Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Compartir

Les feministes portugueses situen l’agenda de gènere a les municipals

 

 UMAR-facebook.com

 

Associacions feministes i les dones de l’esquerra portuguesa han emplaçat als Partits Polítics a debatre públicament, durant els debats electorals, propostes per portar a l’àmbit local la Igualtat de gènere i per declarar els ‘municipis lliures de violència masclista’ davant les eleccions municipals de l’1 d’octubre.

 

Gairebé 10 milions de persones estan citades a votar a Portugal aquest 1 d’octubre per triar 308 alcaldies i les seves corresponents regidories, a més de la composició de les Assemblees municipals. Les anteriors municipals es van celebrar el 2013, en ple rescat de la troika europea. Precisament el rebuig de les mesures econòmiques de Brussel·les va impedir la formació d’un govern de dretes després de les eleccions legislatives de 2015.

Va ser el Partit Socialista qui va formar el nou govern portuguès a la fi d’aquell any amb un Acord de legislatura amb 3 grups a la seva esquerra: el Bloco de Esquerda (BE), el Partit Comunista i els Verds. Amb cadascuna d’aquestes formacions, el socialista António Costa va adquirir diferents compromisos i per separat. Es pretenia així contrarestar els efectes de l’austeritat imposada per Brussel·les.

 

 

www.luchadeclases.org

 Mariana Mortágua (esq) i Catarina Martins el 2015. Foto www.luchadeclases.org

 

 

Potent lideratge de les dones del Bloco de Esquerda

El Bloco de Esquerda, que ha aconseguit un potent lideratge de les seves dones sota la coordinació de Catarina Martins, va obtenir llavors a un 10,19% dels vots  i va augmentar la seva força en 11 escons fins als 19 actuals. Amb aquesta formació el govern portuguès va pactar ‘avaluar la sostenibilitat del deute extern’, ‘restaurar els salaris dels funcionaris’ en uns terminis concrets i ‘augmentar el salari mínim nacional’, a més de ‘prohibir determinats desnonaments’ i les ‘pujades de impostos dels primers habitatges de petit valor’.

Portugal està ara en la meitat d’aquesta legislatura i davant d’unes eleccions municipals que poden ser decisives per als grups d’esquerra i per a la sostenibilitat del propi govern. La ciutadania ha percebut les millores econòmiques, però les lideresses del Bloco consideren que ha estat insuficient. “Només tenim dos anys per resoldre els problemes i el que vam acordar al novembre de 2015” recordava Catarina Martins en la seva intervenció al ‘Fòrum Socialismo 2017 a Lisboa’ a finals d’agost.

Martins, que és diputada per Porto, recordava la que hauria de ser “la trajectòria alternativa del país: recuperar serveis públics i aturar l’empobriment” de les persones. Per a això afirmava que, “en el pròxim pressupost de l’estat demanarem Justícia fiscal i recuperar la progressivitat fiscal” perquè tindria d’implantar un “escalament en els impostos i no només en els rendiments del treball”. La Independent està elaborant un especial sobre les candidates i propostes municipals i l’actuació de les seves lidereses parlamentàries a Portugal i Europa.

 

Propostes per territorialitzar la igualtat

L’ ONG feminista portuguesa Umar (União de Mulheres Alternativa i Resposta – Unió de Dones Alternativa i Resposta), una ‘Associació feminista obstinada en la territorialització de la Igualtat de Gènere’ ha elaborat una Carta Oberta als Partits Polítics  perquè les i els candidats de tots els partits manifestin la seva voluntat de realitzar debats concrets en aquest sentit i a cada municipi.

Les dones d’ Umar pretenen situar la temàtica de gènere en l’Agenda Política portuguesa i que el document constitueixi un instrument de treball que puguin assumir els diferents comtats i municipis, ajustant-lo a les seves realitats locals. “Estem segures que serà un debat constructiu, capaç de presentar propostes i contribuir a la territorialització de la igualtat de gènere”, afirmen.

El text va ser presentat el 12 de setembre i interpel·la als partits polítics a reflexionar i respondre als següents temes en les properes eleccions municipals:

 

 

UMAR facebook.com

‘Ni menys ni mes, Drets iguals’. Facebook.com

 

 

Vincular relació de proximitat amb qualitat de vida

“Les autoritats locals són òrgans de poder polític amb més proximitat a les persones. Les dones viuen una gran part de la seva vida diària en una relació de proximitat amb les realitats locals. De les respostes que existeixen o no en els contextos social, cultural i econòmic de cada municipi, també depèn la seva qualitat de vida”.

“”La igualtat de gènere no és una expressió vana. No només existeix per als discursos polítics. Ha de ser traduït a propostes concretes a cada autoritat local” i plantegen: “Hi ha dones en posicions de decisió en l’autoritat local o no?  No només en les llistes electorals, en el moment de les campanyes, sinó perquè es mantinguin com a aposta real en l’exercici dels mandats municipals”.

Altres qüestions que pregunten son: “Té la intenció de practicar la igualtat de gènere en el funcionament eficaç de les autoritats locals?; Quines contribucions pot donar un municipi als valors de la Igualtat de gènere i la No violència a les escoles, a les activitats culturals, socials i esportives de les persones joves?; Presenten els partits polítics respostes al suport de dones víctimes de violència en els municipis en què s’apliquen?”.

 

Combatre les mentalitats patriarcals i sexistes

Pel que fa a l’agenda social temptegen: “Quines contribucions pot fer un municipi per combatre la pobresa -especialment per a les dones grans- i crear ocupació per a les persones joves perquè no abandonin els municipis on viuen?”.

Pel que fa al masclisme qüestionen: “¿Com pretenen combatre les mentalitats patriarcals i sexistes que afavoreixen les desigualtats i la discriminació de gènere?; Com pretenen contrarestar la intersecció d’aquestes qüestions de gènere amb altres formes de discriminació, en particular les relacionades amb l’edat, la segregació d’immigrants, les minories sexuals i ètniques, les persones amb discapacitat?”.

I finalment volen averiguar “Com fer que l’espai públic sigui més respectuós amb el medi ambient i més segur, perquè hi hagi un major aprofitament d’aquests espais per a persones de diferents edats i amb capacitats diferents?”.

 

 

CatarinaMartins esquerda.net

La coordinadora del Bloco, Catarina Martins. Foto Esquerda.net

 

 

Crear municipis lliures de violència masclista

Per la seva banda, les feministes del Bloco de Esquerda han elaborat un Manifest en el qual plantegen crear ‘municipis lliures de violència de gènere’, a més de proposar també una ‘agenda local per a la igualtat’.

La coordinadora del Bloco, Catarina Martins, va ressaltar en l’acte previ que “les qüestions feministes no estan superades perquè les dones segueixen sent víctimes, les continuen assassinant i a més, segueixen guanyant menys que els homes”. Entre les propostes s’inclou també una “transformació de la comunicació institucional perquè sigui més completa i incloent”, l’elaboració de “programes locals d’intervenció contra la violència de gènere” dirigit a totes les edats i va recalcar, especialment, la creació de “gabinets de suport de proximitat” per fer efectius aquests drets.

I per descomptat, va destacar que és molt important la creació de programes educatius que permetin realitzar un treball des del jardí d’infància o escoles bressol per “acabar amb la discriminació de gènere i els estereotips que alimenten els cicles de violencia”.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Actual

Frustració

OPINIÓ De vegades, desgraciadament en moltes ocasions, quan una dona arriba a ocupar càrrecs...

Catalunya: El Govern aprova el Pla Nacional per als OSD / La Independent / Notícies Génere

Com a mostra del compromís amb l’Agenda 2030 de l’ONU, el Govern ha elaborat el...

Catalunya: Escola Feminista d’Estiu / Tardor 2020 / La Independent / Notícies Gènere

Degut a la Covid-19, aquest any l’escola no ha estat d’estiu sinó que serà...