Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Sara Berbel, Premi Aspàsia 2014

 

 

Sara Berbel, Premi Aspàsia 2014 per la seva trajectòria i compromís en defensa de l’equitat de gènere. La xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social i l’Observatori del Tercer Sector destaquen “l’esforç incansable” de Berbel en els àmbits públic i privat.

 

 

DDiPAS presenta les seves propostes per a l’agenda política de les properes eleccions europees en el marc de la 2a Jornada de la xarxa Barcelona, 27 de març de 2014. La segona edició del Premi Aspàsia en defensa de l’equitat de gènere, concedit per la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) i l’Observatori del Tercer Sector, ha reconegut la“llarga trajectòria professional i docent en el desenvolupament de l’equitat entre dones i homes” de Sara Berbel, avui Responsable de la Línia d’Economia Social de Barcelona Activa després de 25 anys combinant responsabilitats en l’àmbit públic –com a presidenta de l’Institut Català de les Dones, directora d’Igualtat d’oportunitats en el treball de la Generalitat i Comissionada de l’Ajuntament de Barcelona per a les Polítiques d’Igualtat d’Oportunitats, entre d’altres— amb projectes al tercer sector i la docència en diversos màsters i postgraus de la UB i la UAB vinculats a la temàtica de gènere.

Berbel ha agraït el premi com un “reconeixement absolutament emocionant” per part del tercer sector, “baluard del que queda del paradigma de l’Estat de benestar”. El Premi Aspàsia 2014 ha reconegut també amb una menció especial la lluita per la dignitat il’empoderament de les dones de Delicia Coronado, amb una àmplia trajectòria com a directora i docent en diferents escoles de poblacions andines al Perú..

 A través d’un missatge, Coronado ha volgut compartir el reconeixement amb totes les dones andines amb qui treballa “per assolir una major autonomia i visibilitat dins l’espai familiar i social en què es senvolupen les seves vides”. El lliurament del Premi ha tingut lloc aquest matí en el marc de la 2a Jornada DDiPAS, que amb el títol‘ (Des) igualtat de gènere: cap a on va Europa?’ ha reunit una vuitantena de persones per analitzar els factors que perpetuen, i fins i tot agreugen arran de la crisi, les desigualtats entre dones i homes.

El creixement de la bretxa laboral i salarial –d’un 19,8% a Catalunya—, el retrocés de la llei de dependència –amb el consegüent increment de les tasques de cura familiar, que recauen majoritàriament en les dones— i la “contrareforma” en la llei de l’avortament –que vulnera diversos tractats europeus i de les Nacions Unides— són tres de les qüestions identificades com a fronts de lluita per assolir una major equitat.

La presidenta de DDiPAS, Fina Rubio, ha presentat les Propostes de DDiPAS per a l’agenda política de les eleccions europees, que inclouen l’impuls de noves maneres d’organització del temps de treball –donant suport a la iniciativa ‘Ara és l’hora’ per la reforma horària—, mesures que garanteixin que l’accés als serveis de salut sexual i reproductiva no es veurà amenaçat i polítiques actives d’ocupació dirigides a avançar en la igualtat de gènere, entre d’altres.

La jornada ha comptat amb les aportacions de Teresa Torns, doctora en sociologia a la UAB; Sílvia Aldavert, membre de l’Observatori de Drets Sexuals i Drets Reproductius; i Rosa Querol, vicepresidenta i directora financera de PepsiCo al sud-oest d’Europa. Tant les ponents com les participants en el torn dedebat obert han coincidit a subratllar que la inequitat de gènere no és un problema de les dones, sinó del conjunt de la societat, i que combatre-la requereix anar a l’arrel i lluitar en diferents terrenys: l’educació, l’entorn personal i familiar, el món laboral i la reivindicació política d’uns valors allunyats dels que afavoreix el model capitalista actual.

*La xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social és un espai impulsat per la federació d’Entitats Catalanesd’Acció Social (ECAS) amb l’objectiu de potenciar la presència i la visibilitat de les dones a les organitzacions del tercer sectorsocial.

Neix al març de 2012 i actualment compta amb més d’un centenar de membres, treballadores en organitzacions nolucratives, Administracions Públiques, empreses privades o en règim de autonomes.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

LIBERA ERGO SUM. El desafiament feminista al cor de la política a Paestum, Itàlia

      “Sóc lliure, llavors existeixo”. Amb aquest lema s’han reunit a Paestum, antiga...

La FECONGD denuncia l’asfixia de les ONGD de Catalunya

“La Generalitat endeuta i asfixia les ONGDde Catalunya i dels països pobres” així comença el...

Estat espanyol: BASE DE DADES MUNCE, nou portal de la novel·la criminal escrita per dones /La Independent / Notícies gènere

  Es presenta la pàgina web del projecte MUNCE, que el seu objectiu principal és...