Aquest curs impartit per Irene Ballester a la Universitat de València és gratuït i només ha de pagar l’alumnat que vulga convalidar-lo com a crèdits.
Diu la professora en la presentació del Curs: “Definir Amèrica Llatina, és complex per la diversitat del territori abastat, però podem caracteritzar per una sèrie de problemes comuns, especialment per la inestabilitat política que ha abastat el seu ampli territori i per romandre ancorada en unes estructures patriarcals i jeràrquiques que expliquen que es donin en aquesta zona del planeta les taxes més altes de violència de gènere i feminicidi.
Emmarcades dins d’una realitat impregnada de submissió i de violència, les dones artistes que estudiarem al llarg d’aquest curs, propietàries del seu propi cos, han fabricat una contrapartida des del mateix, que denuncia la submissió i la violència patriarcal. Artistes com les mexicanes Frida Kahlo, Teresa Serrano o Lorena Wolffer, la cubana Ana Mendieta, la xilena Janet Toro o la guatemalenca Regina José Galindo, partint d’aquest alliberament que les ha afirmat com a subjectes autònoms, han plasmat sobre el seu propi cos la seva necessitat de parlar, de pensar i d’actuar i aquest ha servit de suport en què representar les seves diferències amb el patriarcat.
El cos, sinònim de llenç d’expressió, ha passat a convertir-se en un espai físic i en un suport real sobre el qual denunciar la submissió, els abusos de les dictadures militars, la violència de gènere i el feminicidi. Totes elles han utilitzat el seu cos sense limitacions perquè les limitacions únicament han estat establertes pel patriarcat.”
Programa i més informació
Aula César Simón. Facultad de Filología 1ª planta. Avda. Blasco Ibañez, 32. UV
Dia 25 de febrer (dilluns)
16:00-20:00 h.
– Introducció al context d’Amèrica Llatina.
– El compromís polític de les artistes amb el seu temps.
Dia 26 de febrer (dimarts)
16:00-20:00 h.
– La posició de les artistes davant els abusos de poder de l’estat.
Dia 27 de febrer (dimecres)
16:00-20:00 h.
– Explícites davant del feminicidi: introducció al terme.
– Cossos com territoris de resistència.
Dia 28 de febrer (dijous)
16:00-20:00 h.
– El cos com a espai de lluita: perfecció imposada i
violència de gènere.
Dia 1 de març (divendres)
16:00-20:00 h.
– Dones artistes xicanes: subjecte fronterer i desterritorialitzat.
– Conclusions al voltant de les imatges extremes.