Diumenge 08 desembre 2024

Diumenge 08 desembre 2024

Compartir

“Els temes transcendents els tracten els homes”

El dijous 10 de maig va tenir lloc a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona la taula rodona: La recerca de gènere influeix en el periodisme actual?”. A la taula hi eren Marina Subirats, sociòloga, professora emèrita de la UAB, Lídia Heredia, periodista, presentadora d’Informatius de TV3, Xavier Mas de Xaxas, periodista de La Vanguardia, membre de la Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Marta Corcoy, periodista, membre de la junta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i com a moderadora, Elvira Altés, professora de Periodisme de la UAB, membre de la Permanent de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (IIEDG).

La proposta de debat d’aquesta taula rodona es va articular entorn a la percepció què entre l’acadèmia i la professió no s’estableixen vincles fluids com perquè els resultats dels treballs de recerca arribin a la societat. Una posada en pràctica que només poden dur a terme les persones que exerceixen la professió de forma habitual.

La intervenció de Marina Subirats no va ser massa optimista i va intentar explicar perquè els mitjans tenen més poder d’educar a la gent que l’educació formal. Segons Subirats “hem assolit la igualtat de sexes, però no de gènere. Als mitjans hi ha molta dificultat per trencar els estereotips, només es filtra allò que en realitat és falsament neutre, allò que es pensa que està àmpliament acceptat”. “Mentre el tema de les dones sigui un tema menor i no es prengui en consideració la perspectiva de gènere, les dones només apareixerem a Successos, a Consum i en temes d’escàndols”, afegí.

Lidia Heredia, va basar la seva intervenció en la feina diària i es va mostrar més optimista amb el canvi, per la seva experiència als informatius i programes de TV3, i va constatat que ella ha vist “interès per les recerques i investigacions sobre gènere, però a vegades costa molt traduir en imatges una investigació, i a més sovint són les pròpies investigadores les que no volen sortir a la televisió”. Heredia també va comentar sobre el “Cercador d’expertes” de l’ICD, que  manté l’ADPC, i que ella va descobrir  fa poc, i ara  tracta de promoure’l, però també ha constatat que te moltes limitacions i encarà manquen més contactes de dones en el camps més tècnics. Encara que també va reconèixer que “les preses i manca de temps per a la reflexió marquen les rutines dels i de les periodistes, que moltes vegades tornen a les mateixes fonts per no buscar-ne de noves. I a vegades el primer que et contesta al telèfon és qui surt a antena. La veritat és que no és cap cosa intencionada”, afirmà.

“Als mitjans no apareixen els estudis sobre dones” 

El que han demostrat els estudis és que hi ha més dones periodistes que mai, però els temes transcendents els segueixen tractant els homes, i les dones tampoc hi són als llocs de poder i de decisió.

Una raó que també cal tenir en compte segons Elvira Altes, és que “la investigació en perspectiva de gènere té ja una innegable tradició en diversos camps, com les ciències socials, però també està resultant cada cop més fructífera en l’àmbit de la salut. La qüestió està en trobar la via per accedir des del camp de la recerca a l’exercici professional i, en l’altre sentit, des de l’exercici diari de la disciplina, com interpel·lar a l’acadèmia perquè orienti les seves recerques en aquells camps encara poc visibles però necessaris.

També va ser protagonista del debat posterior la intervenció de Mas de Xaxas, que va explicar la seva experiència a l’Orient Mitjà, on la majoria de les dones més activistes dels països àrabs en conflicte no volen canviar les tradicions que les situen en posició secundària i en dependència…”. “A vegades des d’occident tractem d’imposar el que nosaltres creiem que és correcte, i hem d’escoltar més altres raonaments”, afegí.

La taula i debat posterior fou una iniciativa de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (IIEDG), i ha estat la primera d’una sèrie de trobades amb els collegis professionals. L’IIEDG aplega investigadores i investigadors de set universitats catalanes que en el seu interès per connectar la recerca amb la societat està preparant pel novembre d’enguany les II Jornades de Recerca Universitària del IIEDG, Gènere i benestar: reptes i respostes.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Futbol Femení: un pas més cap a la igualtat d’oportunitats?

El Barça podria destinar el 0,7% de la nòmina del primer equip masculí a finançar...

Eleccions catalanes 27S 2015

(actualitzat 28.09.2015) MAJORIA ABSOLUTA INDEPENDENTISTA AL PARLAMENT DE CATALUNYA JxSí + CUP: 48% i 1.957.348...

Poca presència llatinoamericana en el Comitè CEDAW

30 de Junio 2016 És important analitzar la presència regional llatinoamericana i caribenya en...