Divendres 03 maig 2024

Divendres 03 maig 2024

Compartir

Nou Pla d’Acció contra el VIH a Catalunya

 

 

A Catalunya hi ha oficialment 30.000 persones seropositives en una població de 7,5 milions d’habitants.

La Independent ha entrevistat al Dr. Jordi Casabona, Metge epidemiòleg director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya i a Montse Pineda, Coordinadora d’Incidència Política de la ONG Creación Positiva.

En els darrers 10 anys, Catalunya registra una mitjana de 800 nous casos d’infeccions anuals que afecten tota la població, xifra per sobre de la mitjana europea.

Desprès d’anys sense un Pla oficial del govern de Catalunya enfront del VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS), aquest 21 de febrer s’aprova el Pla d’Acció 2016-2020, incorporant accions per fer front també a altres infeccions de transmissió sexual atès l’augment dels casos i la seva interrelació amb el VIH. Amb actuacions adreçades a millorar el monitoratge, reduir la incidència i el retard en el diagnòstic, millorar l’atenció integral i fomentar la inclusió social.

El nou Pla presenta dos elements nous importants respecte a l’anterior:

– Incorpora accions per fer front també a altres infeccions de transmissió sexual degut l’augment dels casos i la seva interrelació amb el VIH.

– I buscara donar més rellevància a la perspectiva qualitativa de l’avaluació, fet que  -suposadament- permet apropar-se a la realitat amb més profunditat.

El Pla, sostenible, dinàmic i viable des del consens, també n’inclou un d’específic per a la prevenció del VIH i altres ITS (Infeccions Transmissió Sexual) entre els homes que tenen relacions sexuals amb altres homes, el qual preveu intervencions que van des de la vigilància epidemiològica fins a l’atenció sanitària i social, passant per la prevenció i el diagnòstic precoç dirigides a aquest col·lectiu, clau per la seva especial afectació.

Elaborat amb la  participació de 50 organismes i entitats, segons el propi govern, dona veu a les institucions, a la comunitat científica, al món local i al tercer sector i preveu 16 objectius generals, 42 d’específics i 146 actuacions fixades en quatre eixos:

–       Millorar el monitoratge i l’avaluació establint innovacions en la recerca
–       Reduir la incidència i el retard del diagnòstic del VIH i altres ITS
–       Millorar l’atenció integral i la qualitat de vida de les persones que viuen amb aquestes infeccions
–       Promoure una resposta social constructiva fomentant la inclusió social i fent front a l’estigma, tot mantenint els principis d’equitat, respecte a la diversitat i la no discriminació.
 
Per conèixer la l’opinió del sector científic i de investigació catalana i de l’ámbit social, hem entrevistat al Dr. Jordi Casabona, Metge epidemiòleg director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya i a  Montse Pineda, Coordinadora d’Incidència Política de la ONG Creación Positiva.
 
Us convidem a escoltar-los:
 
{vimeo}207626957{/vimeo}
 
 {vimeo}207627137{/vimeo}
 
 
{vimeo}207626354{/vimeo}
 
{vimeo}207626550{/vimeo}
 
 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fabiola Llanos

Fabiola Llanos

Ecofeminista. Periodista i comunicadora social xilena / catalana. Especialitzada en imatge, arts gràfiques, producció audiovisual, neurolingüística i drets de les dones. Vaig parir La Periòdica. Co fundadora de La Independent.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Quan una dona avança, cap home retrocedeix”

Converses amb la presentadora de TV de Tabasco,  Argelia Hernández Està tan convençuda d’això que...

“Cal interioritzar que les dones no naixem per satisfer expectatives alienes”

    “Cal interioritzar que les dones no naixem per satisfer expectatives alienes” Entrevista a...

Colleen Lowe Morna: La meitat de la població és invisible als mitjans

  Entrevistem a la presidenta de la ONG sud-africana fundada l’any 2001 ‘Gender Links for...