Dimarts 20 febrer 2024

Dimarts 20 febrer 2024

Compartir

Les treballadores de la llar cotitzaran, tindran dret a la baixa laboral i cobraran a través de domiciliació bancària

Un principi d’acord entre Govern central i sindicats aconsegueix l’equiparació de drets i deures amb la resta de persones treballadores

 El Govern, CCOO i UGT han arribat a un principi d’acord per a la integració del règim especial de treballadors de la llar dins del Règim General. La integració es farà mitjançant esmena al projecte de Llei d’Actualització, Adequació i Modernització del Sistema de Seguretat Social, que actualment es tramita al Congrés, encara que bona part de l’acord, el que no exigeix és ser regulat per llei perquè no es refereix a la obligació de cotitzar o drets sobre prestacions, es podrà fer mitjançant normes de rang reglamentari.

Amb la integració de les empleades de llar en el Règim General de la Seguretat Social a partir de l’1 de gener de 2012, pràcticament es conclou el mandat del Pacte de Toledo d’integració dels diferents règims existents en el règim general i en el règim de Autònoms, després que s’hagin integrat les i els professionals de l’agricultura per compte propi en el règim d’autònoms i estigui en tràmit la seva inclusió en el règim general.


La integració de les treballadores domèstiques en el règim general suposa una equiparació de drets i deures amb la resta de persones treballadores. En ser donades d’alta a la Seguretat Social, han de tenir un contracte en el que com a mínim s’estipuli: nombre d’hores de treball setmanals; salari mensual o per hora; salari en espècie, si hi ha pacte d’hores de presència i la seva retribució, si hi ha pacte de pernoctació i la seva retribució, i el número de compte bancari del titular de la llar familiar on domiciliar la cotització.

En cas de baixa de l’activitat laboral, a partir del novè dia la incapacitat temporal va a càrrec de la Seguretat Social, les persones ocupadores pagaran des del quart dia fins al novè. Actualment la Seguretat Social paga la incapacitat temporal de les empleades de llar a partir del dia 25. El canvi normatiu entrarà en vigor l’1 de gener de 2012 i es dóna un termini de sis mesos naturals perquè les empleades i les persones titulars de llars familiars (denominació que reben els que contracten aquest servei) puguin adaptar-se a la nova situació amb el que la integració serà plena a partir de l’1 de juliol de 2012. S’estableix un període transitori fins al 2019 perquè l’adaptació no sigui lesiva per a les i els ocupadors ni tingui conseqüències sobre l’ocupació.

Les persones titulars de llars familiars estan obligades a presentar les sol.licituds d’afiliació, altes i baixes i les variacions de dades. Quan la persona titular de la llar incompleixi aquesta obligació, les persones empleades de llar podran demanar la seva afiliació i / o alta en les administracions de la Tresoreria General de la Seguretat Social. Quan es treballi per a més d’una persona ocupadora, cadascuna haurà de demanar l’alta.

CCOO considera que professionalitzar i dignificar la prestació laboral que duen a terme les persones treballadores domèstiques a través de l’increment de la seva protecció social es feia “imprescindible” no només per donar solució al problema de l’elevat nivell d’economia submergida existent en aquest sector, sinó principalment per resoldre un problema “de desprotecció i de discriminació” tant laboral com en matèria de protecció social que ve patint aquest col.lectiu des de fa anys. Comissions estima que les mesures beneficiaran a més de 700.000 persones.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Entrevista a Lluïsa Julià, directora de la Revista de Catalunya

Lluïsa Julià Capdevila és investigadora i crítica literària. Es va doctorar amb un estudi sobre la...

BECA PARA PERIODISTAS DE LAS NACIONES UNIDAS

El programa esta disponible para periodistas de países en desarrollo de África, Asia, América del...

Emprenent solidaritat

Foto: Surt    Entrevistem a Fina Rubio que va rebre el reconeixement com a Emprenedora...