Dimarts 16 abril 2024

Dimarts 16 abril 2024

Compartir

7 d’abril, Dia Mundial de la Salut. La depressió

 

 

La depressió afecta 350 milions de persones al món

El proper 7 d’abril es commemora el Dia Mundial de la Salut. Segons especialistes en salut de l’Havana (Cuba), s’ha confirmat el greu impacte que té, a nivell general i mental per a les dones, tot allò referent al poder patriarcal. 

El patriarcat influeix en la quotidianitat de les seves vides, amb les seves tradicions antigues, causant un impacte negatiu en la salut, sobretot a nivell mental, portant en moltes ocasions a greus depressions.

La psiquiatra Ada Alfonso, afirmà el passat 31 de Març, en una Jornada Científica, que va ser convocada per la la Societat Cubana Multidisciplinària, per a l’Estudi de la Sexualitat (Socumes), que “Entre aquests patrons hi ha els que defineixen a la dona d’una determinada manera, havent de complir amb uns determinats cànons; afectuosa, dolça, mare, esposa i filla per excel·lència”. També van participar en aquesta Jornada, l’Organització Panamericana de la Salut (OPS) i el Fons de Població de Nacions Unides (UNFPA).

També en el cas de dones de mitjana edat: complir les expectatives tradicionals, la cursa contra el temps, l’envelliment, mantenir-se en forma, el pes, la necessitat que crea la societat, de romandre com a objecte de desig. Ada Alfonso, va exposar com a exemple: “no complir amb això a vegades situa a les dones, en la tristesa i la depressió”, i afegí: “com ho fa la violència simbòlica dels mitjans de comunicació, imposant una imatge de dona esvelta sempre bella”. “Anem bregant amb tots els conflictes que es presenten a la família i ens anem conformant segons el desig alié per resoldre els problemes dels altres”, precisà. A aquests fets,  a través de la vida s’hi agreguen conflictes, com: l’estigma, la discriminació, la lebosfobia i la transfòbia, l’abandó, i l’assetjament sexual i psicològic.

Segons Beatriz Torres Rodríguez, presidenta de la Socume: “es tracta de processos de dolor psicològic davant la pèrdua d’alguna cosa important per a la persona”, no només la pèrdua d’un ésser estimat, sinó la pèrdua de salut, de capacitats físiques, mentals, vincles afectius entre d’altres. També pot acabar en depressió, els mites que es refereixen a la maternitat, el paper reproductiu, el part dolorós, l’obligació imposada a les dones per a mantenir-se atractives i juvenils.

“Tot això fa de la dona un agent de salut per als altres i no un agent de salut per a la seva pròpia salut “, va insistir Torres i explicà que: “la depressió és una malaltia que pot afectar més dones que homes. Però que hi hagi més dones en les consultes mèdiques, no vol dir que ells no es deprimeixin; es deprimeixen, però no ho diuen”, va afirmar que els patrons culturals fan que els homes ocultin les seves emocions, sentiments i malestars.

Segons les estadístiques la depressió afecta 350 milions de persones al món, caracteritzant-se per la tristesa persistent, la pèrdua de capacitats i un desinterès per dur a terme les activitats quotidianes.
La depressió s’associa a l’ansietat, la hiperactivitat, els trastorns de comportament, d’alimentació les conductes suicides, alcohol i drogues.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

maribel

Diferents formes per una confluència

    OPINIÒ És any d’eleccions diverses i el panorama de la política electoral, candidatures,...

Nova edició de Biocultura: la Fira més gran d’alimentació i consum

 Les dones pugen en els sectors d’Alimentació, Ecoestètica i Moda Sostenible. BioCultura serà al Palau de...

Ressorgeixen estereotips sexistes i racistes en la publicitat a Cuba

  Modera: Luisa Campuzano. Intervenen, d’esquerra a dreta: Naldy Patricia Rodriguez, Zuleica Romay i Lirians...