Sassari 4(00) trees – Plant for the Planet
è su Facebook.
Giovanni Atzeni és un noi de 14 anys de Sàsser, una ciutat de 125.000 habitants a Sardenya, que ha explicat als diaris locals i nacionals la seva intenció de plantar un milió d’arbres a l’illa, castigada sovint per incendis o desbordaments de rius.
No és una fantasia ni una broma, sinó el compromís que ha pres com a actual co-president elegit per una organització internacional, “Plant for the Planet”, que té un consell directiu conformat per 28 nois i noies d’edats que varien des dels 8 fins els 20 anys, viuen en diferents continents, i un cop al mes es troben en videoconferències per planejar accions de reforestació arreu del planeta.
La idea que calia fer alguna cosa concreta, en comptes de seguir repetint que l’espècie humana està a la vora de l’autodestrucció per l’ús desmesurat dels recursos naturals, va sorgir d’un sorprenent noi alemany, Felix Finkbeiner, a qui quan tenia 9 anys, els seus mestres van donar-li una tasca sobre temes ambientals. El noi es va quedar impactat per l’experiència de Wangari Maathai, l’activista ambiental keniota que a través del seu moviment, “Green Belt Movement”, va plantar 30 milions d’arbres a l’Àfrica, i va rebre el Nobel de la Pau el 2004. Va decidir que ell també podia emprendre la gesta, interessant a joves i persones adultes, autoritats i organitzacions, que es mostressin sensibles al tema i puguessin ajudar-lo. Després d’haver plantat 50.000 arbres va aconseguir l’atenció dels mitjans, va ser triat en el “board of children”, el sector juvenil d’ UNEP (l’organització de l’ONU per a l’Ambient) i va poder donar relleu internacional a la seva iniciativa. Així, va arribar un finançament de 40.000 euro de Toyota, amb el compromís que cada euro serviria per a plantar un arbre. En tres anys Felix Finkbeiner va aconseguir l’objectiu d’un milió d’arbres plantats a Alemanya, i va fundar el 2010 “Plant for the Planet- Trees for Climate Justice”, amb el lema “Stop Talking, Start Planting” (“Deixa de parlar, Posa’t a plantar “) i va participar en esdeveniments ambientals de l’ONU, difonent un missatge clar als polítics: Eliminar gradualment l’extracció de combustibles fòssils fins arribar a emissions zero de CO2 el 2050, invertir més en les energies renovables i l’eficiència energètica, parar l’explotació dels països del sud del món, i plantar un trilió d’arbres per pal·liar els danys de l’escalfament global, que afecta sobretot a aquests països; no seguir l’onada d’augmentar les despeses militars, tal i com estan impulsant les potències mundials.
Sassari 4(00) trees – Plant for the Planet
è su Facebook.
L’entusiasme i compromís de Finkeiner i dels seus joves socis i sòcies van atreure més donacions d’ Avina, i el Club de Roma entre d’altres, que van encarregar una auditoria per verificar el nombre d’arbres efectivament plantats.
El missatge ecologista del jove alemany va captar també l’atenció de Giovanni Atzeni, l’alumne de Sàsser, que després d’haver vist el documental d’Al Gore, “Una veritat incòmoda”, pensava que no es podia quedar de braços creuats davant aquest desastre. La idea d’associar-se a “Plant for the Planet” li va semblar una bona resposta, i va jurar-se a si mateix aconseguir plantar un milió d’arbres. La idea va semblar una mica desgavellada en el seu entorn immediat, però l’organització té una guia que prepara als joves socis i sòcies a sortejar obstacles, i com, i amb qui i on planificar accions de reforestació. Fins ara Azteni ha plantat 325 arbres, que va aconseguir gratuïtament des d’el Dipartimento Forestal, i ha motivat un centenar de nois i noies de Sardenya a comprometre’s amb la idea.
Felix Finkbeiner té ara 17 anys i segueix plantant arbres, mentre en altres costats del planeta, des de l’Amazònia a Indonèsia, els boscos segueixen sent delmats per donar lloc a plantacions de palma per oli o de soja. Enmig de tanta destroça, l’actuació d’aquestes noies i nois sembla la lluita de David contra Goliat, una gota en l’oceà, però l’oceà mateix és fet de milions i milions de gotes.
“Nosaltres, la joventut, som el futur, però el risc és que ens quedem sense futur”, afirma Finkeiber en un vídeo reportatge. Per això no poden dormir-nos en els llorers.
Sassari 4(00) trees – Plant for the Planet
è su Facebook.