinRUssia “El diàleg és bàsic per a millorar la igualtat de gènere i les relacions entre Rússia i Europa”.

      Nadezda Azhgikhina: “El diàleg és bàsic per a millorar   la igualtat...

Menjar ecològic en temps de crisi

OPINIÓ Sovint associem menjar ecològic amb menjar car. I en temps de retallades pensem que...