Divendres 21 juny 2024

Divendres 21 juny 2024

Compartir

Barcelona: Record a Enriqueta Gallinat / La Independent / Notícies Gènere

 

Enriqueta Gallinat. Foto:Donescompromeses.Wordpress.com

El pasat dilluns 31 de març, el Districte de l’Eixample va mostrar una placa en memoria de la politica catalana Enriqueta Gallinat.

 Enriqueta Gallinat i Roman fou una militant històrica d’ERC, amb una llarga trajectòria com a activista dels drets de les dones. Es va casar amb el director d’El Noticiero Universal, Enric Tubau, i va tenir com a padrins de casament a l’aleshores president de la Generalitat, Lluís Companys, i Joan Casanovas i Maristany, president del Parlament de Catalunya. En acabar la Guerra Civil, temps en què va ser secretària de l’últim alcalde republicà de Barcelona, Hilari Salvador, es va exiliar a França, on va participar activament en la resistència contra els nazis.

El 1943 torna a Barcelona i és detinguda i tancada durant un any a la presó de dones de Les Corts. Un cop restablerta la democràcia, és nomenada consellera del Consell de Districte de l’Eixample i membre del consell executiu de l’Institut Català de les Dones.

L’any 1996 Gallinat rep la Creu de Sant Jordi i el 2002 la Medalla d’Honor de Barcelona. Va morir quatre anys més tard a l’edat de 97 anys.

En memòria seva, el Districte de l’Eixample ha batejat com a plaça Enriqueta Gallinat el tram de l’avinguda Roma comprés entre els carrers del Comte Borrell i d’Urgell. 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dia internacional de les Persones d’Edat

El passat diumenge es va commemorar el Dia Internacional de les Persones d’Edat. És un...

Nenes obligades a la histerectomia en hospitals palestins

LLegiu l’article de Kawtther Salam versió en anglès a : Girls Forced To Hysterectomy At...

Primera edició del festival Punto y Raya per infants i noies i nois de 6 a 12 anys d’edat

Seguint els mateixos principis que han fet guanyar-li el títol de “festival més abstracte del...