Dimarts 20 febrer 2024

Dimarts 20 febrer 2024

Compartir

Treball domèstic, l’OIT exigeix als Governs: la llibertat d’associació i sindicació, fixació d’una edat mínima per treballar i obligatorietat de contracte per escrit.

CCOO exigeix la inclusió del sector en el règim general de la Seguretat Social

Madrid, 20 juny 2011- En la 100 Conferència Internacional del Treball (que se celebra cada any a Ginebra al mes de juny) s’han aprovat un conveni i una recomanació relatius al treball decent per a treballadores i treballadors domèstics (*).

Entre els punts més importants adoptats en el conveni destaquen: la llibertat d’associació i sindicació de treballadores i treballadors, la obligatorietat de fixar una edat mínima per treballar i possibilitar el dret a estudiar (tant en ensenyament obligatori com en estudis superiors, dels que siguin menors d’edat); així mateix estipula que els contractes seran per escrit.


Quant a la protecció de persones migrants, el text del conveni recull que aquestes hauran de rebre per escrit una oferta d’ocupació o un contracte de treball executori al país en el qual prestaran els seus serveis. A més es regularà el dret a la repatriació després de l’expiració o terminació d’aquest contracte. Qualsevol tipus d’abús, assetjament o violència té el mateix dret de defensa i acolliment que la resta de la població treballadora. Igualment es requereix l’adopció de mesures dirigides a protegir als treballadors davant els perills i riscos relacionats amb el treball, a més de l’establiment d’un sistema d’inspecció i sancions davant infraccions de la legislació laboral en matèria de seguretat i salut en el treball.

A la recomanació (que té per objecte el desenvolupament amb més detall del contingut del conveni) s’avala l’establiment d’un contracte tipus resultat de la consulta amb les organitzacions més representatives de treballadors i empresaris.

Comissions Obreres reivindica la millora de les condicions laborals de treballadors i treballadores domèstics. En aquest últim any s’han produït diverses trobades amb el Govern espanyol per tal de millorar les condicions d’ocupació d’aquest sector, començant per la seva inclusió en el règim general de la Seguretat Social.

Secretaria Confederal de la Dona de Comissions Obreres

(*) Per l’adopció d’aquestes normes internacionals s’ha portat a terme una important campanya de consulta a governs, organitzacions sindicals i patronals. La campanya, promoguda per l’Organització Internacional del Treball (OIT), ha estat recolzada per la Confederació Sindical Internacional (CSI) així com per la Confederació Europea de Sindicats (CES). Hi ha participat Comissions Obreres. En l’acte de celebració del passat Dia de la Dona Treballadora a la seu de l’OIT, la secretària confederal de la Dona de CCOO, Carmen Bravo Sueskun, va fer entrega a Juan Somavia, director de l’OIT, d’una carta signada per les dones responsables de les centrals sindicals del Con Sud, en la qual se li demanava el seu suport per aconseguir l’aprovació d’aquestes normes.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Feministes per La Independència: Dones lliures en un país lliure

Marina Rossell i Carme Sansa L’acte “Dones Lliures en un país lliure” de Feministes per...

Monogràfic Medi Ambient, Canvi Climàtic i Economia Ecofeminista

Aquesta edició és el primer monogràfic de La Independent sobre aquesta temàtica. Ens comprometem a investigar i...

La RIPVG llama a derrumbar techo de cristal en la prensa

La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG) llama a los Estados a...