Dilluns 01 juliol 2024

Dilluns 01 juliol 2024

Argentina: Mobilització l’1 de novembre pel dret a l’avortament legal, segur i gratuït

En els últims 30 anys han mort més de 3.000 dones per avortaments insegurs.

En aquesta data es compleix un any des d’el dictamen per al tractament del projecte de llei d’interrupció voluntària de l’embaràs presentat per la Campanya per l’Avortament legal, Segur i Gratuït, de la qual Mumalá (Mujeres de la Matria Latinoamericana) és part.

Aquesta organització  creu que el govern nacional d’Argentina és responsable de travar el debat, ja que 11 dels seus diputats i diputades no van fer quòrum.

Així mateix, la presidenta ha manifestat que la problemàtica dels avortaments clandestins no es troba en la seva agenda, permetent d’aquesta manera deixar al caprici dels i les funcionaris i governadors l’acatar o no (i per tant, incomplir) la decisió del 13 de març últim de la Cort Suprema de la Nació que va disposar que es garanteixin en tots els hospitals els avortaments no punibles (dret conquerit per les dones l’any 1921).

La legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs: un deute de la democràcia

La sanció d’una llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs és una qüestió de necessitat, urgència, justícia social i drets humans, afirmà Mumalá.

A Argentina moren més de 500 dones per any a causa d’avortaments clandestins i més de 80.000 són hospitalitzades per hemorràgies i mutilacions en els seus òrgans per aquesta mateixa causa. Els avortaments clandestins són la principal causa de mortalitat de dones gestants. En els últims 30 anys han mort més de 3.000 dones per avortaments insegurs.

No es pot passar per alt que qui mor per aquesta causa són dones pobres. En aquest sentit, el Dr René Favaloro 15 anys ja manifestava el seu rebuig a la clandestinitat de l’avortament expressant que “Estic fart que se’ns morin noies pobres perquè les riques avortin en silenci … Amb el divorci deien que era la fi de la família, i només va ser la fi de la vergonya dels separats il·legals. Amb l’avortament legal no hi haurà més avortaments, hi haurà menys mares mortes. La resta és educar, no legislar … “.

Mumalá afirma que és urgent la legalització de l’avortament per evitar així més morts i conseqüències greus en la salut de les dones. És per això que manifesten el seu enèrgic rebuig i denuncien a les corporacions mèdiques, a les cúpules eclesiàstiques i governants que impedeixen l’accés a l’avortament no punible i restringeixen els  drets de les dones. I exigeixen el compliment de la decisió de la Cort Suprema de Justícia i l’aprovació de la Llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs presentada per la Campanya Nacional De Avortament legal, Segur i Gratuït.


mumala_1

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dones directores internacional al Festival de Cinema L’HIFF

La 1a edició de L’HIFF, Barcelona International Film Festival, es va inaugurar el dilluns...

Cedaw mios

Les dones més vulnerables a la Sida per la desigualtat

Segons ONUSIDA al món hi ha 16 milions de dones contagiades del VIH, representen...

Catalunya: Diada nacional de Catalunya 2022 / La Independent / Notícies gènere

El cartell de la diada 2022 és un homenatge a la figura de l’escriptora...