Dilluns 26 febrer 2024

Dilluns 26 febrer 2024

La 1

Compartir

Agenda del 8 de març a l’Estat Espanyol

Per Redacció AmecoPress

La major part de les organitzacions feministes el vuit de març varen  prendre els carrers seguint les mesures de seguretat necessàries.

La situació sanitària actual ha transformat completament les accions que es duran a terme en el proper 8 de març, Dia de les Dones, però no canviarà el seu significat ni la lluita que durant tants anys s’ha mantingut per aconseguir una societat més igualitària. Si bé és cert que la major part de les organitzacions feministes no volen renunciar a prendre els carrers, pretenen fer-ho amb cautela i seguint les recomanacions sanitàries necessàries.

Aquest any, les manifestacions multitudinàries a les que estem acostumades quedaran a un costat, però l’objectiu seguirà sent el mateix i, per això, es convoquen actes organitzats, assemblees i jornades online durant les setmanes prèvies i es vesteixen els carrers de morat per simbolitzar la unió que no podrà mostrar-se mitjançant les aglomeracions d’altres anys.

A més, algunes comunitats com Galícia, Andalusia, Catalunya i Alacant han convocat, per quart any consecutiu, vaga laboral per al pròxim 8 de març.

Algunes de les activitats que es duran a terme a les diferents comunitats autònomes de l’Estat Espanyol (a excepció de Madrid):

– ANDALUSIA: CGT ha convocat vaga per a aquest dia, per quart any consecutiu.

A Sevilla s’han organitzat assemblees i jornades de conversatoris per als dies previs a l’8M. A més, es pretén dur a terme un passeig rodat (en cadires de rodes, bicicletes, etc.), menjars i debats en línia. El mateix 8 de març s’ha optat per realitzar concentracions, menjars i actes al carrer.

El Moviment Feminista de Sevilla convoca una concentració a les 18.30ha la Plaza de San Francisco amb el lema “Unides i forts. Feminisme sempre “. La resta de concentracions tindran lloc al matí (12h) davant el Parlament d’Andalusia i a la tarda (18.30 h) en Barquita.

La Plataforma 8 de març de Màlaga ha convocat un ball feminista a les 18h al Paseo del Parque sota el lema “contra el patriarcat i les seves violències, lluita i unitat feminista”. Serà obligatori l’ús de la màscara i la distància de seguretat i en acabar el ball es farà la lectura d’el manifest.

baile feminista malaga-c8676

A Almeria, en canvi, la Plataforma d’Acció Feminista ha optat per dur a terme un manifestació de forma diferent: en línia. Es tracta de la conferència ‘Per les garanties i drets de les dones: llei abolicionista de el sistema prostitucional’, que tindrà lloc el dia 11 de març a les 18h.

A Cadis, Chiclana Feminista convoca una marxa a peu o bicicleta a les 17 hores des del recinte firal, a Chiclana de la Frontera.

A Granada, Feminisme Unitari, Plataforma 8M i 25N convoca una manifestació a les 18h des de la Plaza del Triunfo fins al Paseo de la Sala. Un cop arribats al Paseo de la Sala es realitzarà una concentració a les 20h.

8m granada-811f9

 

La Plataforma Feminista Motrileña convoca concentració a les 18h a la Plaza Aurora (Motril)

El Moviment Feminista de Huelva convoca acte simbòlic a la Plaza de las Monjas.

8m huelva-5c581

A Jaén, Feministes 8M convoca una manifestació a les 17h a la Plaza de San Idelfonso sota el lema “Feminisme en Acció, Justícia i Revolució”.

 

8m jaen-5604b

– ARAGÓ: El Sindicat d’Estudiants d’Aragó confirma la vaga feminista de l’8M.

 

huelga estudiantil aragon-530c9

A Saragossa les concentracions tindran lloc a les 12h a la Plaza de San Francisco i a les 17h a la Plaza del Pilar.

zaragoza 8m-7016e

A Osca, el Col·lectiu de Dones Feministes, ha convocat una concentració a les 17h a la Plaza Navarra.

A Terol, estan previstes concentracions a les 12h a la plazaa Carlos Castel, a les 17h a la Plaza San Juan i a les 20h a la Plaza del Torico.

– ASTÚRIES: Asturies Feminista 8m ha convocat concentracions per tota la comunitat seguint les mesures de seguretat en cada moment i amb aforament limitat a cada plaça. A més, aquest any han decidit tenir presents en el centre de les seves manifestacions a les dones essencials.

 

8m asturies 2-b1f39

 

8m asturies-c4f72

També hi ha altres propostes per a les que decideixin no sortir als carrers: Amnistia Internacional Astúries i l’Associación de Galeria de Arte de Oviedo muntaran grans murals a les galeries d’Art de la ciutat amb les fotos de totes les persones que desitgin participar-hi. 

– CANTÀBRIA: Les Assemblees Feministes de Cantàbria han organitzat cercaviles feministes a les 18h al Parque de Cupido (Reinosa), l’Av. Espanya (Torrelavega) i a l’Estación de FEVE (Cabezón de la Sal) ia les 18.30ha Puertochico (Santander ).

pasacalles cantabria-e722e

A més, els dies previs s’han organitzat diferents assemblees i tallers i a Santander, el dia 7 de març està prevista una ruta en bicicleta, des de la Plaza de la Ciencia fins a la zona del Barrio Pesquero.

– CASTELLA – LA MANXA:

 

8m castilla la mancha-f9ce1

Mentre que Toledo, Conca, Ciudad Real i Albacete opten per realitzar celebracions en línia i actes als balcons, Guadalajara té convocada una concentració a les 11h del Sindicat d’Estudiants i la Plataforma Feminista ha convocat concentracions i lectura de l’manifest a les 20h.

La Plataforma Feminista de Guadalajara convoca concentració a les 20h ocupant els carrers Toledo, Virgen del Amparo i Santo Domingo.

 

8m guadalajara-591ff

La Plataforma Feminista de Talavera de la Reina ha convocat la col·locació de la pancarta de la Plataforma al aarrer de Sant Francisco, en el lloc on se sol posar l’escenari. Un grup de 6 dones al matí i altres 6 a la tarda, hi seran presents en el lloc de la pancarta i fent el recorregut pintat al carrer, amb cartells informatius, mantenint distància de seguretat i respectant les mesures sanitàries vigents.

– CASTELLA I LLEÓ:
A Lleó s’ha convocat també vaga feminista. La Comissió 8 de març de Lleó ha convocat una concentració amb les mesures de seguretat oportunes a Santo Domingo a les 19h sota el lema “Dones: les imprescindibles”.

leon 8m-0454c

A Valladolid, la Coordinadora de Dones de la capital del Pisuerga ha convocat una concentració a la Plaza Mayor a les 20h. Mentre que l’Assemblea Feminista 8M Valladolid vol dur a terme una convocatòria pròpia a la zona de la Plaza Zorrilla.

8m valladolid-cd0dd

Salamanca manté una campanya en línia durant tot el mes de març i el dia 8 es pretén realitzar un acte amb una taula informativa a la Plaza Mayor durant tot el dia. Sense manifestacions o concentracions, es pretén prendre simbòlicament la plaça.

 

salamanca 8m-f9bbb

A Palència, concentració a la zona de l’auditori del Parque de la Sala a les 20h.

A Segòvia, l’Assemblea 8M organitza una manifestació que sortirà a les 19h des de la Plaza de los Huertos.

A Burgos, concentració a les 20h a la Plaza del Cid. Convocada per Assemblea Feminista de Burgos i Sinergia Feminista

 

burgos 8m-44fdd

– CATALUNYA: CGT i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) han convocat vaga feminista per quart any consecutiu.

A Barcelona, la setmana prèvia al 8 de març se celebraran diferents campanyes i mobilitzacions en línia, així com un passeig el dia 7 de març per Ciutat Vella.

 

7marzo barcelona-97735

Per al 8m hin ha prevista una concentració estàtica, prèvia inscripció, al Passeig de Gràcia a les 18.30h.

A Tarragona, la plataforma 8M de Camp de Tarragona ha convocat una concentració a les 19h a la Plaça de la Font.

– COMUNITAT DE MADRID: En el cas de la Comunitat Autònoma de Madrid, no queda inclosa en aquesta informació perquè hem anat actualitzant la seva situació durant aquests dies i han quedat excloses les manifestacions organitzades pel 8 de març.

– COMUNITAT VALENCIANA: Durant els dies previs s’han organitzat assemblees i jornades virtuals, així com decoració de balcons i terrasses, des del dia 1 de març.

A València, l’Assemblea Feminista València ha convocat concentracions durant tot el dia ja que, com han dit en el seu comunicat, “conscients de la situació que estem travessant, aquest 8M serà diferent en accions però no en reivindicacions”. Fet pel qual “aquest any no es convoca vaga” i “no hi haurà una manifestació central ni multitudinària” sinó que es faran “actes curts i descentralitzats perquè les dones s’acostin a les convocatòries en els seus barris o places amb seguretat”.

 

valencia 8m-981f6

A Alacant, l’Assemblea 8M es concentrarà a la Plaça de les Flors de 14h a 17h.

 

8m alicante-63421

– EXTREMADURA:
A Badajoz es realitzaran conversatoris feministes els dies previs al 8m i el dia 8 de març es retransmetrà el manifest per Instagram a les 18h.

La Comissió 8M de Càceres ha decidit que no hi hagi concentracions i que els actes que puguin tenir lloc es realitzen “respectant les mesures sanitàries”. Per això, insten a les dones a decorar els balcons amb motiu del 8M: “El 8 a les 8, balconada feminista Càceres”. A més, faran una guia de carrers feminista per a “canviar de forma simbòlica el nom d’alguns carrers masculinitzades”.

– GALÍCIA: La Central Unitària de Treballadors (CUT) i la Confederació Intersindical Galega (CIG) han registrat, per quart any consecutiu, la convocatòria de vaga. A més, la plataforma Galegas 8M ha convocat més d’una vintena de manifestacions i concentracions al llarg de la comunitat.

 

– ILLES BALEARS:
A Palma de Mallorca s’ha optat per no realitzar manifestacions. Únicament tindrà lloc la lectura del Manifest a la plaça d’Espanya a les 19h.

Mentre que a Eivissa es realitzarà una cassolada des de qualsevol lloc (finestres, balcons …) a les 20h.

 

ibiza 8m-9985d

– ILLES CANÀRIES: La Xarxa Feminista de Gran Canària ha organitzat una cadena humana per la igualtat a la Avenida Marítima, a l’altura del Monumento a la Vela Latina, a les 18.30h. A més, hi ha previstes manifestacions descentralitzades i amb les mesures de seguretat.

A Tenerife, en canvi, es duran a terme accions més petites a Puerto de la Cruz, Adeje, Arona, Granadilla i la Laguna.

 

tenerife 8m-30abd

– LA RIOJA: Joventuts Socialistes de la Rioja es manté en contra de realitzar concentracions i, per tant, criden a commemorar el 8M des dels balcons i xarxes socials.

– MÚRCIA:
Manifestació a les 18h a la Plaza de la Fuensanta, sota el lema “El carrer és casa meva” per fer referència a les milers de persones que no tenen casa, que han estat i segueixen sent desnonades. A el mateix temps, és una resposta a el moviment # QuédateEnCasa.

 

murcia 8m-3b9cc

A Lorca els dies previs tindrà lloc la difusió del manifest i queden desconvocades les manifestacions de el dia 8.

– NAVARRA:
A Pamplona no se celebrarà l’habitual manifestació de l’8m, sinó que es faran manifestacions descentralitzades a les 20h.

Iruñerriko Mugimendu Feminista ha convocat una concentració a les 20.00 al Passeig Sarasate.

A Estella està prevista una manifestació a les 19h a l’Ajuntament.

– PAÍS BASC:
A Donosti la marxa començarà al túnel del Antigo a les 18.40h i avançarà pel passeig de Miraconcha fins al Boulevard, per poder garantir la distància de seguretat.

A Gasteiz, tindrà lloc la concentració a les 19h a la Plaza San Antón.

Bilbao comptarà amb diverses concentracions al llarg del dia i una marxa a les 19h des del Sagrat Cor fins a l’Ajuntament.

 

8m bilbao-04c8a

MAPA DE LES CONVOCATÒRIES

Fotos: arxiu AmecoPress

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Chiuaua. Mèxic: Xarxes de trata darrera els feminicidis

Només en el primer trimestre d’aquest any han estat assassinades 60 dones a l’estat de...

Lucha Castro, advocada i activista mexicana, premiada per APDHE

  L’advocada i activista social mexicana Luz Estela “Lucha” Castro Rodríguez ha rebut el Premi...

Manifest per l’Acció Global pel Clima

  En els últims mesos, el nostre món ha experimentat un canvi sense precedents. La...