Dissabte 27 abril 2024

Dissabte 27 abril 2024

Compartir

Premi Dona TIC

 

 

 

S’ha celebrat el 12X12 Congrèss, una trobada de les TIC organitzat per Tertulia Digital, amb Tomás Cascante, CEO de Tertulia Digital i editor de BARCELONADOT, al capdevant; i digital de la Generalitat de Catalunya amb coproducció amb Sinergia i la col·laboració de PIMEC, Cambra de Comerç de Barcelona, Telecos.cat, Col·legi Oficial d’Ingeniers Informàtics de Catalunya, informàTICs, y ODEE.

 

 

El patrocinador principal del Congrès fou Huawei, que ha sortejà entre els asistents dos móbils de última generació model Mate-S. Els altres patrocinadors foren Mediapro, iDISC, i BarcelonaDot.com. 

 

Jordi Marín, director general de Catalunya Microsoft, presentà i conduí l’acte. 

 

Amb el títol ‘El móvil muda de piel’, Nuria Oliver, doctora per el MIT (Massachusetts Institute of Technology) en Informàtica i directora científica de Telefónica I+D, ens posà al día sobre les noves tendències en el món del mòbil.

 

Segons l’experta, actualment hi ha moltes persones que quan no ténen a l’abast el seu mòbil s’estresen i pateixen el que s’anomena ‘fobia a no tenir el mòbil’. Ens hem acostumat a veure multitud de persones pel carrer o en el transports públics mirant i interactuant amb el seu mòbil. Persones que no se n’adonen d’allò que passa al seu voltant y que no miren el que els hi ofereix en seu entorn. Hi ha algunes ciutats que han arribat a crear el ‘carril mòbil’. 

 

“El mòbil que coneixem desapareixarà i altres dispositius ens alliberaràn d’haver de mirar cap avall continuamente ignorant l’entorn que ens envolta. Anem cap als wearables, dispositius que es porten posats, poden estar adherits a la roba que portem o en algun dels nostres complements. El wearable sempre està actiu, és multitasca i actúa com extensió del nostre cos o ment. És una ajuda a l’usuari i usuaria, un complement intel·ligent. Es fa servir en els camps de salut, entreteniment, esport, militar i industrial”, ens explicà Núria Oliver.

 

Veiem que els wearables són rellotges intel·ligents, polseres d’actividat, o ulleres intel·ligents. Podem portar sensors insertats a la roba que vestim o en tatuatges temporals.

 

“El que queda per resoldre ara és que els dispositius aïllats siguin capaços de combinar les senyals dels diferents wearables. Hem passat de viure la vida a documentar-la. Hem creat la capacitat de grabar-ho tot, de capturar la vida en format digital”, continuà Oliver.

 

Ens informà que s’estàn fent avanços significatius en el retorn de la veu. Hi han ja dispositius d’assistència personal on es fa servir la veu i dispositius de traducció simultània molt eficients.

 

Ens parlà del ‘kissinger’ o ‘missatger de petons’, un dispositiu que simula uns ‘llabis’ i que s’adhereix al mòbil. Quan s’activa sembla que t’estiguin donant un petó de veritat. Hi ha d’altres dispositius com un que envía informació mitjançant la olor i un altre mitjançant el gust (dolç o amarg). “Anem a la comunicació cervell a cervell, a sistemes operatius a nivell del sistema humà. La relació tan intensa amb la tecnologia redefinirà qui som com espècie”, acabà.

 

Seguidament hi hagué la taula ‘Sinergia’ en la qual es posà de manifest la sinergia de les tecnologíes actuals i de futur que és, en definitiva una acceleradora dels negocis. La taula, amb quatre ponències, fou presentada per Pere Martínez, president de Sinergia, i moderada per Alfons Rubio-Manzanares, secretari general de Sinergia, vicepresident de la CatEi, president de @barcelonaqbit # bqb “The Quantum Information &  Criptography ThinkTank”, i ambaixador UNESCO de la Reserva Mundial de la Biosfera La Palma.

 

En ‘La Industria 4.0 una realidad competitiva’, Benito Cerrillo, president de ASSCII (Associació Catalana de Informàtica Industrial) i CIO de Vichy Catalán, feu avinent que en la història hi ha quatre moments de canvis radicals: la màquina de vapor, l’energia elèctrica, la informàtica i el 4.0. “Es preveu un salt molt important en els pròxims anys: La importància de les dades enfront el dispositiu, nous materials a la industria textil, la high tech+Internet, els productes deixaran ratre a Internet durant tot el cicle de la seva vida”.

 

Josep Rof, president de Secartys i CIO de Synectic – Grupo Agbar, en la seva ponéncia ‘IOT, Sensoring & Wearables, un mundo lleno de oportunidades’, ens digué que en el 2020 hi haurà vint-i-cinc-mil millons de dispositius en el món, que ja estem fent servir l’Internet of things sense saber-ho, que hi ha rentadores intel·ligents en les que no és necesari que nosaltres ens preocupem de possar-hi sabó ni cap altre producte, rentadores que informen al servei tècnic de la seva incidència només apropant el nostre mòbil a la seva pantalla, i que podem possar en funcionament a distància mitjançant el nostre mòbil.

 

Els cotxes disposaràn de sensors que sabràn a on hi ha aparcaments lliures i aparcaràn sense conductor, cada bombeta tindrà un dispositiu per el qual s’encendrà més o menys en aproparse a ella, aixetes intel·ligents que donaran aigua segons l’interessi a la persona usuària, mini-drons que, per exemple, analitzaràn canonades, realitzaràn reparacions… “A Xile ja existiesen camions sense conductor o conductora i es fan extraccions sense personal humà”, ens informà Rof.

 

La ponència: ‘El Cloud Computing & Bigdata, emocionante…!’, donada per Ferran Doñate, president i CEO de F&Mgroup, president de la ACECCAT Catalonian Cloud Computing Companies Association, ens aclarí una mica com es gestionen les dades dins de l’ecosistema digital i com es donen solucions concretes a un camp concret.

 

En ‘La CiberSeguridad, gaudir sense patir’, impartida per Rosa Ortuño, vicepresidenta de Catei, Associació Catalana d’Empreses de Informàtica i CEO de OptimumTIC, veierem que cal preveure totes les mides tecnològiques per tenir la màxima seguretat a las postres empreses. “La ciberseguritat, la propietat intel·lectual, tenir en compte el nou còdi penal, fer auditories del nostre software i veure que no hi hagi escletxes de seguretat”, són consells que ens dóna l’experta.

 

Desprès del coffe break, Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, feu un breu resum, subjectiu, d’allò que s’ha fet i recolzat durant l’any 2015 en el camp de les TIC a Catalunya. Des de la revolució digital de les dades, en el mes de gener, passant pel I Congress de Govern Digital, el projecte d’accès a Internet per tothom, la Nit de les  Telecomunicacions, el Mobile World Congress (MWC), que es celebra a Barcelona i del que s’ha prorrogat el contracte per que Barcelona continui essent-ne la seu fins el 2013; el projecte per que tota la ciutadania tinguin cobertura mòbil, la reordenació de frequències TDT Dividend Digital per 4G (quarta generació), que s’haurà de tornar a fer abans del 2020; l’ estratègia SmartCAT, el SONAR+D, l’  #éTIC (ética en l’àmbit de les TIC), el desplegament de fibra òptica, l’acreditació ACTIC, certificat acreditatiu de competències tecnològiques, de la qual ja se’n han entregat 33.000.

 

El Saló que la Fira de Barcelona va dedicar a l’Internet de les Coses (IOT), l’EURECAT, centre tecnològic que proveeix de tecnologia a les empreses, el i2CAT, centre tecnològic que impulsa activitats de I+D+i en l’àmbit de les TIC i de Internet; el Big Data Congress, el Catalunya SmartLab, i l’Smart City Expo World Congress 2015, celebrat el passat novembre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seguidament Anna Mercadé, directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona,  agraí a l’orgnització del Congress 12×12 que hagi promogut el Premi a la Dona TIC, “ja que és una manera de visibilitzar a les dones que treballen en el món TIC, que signifiquen el 30% del total de persones que es dedican a aquest camp”, puntualitzà.

 

“Hi ha molts estereotips que fan que les dones no escolleixin aquesta professió. Volem que les nenes pensin en la posiblitat de ser ingenieres o informàtiques. Les empreses necesiten el talent femení en llocs de direccció ja que aporten un altra visió. Aquest Premi ajudarà a donar a conèixer a aquestes dones que estàn en aquest món i són referents”, posà de manifest la directora de l’Observatori.

 

Anna Mercadé feu el lliurament del Premi en la categoría de divulgadora, a Vanessa Estorach i Caroline Ragot, co-Founders de Women in Mobile.

 

En la categoría d’empresaria, Carmen García Jarque, membre del Comité Executiu PIMEC, fou l’encarregada d’entregar el Premi a les germanes Eva i María Martín, co-fundadores de tiendeo.com.

Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, fou l’encarregat d’entregar el Premi en la categoría académica a Núria Oliver, directora científica en Telefónica I+D.

En la categoría professional, Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona,  donà el Premi a Núria Torralba, Cisa Auditor at CaixaBank.

 

Jordi Puigneró, feu entrega també dels dos accésits en la categoría académica-investigadora que foren  para Begoña García-Zapirain i Emilia Gómez.

 

Tancà l’acte Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Com a despedida es celebrà un ‘cóctel networking‘ on el públic pogué intercanviar impressions i tarjes.

 

Iniciatives com aquest Congrès, apropen a les PYMES, i a les persones interessades en el món de les TIC, a les últimes novetats en matèria digital. Actualment podem digitalitzar la nostra vida, pasar-se de la visualitat a la multisensorialitat i a la interacció del cervell, podent fer servir els pensaments per fer anar robots, fer volar helicopters, jugar amb videojocs, i enviar informació a d’altres països fent servir només la força dels nostres pensaments.

 

Veiem doncs el mòbil com sensor humà i que la tecnología continuarà tenint un fort i positiu impacte en les nostres vides.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya:Xarxa Feminista de Catalunya.Radical-ment feministes – JORNADES FEMINISTES 2016

  La Xarxa Feminista i Ca la Dona hem iniciat amb il·lusió i responsabilitat l’organització...

Catalunya: Tallers d’apoderament en comunicació / La Independent / Notícies Gènere

Per tercer any consecutiu la Xarxa Europea de Dones Periodistes ha realitzat el taller d’apoderament...

Barcelona: Xerrada: ‘Parlem sobre la llei contra la violència vers les dones’/: PIAD Ciutat Vella

Dijous, 28 de novembre a les 18 hXerrada: ‘Parlem sobre la llei contra la violència...