El 1928 Virginia Woolf va parlar de la gran diferència que suposava llegir, al bell mig d’un text, «A la Chloe li agradava l’Olivia», quan el que s’esperava era que a la Chloe li agradés en Roger. I és que, com va dir Woolf, aquestes coses passen, «de vegades a les dones els agraden les dones». Encara no està del tot clar si Woolf parlava només d’una relació d’amistat o d’una velada relació lèsbica. Però sens dubte va ser una alenada d’aire fresc.
S’ha avançat molt des de llavors, però no n’hi ha prou. Victoria Pérez Escrivá, artífex de la novel·la juvenil de què parlem, creu que la visibilitat homosexual és encara precària, sobretot en l’entorn adolescent. A més, dissortadament, continua essent tabú en gairebé tots els àmbits, com ara l’escolar, on tristament es donen molts casos de violència homòfoba entre els estudiants. I el mateix pensa Thule Ediciones, que considera necessari oferir un conjunt de referents que reflexin aquesta realitat oculta i silenciada, per tal que, algun dia, si és possible no molt llunyà, tots podem llegir «A la Chloe li agradava l’Olivia» sense escarafalls, de la mateixa manera que llegim «A la Chloe li agradava en Roger».
José Díaz, editor de Thule, segell on –val a dir-ho– regnen les autores, ha volgut sempre fer llibres diferents, tant al que fa al seu fons com al seu concepte. En l’àmbit de la literatura feta per dones o que parla de dones, per exemple, ha publicat diversos títols que defugen tòpics, com Hi ha res més avorrit que ésser una princesa rosa?, de Raquel Díaz Reguera, dirigit al públic infantil, o bé que han apostat per la rica diversitat s’opinions, tarannàs i maneres de fer i sentir de cada dona, com Mujeres, de Lola Roig. Amb 40 semanas, de Glòria Vives, va voler presentar l’embaràs d’una forma divertida i desenfadada a través del gènere de la novel·la gràfica. D’altra banda, a Los poetas que no fueron, de Jean Murdock i José María Casanovas, afloren gestos de complicitat al públic homosexual. I ara s’ha proposat abordar un tema que, com ja s’ha dit, continua essent tabú i per tant està molt mancat de referents, d’altra banda molt necessaris: l’homosexualitat en l’adolescència.
La Chiara i l’Elisa. Il·lustració de Victoria Pérez Escrivá.
La primera incursió de Thule en aquesta empresa gira al voltant d’una relació lèsbica entre dues noies de disset anys, l’Elisa i la Chiara. En opinió de l’autora, Victoria Pérez Escrivá, el tema s’ha de tractar amb frescor i delicadesa, però, sobretot, amb naturalitat. Amb aquest objectiu, en aquesta nova aventura ha unit forces amb la seva germana, Clara Pérez Escrivá, guionista de cinema i televisió, amb qui es distribueix el treball narratiu. La novel·la es publicarà gratuïtament per entregues setmanals (els dijous) al bloc A ELISA LE GUSTA CHIARA, i també a la seva pròpia pàgina de Facebook i Twitter.
Heus aquí, doncs, una altra alenada d’aire fresc i un gra de sorra més cap a la igualtat.