Fotografies extretes TV3 i 8TV
Ada Colau: “jo vull ser la propera alcaldessa de Barcelona perquè hi ha un procés col.lectiu imparable; perquè mai més hi hagi ciutadanes i ciutadans de segona; perquè és inadmissible les desigualtats que hi ha; perquè Barcelona, capital de Catalunya, ha d’estar pel Dret a Decidir la relació envers l’Estat”.
Tània Verge, professora de ciències polítiques i directora de l’Unitat d’Igualtat de la UPF, ha explicat a La Independent que “hi ha una relació de mala qualitat democràtica molt estreta entre la baixa quantitat de dones alcaldables i la manera com és distribueix el poder dels Partits en l’àmbit municipal”. Verge subratlla que la llei del 2007 no ha intervingut els òrgans de Direcció dels Partits, cosa que sí que ho fan normatives de paritat d’altres països. Fixar requisits a les executives podria ser una manera de millorar l’equilibri, tenint en compte que és molt difícil legislar sobre les persones que van al capdavant de les llistes municipals.
Verge sosté que el que manifesta el 20,5% escàs de candidates a l’alcaldia és “la mateixa segregació vertical que observem en el mercat laboral: en les empreses o en les universitats”.
La llei d’igualtat del 2007 estableix que les candidatures han de tenir una composición equilibrada en les localitats de més de 3.000 habitants i que en el conjunt de la llista i a cada tram de cinc llocs hi ha d’haver, almenys, un 40% d’Integrants de cada sexe.
Resultats Barcelona
Resultats eleccions a Catalunya
Número de dones electes a la ciutat de Barcelona el 24M:
Barcelona en comú 11: 6 dones: Ada Colau, Laia Ortiz, Janet Sanz, Gala Pin, Laura Pérez i Mercedes Vidal
CiU 10: 4 dones: Sònia Recasens, Teresa Ma. Fandos, Mercè Homs i Francina Vila
Cs 5: 3 dones: Carina Mejias, Sònia Sierra i Maria Magdalena Barceló
ERC 5: 2 dones: Montserrat Benedí i Trini Capdevila
PSC 4: 2 dones: Carme Andrés i Montserrat Ballarín
PP 3: 1 dona: Ángeles Esteller
CUP 3: 2 dones: Maria José Lecha i Maria Rovira
La Independent recollirà els noms de les properes alcaldesses de Catalunya. De moment, a banda d’Ada Colau com a futura alcaldessa de Barcelona, s’asseguren o tenen moltes probabilitats de ser-ho: la socialista Núria Marin a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, que serà el seu segon mandat; a Badalona, ??Dolors Sabaté, per Guanyem Badalona en Comú; a Tarrega, Maria Rosa Perelló de Ciu; a Mollerussa, Mar Solsona per CiU …
Carme Sabaté de Guanyem Badalona en Comú es manifesta “Per una Badalona mes participativa”
La Independent recomana l’article del Punt Avui “Sense paritat als cartelles electorals” que informa que la gran majoria d’alcaldables a les eleccions municipals del 24M són homes. Nomes un 20,5% del total dels caps de llista són dones, sumant 865 de les 4.207 candidatures que optaven a governar els municipis d’arreu del país.
També ha estat una pràctica general reservar els caps de cartell a una àmplia majoria masculina de gairebe el 80%. Nomès dues de cada deu Llistes dels comicis d’aquest 24M estan encapçalades per dones, segons els càlculs fets pel Punt Avui a partir de dades del departament de Governació.
Tampoc les alcaldesses actuals “voregen, ni de bon tros, el percentatge de la paritat legislada. Arriben al final d’aquest mandat 153 alcaldesses en el càrrec: el 16,1% dels 947 municipis. La llei d’igualtat sí que ha aconseguit, no obstant aixó, que siguin més nombroses en els plens. Hi ha 2.771 regidores a Catalunya; que són el 30,3% del total de 9.137 integrants dels plens municipals, segons les xifres què disposa la conselleria de la vicepresidenta Joana Ortega”.