Dimarts 30 abril 2024

Dimarts 30 abril 2024

Compartir

El Sudan prohibeix la mutilació genital femenina

 

El país africà inaugura una nova era i fa un pas important per defensar els drets de les dones. El Govern inclourà al seu Codi Penal castigar la mutilació genital femenina (MGF).

Aquesta pràctica està molt arrelada al Sudan, un país en el qual el 86’6% de les dones entre els 15 i els 49 anys han estat sotmeses a aquest maltractament. Això suposa un pas de gegant cap al reconeixement dels drets humans i, especialment, dels drets de les dones del Govern de transició cap a la democràcia constituït després de la caiguda dels dictador Omar al-Baixir, fa poc més d’un any. Des de l’any passat que el Sudan està en transició cap a un règim democràtic i parlamentari.

Aquesta mesura se suma a importants modificacions en la protecció i promoció dels drets de les dones que està impulsant el nou Govern fins que es facin eleccions. Aquests canvis comencen amb la derogació, pel desembre passat, de les lleis sobre l’ordre públic i costums que havia adoptat el règim islamista anterior. La norma que s’ha aprovat el 22 d’abril estableix fins a tres anys de presó per als que practiquin la mutilació i, en cas que es faci en un centre sanitari, es retirarà la llicència d’obertura d’aquest servei.

 

 

                                                                                    

C GALLACH

Cristina Gallach

 

“El Govern espanyol es favorable a la proposta de Llei que ha fet el Govern del Sudan i que ara ha de ser discutida, i en el seu cas, adoptada per les institucions internes. Aquest és un senyal molt encoratjador que està donant el Govern d’Abdala Hamduk, que demostra la seva decidida voluntat reformista i modernitzadora”, ha dit a La Independent, Cristina Gallach, secretària d’Estat d’Afers Exteriors per a Iberoamèrica i el Carib, del Govern de coalició espanyol.

 

El Govern Sánchez felicita la mesura

Per Gallach tant la UNICEF com les ONGs sudaneses han rebut aquesta modificació del Codi Penal com un gest històric i un pas crucial en la lluita per l’eradicació de la MGF o ablació pràctica molt arrelada socialment en aquest país. La Secretària d’Estat d’Afers Exteriors posa en evidència que malgrat aquest signe positiu algunes ONGs han mostrat la seva decepció perquè la Llei no contempla la possibilitat de penalitzar als pares que permeten aquesta pràctica sobre les seves filles degut al seu arrelament.

Pel Govern en opinió de la Secretària d’Afers Exteriors del Govern d’Espanya, malgrat que la penalització del la MGF a Sudan es un element important per a la dissuasió l’aplicació efectiva d’aquesta llei és un gran desafiament. “Aquesta llei, diu Cristina Gallach, s’ha d’incorporar a una estratègia global que les autoritats de Sudan desenvolupen amb el suport de Nacions Unides i de la comunitat internacional. El país haurà de fer un gran esforç per crear consciència en la societat”.

 

ablacion UNICEF

Dones i nenes del Sudan

 

L’Estat espanyol a través de la Unió Europea i de la Unicef dona suport a Sudan amb la campanya “Salima”, explica Gallach, gràcies a la qual les autoritats estan assolint canviar els discurs que preval en molts sectors de la societat. Els missatge van dirigits al fet que la salut de les nenes es preserva precisament protegint-les d’aquesta pràctica atroç.

“Aquesta tasca, conclou, es complexa però irrenunciable. Hem de seguir col·laborant amb els nostres amics sudanesos i també amb els nostres socis internacionals”. A Europa està prohibida i penalitzada però encara persisteix en població emigrant a Europa Occidental. A l’Estat espanyol hi ha 18.000 nenes que corren el risc de patir-la.

 

L’ablació un maltractament de tradició ancestral

La MGF es un ritual de maltractament ancestral fet per raons no mèdiques que l’Organització Mundial de la Salud considera una violació dels drets de les dones y de les nenes i posa en perill la seva salut. Segons les seves xifres 200 milions de dones y nenes que son vives han estat objecte de MGF en més de 30 països d’Àfrica, Orient Mitjà i Àsia que on es concentra aquesta pràctica. I 3 milions de dones africanes corren el risc de patir l’ablació genital.

L’informe d’UNICEF de febrer d’enguany diu que a Kenia i la República Unida de Tanzània les nenes entre 15 i 19 anys tenen tres vegades menys de possibilitats de tenir aquesta experiència que les seves mares. A països com Benín, Libèria, Nigèria i la República Centreafricana la prevalença ha baixat gairebé a la meitat entre les adolescents.

Encara que determinats grups ja han abandonat gairebé totalment aquesta pràctica a països com Djibouti, Egipte, Guinea i Somàlia la MGF es universal ja que 9 de cada 10 nenes i dones entre els 15 i 49 anys la pateixen. En països com Sudan, Txad, Gàmbia, Mali o Iemen no s’ha registrat cap disminució de xifres perceptible. L’informe assenyala que les víctimes de l’ablació es concentren en països on aquesta pràctica continua essent clandestina, malgrat estar prohibida per llei.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les Cruella de Vil

(La síndrome de hybris o la malaltia del Poder) PENSAMENTS Deia  Frederica Montseny que «la dona...

Mèxic: Paritat ha d’abastar tots els àmbits, no només l’electoral /La Independent / Notícies gènere

La presidenta de la Comissió de Drets Humans del Senat, Angélica de la Peña, va...

Joana Ortega, vicepresidenta del Govern: “Les dones fem política d’una manera més propera i empàtica”

Quan fa un any de la seva primera edició, La Independent ha entrevistat a una...