Diumenge 26 maig 2024

Diumenge 26 maig 2024

Compartir

Andalusia: Dones immigrants i mitjans de comunicació: Indispensable un canvi de discurs

Ja no s’ha de parlar de “immigració” sinó sobre “persones emigrades” dels seus països d’origen i com s’integren en les societats d’acollida, han coincidit els i les especialistes participants en el II Seminari Internacional sobre Dones Immigrants i Mitjans de Comunicació organitzat pel Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA), que s’ha celebrat entre el 19 i el 21 de desembre a la seu de la Universitat Internacional d’Andalusia (UNIA), a La Rábida, i a la Universitat de Sevilla.


El II Seminari Internacional ‘Dones Immigrants i Mitjans de Comunicació’ ha reunit persones expertes d’institucions, periodistes, representants d’associacions i estudiants per analitzar la situació de les dones llatinoamericanes en la societat d’acollida. L’objectiu era fer arribar conclusions i recomanacions d’especialistes en immigració a ONGs, administracions, empreses de comunicació i associacions professionals i sindicals de periodistes.

Perquè en una societat canviant com l’actual i amb altes taxes d’immigració, s’ha afirmat també durant el seminari, cal una estreta col·laboració entre tots aquests agents per trencar prejudicis socials i estereotips que eviti possibles situacions de violència xenòfoba en un futur, com les esdevingudes recentment a Itàlia En la primera jornada s’ha posat de manifest la invisibilitat de les persones immigrants, i especialment les dones, i també les mancances dels mitjans de comunicació en el tractament d’aquests temes.

“Es distorsiona la realitat en els mitjans”, ha assenyalat el president de la Federació d’Associacions Iberoamericanes, Manuel Cordero, que va afirmar que no es dóna el mateix tracte a la premsa a les persones immigrants que a les espanyoles. En la mateixa línia, la jurista Elena López Barba ha assenyalat que la premsa ” se sol perdre en les dades secundàries, i no s’entra en el fons dels assumptes jurídics relacionats amb aquests temes”. Mentre que Isabel Domínguez, de Huelva Acoje, ha censurat que només es dóna rellevància a les notícies negatives de les dones immigrants, mentre que hi ha una “invisibilitat dels aspectes positius, que són molts i la societat els desconeix”.

D’altra banda, Francisco Terrón, del SPA, ha assegurat que hi ha un problema d’agenda i de fonts entre els periodistes, i que, en efecte, els temes relacionats amb la immigració, que sempre són complexos, poques vegades són tractats en profunditat. En la mateixa línia Clara Aurrecoechea, secretària provincial del SPA a Huelva i coordinadora del seminari, ha afirmat que el problema és que l’agenda dels mitjans no es desmarca del discurs polític i no és capaç de tenir veu pròpia. Si el periodisme no es condueix amb llibertat, ha conclòs, “difícilment podrà servir a la societat, el que inclou un tractament correcte de la immigració, per evitar conflictes en el futur”.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cristina Fallarás. #cuéntalo, una memòria col·lectiva del dolor

El hashtag cuéntalo va néixer de la mà de Cristina Fallarás arran de la sentència...

Justicia Patriarcal Criminal. Vilanona i la Geltrú / La Independent / Notícies Gènere

...

Trata, pocs registres de víctimes i mínimes sancions en països andins

Aquest 23 de setembre s 8217 ha commemorat el Dia Internacional Contra la Trata i...