Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Surt comença els actes de commemoració dels 30 anys

Surt ha celebrat el primer dels actes commemoratius dels 30 anys de vida amb una trobada que ha reunit vora un centenar de dones a Ca la dona. Un espai carregat de sentit, ja que les impulsores de Surt, a inicis dels 90, eren activistes d’aquesta llar feminista.

Sota el lema 30 anys de vincle feminista, Surt ha reivindicat els seus orígens i ha refermat el compromís de l’entitat amb el teixit feminista.

Durant l’acte, han tingut lloc dos diàlegs. Un, mirant al trajecte fet, els aprenentatges i les aliances trenades. Hi han participat Fina Rubio, presidenta de l’entitat, Montserrat Cervera, part de Ca la dona, Dones per Dones i expatrona de Surt, i Remei Sipi, membre d’E’Waiso Ipola, Ca la dona i actualment patrona de Surt, i l’ha conduït la periodista Eva Peruga.

“No volíem que fossin un número més amb unes polítiques que no tenien perspectiva de gènere i potser aquesta va ser una de les primeres aportacions de Surt”, ha destacat Rubio, sobre els inicis del projecte.

Les impulsores del que va prendre forma d’associació per la inserció laboral de les dones, el 1993, buscaven “fer xarxa amb les dones i amb el moviment feminista, i pensar en la feina a fer en aquell context per millorar les condicions laborals de les dones, des d’una mirada feminista”.

L’altre diàleg ha mirat als reptes presents en el camí de les organitzacions socials pels drets de les dones i contra les violències masclistes.

Conduït per Raquel Marques, de la cooperativa Drac Màgic, la conversa amb Beatriu Masià, terapeuta experta en violències masclistes, cofundadora de la cooperativa TAMAIA, Sílvia Aldavert, coordinadora de l’Associació Drets Sexuals i Reproductius, i Sira Vilardell, directora general de Surt, ha apuntat les dificultats que suposa la participació institucional, el sosteniment financer de les entitats, la formació de les i els professionals, així com la necessitat d’acompanyament professional i d’una inserció en condicions dignes.

“En aquests 30 anys hem treballat des del compromís de transformació social i hem hagut de fer el salt a la professionalització per tal d’atendre amb la màxima solvència i qualitat”, ha remarcat Vilardell.

La directora de Surt ha detallat que ha calgut “professionalitzar-se en camps que no serien ben bé el que treballem: guanyar eficàcia, gestió de persones, sosteniment financer i gestionar-ho tot plegat amb coherència amb el nostre objectiu i posant al centre les dones”.

Vilardell ha reconegut que “aquest equilibri segueix sent un gran repte”: “treballar des de l’autonomia, sostenir-nos econòmicament sense perdre els valors feministes que ens van fer néixer”.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Carme Porta

Carme Porta

Comunicadora i tècnica en imatge fílmica. Sòcia fundadora d'IDEMTV i La Periòdica. Membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores i del Grup de Periodisme Ramon Barnils.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

ONU Dones destaca avenços en participació política a Egipte

Pas a pas, les egípcies construeixen democràcia i equitat   La “Primavera àrab” ha permès avanços...

Treball domèstic, l’OIT exigeix als Governs: la llibertat d’associació i sindicació, fixació d’una edat mínima per treballar i obligatorietat de contracte per escrit.

CCOO exigeix la inclusió del sector en el règim general de la Seguretat Social Madrid,...

Sobre la Mostra FEMART 2023. Resistències Fantasmes 1

Què ens diuen de més les imatges d’obres artístiques feministes? Desvelar, descobrir, contradir la memòria...