Dilluns 24 juny 2024

Dilluns 24 juny 2024

L’assassinat d’una dona prostituïda és violència masclista

Recentment, el govern espanyol ha refusat reconèixer com a violència de gènere l’assassinat d’una noia marroquina prostituïda, morta a mans d’un militar espanyol, “client”seu.

El govern cerca empara, és cert, en una de les majors limitacions de la Llei Integral, que circumscriu aquesta consideració a les “discriminacions, desigualtats i relacions de poder” que es produeixen en l’àmbit de la parella – una incongruència que ha estat criticada des de diferents sensibilitats feministes.

Aquesta fragmentació conceptual de les violències no és gens innocent. D’una banda, reduint la violència de gènere a l’àmbit domèstic i de les relacions afectives, llisquem cap a la idea del “crim passional” i de la gelosia com a “excés amorós”, desdibuixant el substrat fonamental de la dominació masclista.

De l’altra, refusant de considerar com a tal violència un crim com aquest, s’esvaeix el fet que l’acte ha estat comès per un home enfurismat, imbuït del seu dret “natural” de comprar el cos d’una dona i convençut de posseir unes prerrogatives ancestrals sobre ella i la seva vida. En un mot: aquesta divisió de la noció de violència de gènere resulta d’allò més interessada. Només serveix per amagar, rere la casuística, la iniquitat estructural que roman en el si de la nostra societat – i que els moviments feministes denuncien com la vigència del patriarcat.

Cal prendre’n consciència per poder lluitar contra l’abominació dels crims masclistes, que volen presentar de manera atenuada, sense fonaments culturals i socials, com el desbordament emocional d’un individu aïllat, com el tràgic resultat d’una enrabiada o d’una borratxera. És necessari ampliar els supòsits de la Llei Integral. Calen dotacions pressupostàries adequades, recursos assistencials per a les víctimes, educació en la igualtat, formació de magistrats i funcionaris de policia… Cal  començar, però, per mirar la realitat cara a cara, reconèixer les múltiples expressions d’una violència insuportable i d’una dominació que cal subvertir.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

8M 2021: Dia Internacional de les Dones. Montserrat Roig, Record

...

Alba García: “En un govern de dretes les polítiques de gènere són les primeres en caure”

Exdirectora del Programa de Seguretat Contra la violència masclista del Departament d’Interior. Dijous passat es...

Catalunya: ICD i la revista Sàpiens mostren a 65 dones oblidades en la història / La Independent / Notícies gènere

L’Institut Català de les Dones (ICD) i la revista Sàpiens van presentar el llibre Elles!...