Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

Compartir

Internacional: Informe sobre l’ Homofòbia d’Estat al món / La Independent / Notícies gènere

L’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex (ILGA) acaba de publicar l’ informe Homofòbia d’Estat 2019 on en més de 500 pàgines es recopilen dades i es revisa la legislació que afecta les persones en funció de la seva orientació sexual, en 193 països membres de l’ONU.

 

HrW_LudovicBerton_WikimediaCommons

 

Aquest mes de març de 2019 encara existeixen 70 estats que criminalitzen les activitats consensuades entre persones del mateix sexe (68 mitjançant disposicions explícites de la llei i 2 de facto). Però, en tres països: la Índia, Trinitat i Tobago i Angola s’han derogat les lleis que penalitzaven l’homosexualitat. Aquest avanç global però, indica l’informe, té revessos: Txad va criminalitzar el 2017 els actes sexuals entre persones del mateix sexe.

La pena de mort por aquests actes sexuals consentits encara s’imposa segons l’ILGA en 6 països: Aràbia Saudita, Iran, Iemen, Sudan, Nigèria (en 12 dels seus estats federats) i part de Somàlia. En altres 5 Estats un homosexual encara pot ser condemnat a mort: Mauritània, Emirats Àrabs Units, Qatar, Pakistan i l’Afganistan. En altres 26 països la pena màxima pot variar entre 10 anys i cadena perpètua. I en 31 es castiga amb fins a vuit anys. Algunes jurisdiccions que no pertanyen a Nacions Unides com Gaza, les Illes Cook i (certes províncies de) Indonèsia, castiguen aquest tipus de relacions.

Almenys 32 estats han establert disposicions que limiten la llibertat d’expressió en qüestions d’orientació sexual i d’identitat de gènere de les persones, incloent-hi lleis de propaganda que prohibeixen la promoció de la ‘homosexualitat’ o de les relacions sexuals ‘no tradicionals’; 41 Estats posen barreres per a la formació, l’establiment o el registre d’ONG (Organtzacions No Governamentals) relacionades amb l’orientació sexual que, alhora, posen en perill a les persones defensores dels drets humans.

 

ilga.2019

 

Millores i proteccions legals per lesbianes, gais i bisexuals

S’ha ampliat, en canvi, la legislació que protegeix les persones lesbianes, gais i bisexuals sobre discriminació i violència, “encara que a un ritme més lent del que esperàvem” indica l’informe l’autor del qual és l’advocat argentí Lucas Ramón Mendos.

72 països tenen lleis que protegeixen els homosexuals i lesbianes de ser discriminats en el treball. 39 Estats tenen lleis que castiguen els actes d’incitació a l’odi, la discriminació o la violència per motius d’orientació sexual; 42 països imposen penes més severes per delictes motivats per l’odi cap a l’orientació sexual de la víctima. 28 països tenen lleis d’adopció conjunta, mentre que 30 permeten l’adopció d’un segon pare del mateix sexe.

Alemanya, Austràlia, Àustria i Malta, s’han sumat a la llista dels que permeten el matrimoni igualitari i ja són 26 els Estats que reconeixen el matrimoni entre persones del mateix sexe i 27 n’han regulat les unions civils, o preveuen algun tipus de reconeixement de la parella. I nou països han inclòs en la seva Constitució la menció explícita que l’orientació sexual no ha de ser motiu de discriminació. Entre ells Portugal, Equador, Bolívia o Sud-àfrica, que ja va introduir moltes de les mesures igualitàries adoptades ara fa 25 anys, després de les eleccions en les què va sortir elegit president Nelson Mandela.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La 1

Agenda del 8 de març a l’Estat Espanyol

Per Redacció AmecoPress La major part de les organitzacions feministes el vuit de març varen...

Programes electorals 21D

21 D ELECCIONS CATALANES Programa ERC Programa Junts per Catalunya Programa Ciutadans Programa PSC...

Campanya estatal contra la violència de gènere: “No te saltes las señales. Elige vivir”

Aquest dimarts 13 a Madrid, la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín,...