II Premi periodistic atorgat per Mediosysida
Concidint amb la publicació de la primera nota periodística sobre VIH en els mitjans de comunicació fa 30 anys (Los Angeles Times, el 5 de juny), la REDVIH llança el II Premi Mediosysida per a joves Periodistes. L’objectiu del guardó és reconèixer i impulsar les bones pràctiques professionals de les i els periodistes menors de 35 anys a fi que la seva tasca contribueixi a millorar la imatge social del VIH en els mitjans de comunicació a Espanya. Aquesta segona edició distingirà la millor peça sobre la infecció per VIH que hagi estat publicada en un diari o revista impresa o digital, o difosa per una ràdio o televisió de l’Estat espanyol el 2010, i que tingui com a destinataris el públic en general. Els treballs es poden presentar fins el 8 de setembre de 2011 (+ Info i formularis d’inscripció ).
Entre les característiques del Premi ( nota de premsa ) destaquen que: Es premiarà al millor treball publicat o emès, entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2010, a través de la ràdio, la televisió o la premsa impresa o digital d’un mitjà de l’Estat espanyol; Cada concursant podrà enviar un màxim de tres peces en qualsevol de les llengües de l’Estat espanyol (català, gallec, valencià, euskera-amb traducció al castellà); i en el cas de peces d’elaboració col.lectiva, podran participar aquelles en què, com a mínim, el 50% dels / les autors són menors de 35 anys quan es va elaborar el material periodístic.
Mediosysida és un projecte de la Red2002 (Xarxa Comunitària sobre el VIH / sida de l’Estat Espanyol). És un centre de recursos mediàtics i un punt de trobada a Internet per a les ONG i els professionals de la informació a l’Estat espanyol. El seu objectiu principal és contribuir a canviar la imatge social del VIH i la sida a través dels mitjans de comunicació, ja que aquests poden jugar un paper determinant a l’hora d’evitar situacions de desinformació, discriminació i estigma en la societat. Compta amb el suport i la subvenció del Pla Nacional sobre la Sida (Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat), Ajuntament de Barcelona, ??MSD i GILEAD.
Breu història del I Premi Mediosysida per a Joves Periodistes
El I Premi Mediosysida per a Joves Periodistes, convocat el 2010, va ser atorgat a la redactora d’ El Mundo Isabel Fernández Lantigua per l’article “”El canvi físic, principal temor de les dones amb VIH”. El lliurament del premi valorat en 1.000 euros fou el 16 de novembre de l’any passat, al Centre Social i Cultural de l’Obra Social “CaixaForum” Madrid, en el transcurs d’una roda de premsa, on també es presentaren els resultats de la investigació pionera en la seva especificitat a Espanya “El tractament del VIH / sida en els mitjans de comunicació escrits espanyols (2009-2010)”. Després de les dues presentacions, se celebrà també un taller gratuït per a joves periodistes titulat “Joves Periodistes i VIH / sida al segle XXI”.
El jurat – integrat per Emilio de Benito, redactor d’El País, Tona Gusi, periodista de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, Joan Tallada, activista del VIH i integrant de la Red2002, i José Luis Terrón Blanco, periodista i investigador del Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona- va atorgar per unanimitat el premi a la notícia de Lantigua tot considerant que “versa sobre un tema molt rellevant però poc tractat en els mitjans: la situació de les dones que viuen amb VIH”. La peça analitza en concret l’efecte de la lipodistròfia en la vida de les dones amb VIH i la relació d’aquest fenomen amb els processos d’envelliment, inclosa la menopausa. El text així com les imatges que l’acompanyen aborden aquesta situació tenint en compte els sentiments i experiències de les entrevistades, un enfocament complementat amb el punt de vista d’altres professionals de la salut. En conjunt, el tractament periodístic mostra amb encertada sensibilitat les preocupacions i pors de les dones a la vegada que aporta una plataforma adequada per visibilitzar la seva existència i els desafiaments que han d’enfrontar “.
En aquella ocasió, el Jurat va decidir reconèixer amb un Accèssit a la candidatura conjunta de les periodistes Raquel Santamarta i Maria de la Serra (de la Tribuna de Ciudad Real), titulada “Medicina Interna adverteix una” baixada de la guàrdia “davant la sida per part del col.lectiu gai / La cara més amarga de la sida continua la seva lluita contra l’oblit “.
Estat actual de la malaltia a Espanya i a Catalunya
(Dades extretes de la revista ZUM de la Secretaria del Pla Nacional de la Sida del desembre 2010 i del Registre de Casos de Sida a Catalunya del Departament de Salut del desembre de 2010).
ONUSIDA, el Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre VIH i Sida calcula que al món viuen al voltant de 33,4 milions de persones amb VIH. L’epidèmia sembla haver-se estabilitzat en la majoria de les regions tret de l’Àfrica Subsahariana, que continua sent la regió més afectada per la pandèmia, així com a Europa oriental i en algunes zones d’Àsia. Aquesta estabilització respon als avenços que s’han produït globalment en la prevenció i el tractament de la infecció, tot i que continuen existint desigualtats entre països.
A Espanya actualment predomina la transmissió sexual, ja que al voltant del 80% de nous diagnòstics d’ VIH s’atribueixen a relacions sexuals sense protecció. Alguns grups de població, per la seva exposició a pràctiques de més risc i per la seva vulnerabilitat social, presenten una evolució no tan favorable. Els homes que mantenen sexe amb homes, la població immigrant, els treballadors i treballadores del sexe i les dones transsexuals són alguns dels grups que presenten avui dia els majors reptes per aquells que treballen per frenar la transmissió del virus al nostre país.
Al conjunt del territori espanyol, un de cada quatre casos d’ VIH és una dona. Del total de nous diagnòstics en homes, un 50% són HSH (homes que tenen sexe amb homes). Per la seva part, un 50% dels nous diagnòstics en dones té origen diferent a l’espanyol.
Pel que fa a Catalunya, la tendència és similar a la d’Espanya. Segons el Registre de Casos de Sida a Catalunya (Departament de Salut), fins el 31 de desembre de 2010 a Catalunya s’han declarat al registre 16.641 casos de Sida residents a Catalunya. D’aquests, 13.370 casos són homes (80,3%), mentre que 3.271 són dones (19,7%).
Aquesta taula representa la distribució de casos per grup de transmissió i sexe en adults (des de l’1 de gener de 1981 fins al 31 de desembre de 2010):