Dimecres 26 juny 2024

Dimecres 26 juny 2024

Cedaw mios

Compartir

Publicació d’ONU Dones sobre l’hora de la igualtat substantiva

 

 

ONU Dones va presentar la publicació “L’hora de la igualtat substantiva: Participació política de les dones a Amèrica Llatina i el Carib Hispà”, en la investigació s’aprecia l’avanç que hi ha a nivell mundial pel que fa a la participació de les dones en la Política.

 

L’estudi s’ha presentat en l’aniversari dels 20 anys de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing, a la Quarta Conferència Mundial sobre la Dona en reconeixement als esforços que s’estan duent a terme per aconseguir la plena igualtat política i democràcia paritària, en aquesta publicació s’han tingut en compte les importants recomanacions de la Cedaw.

En l’actualitat hi ha cinc països que compten amb més d’un 40% de representació de dones en els congressos (Cuba, Educador, Mèxic i Nicaragua) i Bolívia amb el 50%. A Mèxic, en alguns estats de la republica, s’ha aconseguit un 40.50%, convertint-se en el setè país en el món amb un 42% de representació de diputades i Amèrica Llatina i el Carib Hispà tenen la mitjana regional més alta de representació de dones parlamentàries al món.

Desde Onu Dones, s’ha considerat la transcendència que han tingut en aquests avenços, els partits polítics, legisladors i legisladores i organitzacions socials que han treballat de forma activa, per eradicar la discriminació particularment a Mèxic, on s’ha donat un importantíssim avanç per la igualtat. També s’han tingut en compte l’aportació i compromís de les dones -des de les sufragistes fins a les paritarias- que estan movent el món avançant cap a la consecució dels plens drets humans.

 

 

cedaw v2

 


La publicació fou presentada per una de les autores, Line Bareiro, les altres són, María del Carmen Alanís (Magistrada del Tribunal Electoral del Poder Judicial de la Federació) la Senadora Martha Tagle, (també integrant de la Red Mujeres Plural) i Irune Aguirrezabal (Assessora Regional de Participació Política d’ONU Dones a la regió).

Ana Guezmes, representant d’Onu Dones a Mèxic afirmà: “Com assenyala el títol de la publicació, la participació plena de les dones en la presa de decisions és la pedra angular per a l’assoliment de la igualtat substantiva a Mèxic i la regió.”

Line Bareiro, va expressar: “Estic convençuda que aquesta publicació serà un instrument imprescindible, creiem que en poc temps hi haurà grans canvis positius per a les dones”. També afegí que “el més important és que a dia d’avui podem emmarcar els avenços que s’han donat en el marc de la Cedaw”, i va concloure que “cal fer propostes paritàries i que s’incloguin en la Nova Agenda de desenvolupament Sostenible a ALCH”.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La gestió del poder des del coneixement situat de les dones

(imatge Youtube.com) OPINIÓ Expliquen les meves ancestres que abans, molt abans, “la paraula sàvia”...

El dret a l’existència

OPINIÓ Des d’una perspectiva feminista hem desenvolupat diferents propostes per combatre la pobresa femenina. El...

Noves lleis contra la discriminació

El Departament de Benestar i Familia es compromet a tirar endavant la Llei per a...