A escassos dies de l’inici de la campanya electoral, del 21D, aquestes eleccions catalanes es confirmen com unes votacions totalment diferents a les realitzades fins ara. Hi hagut un procés dur i enfrontat al carrer, al parlament i fins i tot a l’hora de la convocatòria de les mateixes.
Per part dels partits independentistes, la intenció de vot és clara, la qual cosa contrasta amb els partits constitucionalistes. En aquest cas, pel que fa a la intenció de vot, s’observa un traspàs de vots, d’un partit a un altre, però que la ciutadania no acaba d’expressar clarament.
Hi ha determinació, per part de tots els partits, per captar els vots del gran col·lectiu de persones indecises, persones que es mouen a partir de les emocions i dels esdeveniments diaris que es visualitzen a traves dels mitjans.
Una de les novetats en aquestes eleccions és passar de la teoria i el discurs a la pràctica, en aquest cas per part d’ en Comú Podem sobre el tema de la igualtat, éssent les dones per primera vegada qui prenen el comandament en el partit.
Catalunya en Comú-Podem, es presenta en aquestes eleccions del 21D, amb 71 candidates i 64 candidats, i per paradoxal que sembli, a Tarragona, va ser rebutjada la llista que van presentar, ja que hi figuraven 11 dones i 7 homes. Van haver de realitzar moviments de les persones candidates que hi figuraven a fi de poder entrar la llista en el temps legal. La llei no permet que superi el 60% d’un sol gènere, per garantir-ne la paritat.
Lamentablement aquestes situacions són el reflex d’una societat dominada pel patriarcat. Ni a Catalunya, ni a Espanya hi ha hagut una Presidenta, ja que les dones, pràcticament no han encapçalat llistes, sempre han estat una minoria. Amb la llei de l’Estat Espanyol, promulgada l’any 2006, s’intentava posar fi a aquesta discriminació, per garantir, que a les llistes electorals la presència de les dones s’acosti en igualitat de número.
En aquests comicis, només hi ha una dona candidata a la Presidència de la Generalitat pel lloc tradicional de cap de llista per Barcelona: Inés Arrimadas.
Hi ha cinc propostes importants presentades per En Comú- Podem: Blindar els pressupostos socials; Un sistema fiscal més just i solidari; Pla de justícia de gènere i contra les Violències masclistes; Pla de xoc contra l’atur i la precarietat (sobretot juvenil i de majors de 45 anys; i Controlar el preu dels lloguers.
És important ressaltar que en el programa electoral, els “comuns” aposten, per “la creació d’una Conselleria d’Igualtat, Feminismes i Diversitat per afrontar de forma institucional i estructural un greuge social històric i impulsar un pla integral per acabar amb les Violències masclistes “.
S’espera, en aquestes eleccions, que els continguts de programes, no siguin només simbòlics, i que alhora que es garanteix la presència igualitària entre homes i dones, també hi hagi igualtat en la repartició del poder. Tots aquests canvis vénen donats principalment, per la pressió de les feministes, i les dones que estan per la igualtat dins de la política. En els últims anys hi ha hagut dones que han trepitjat fort en la Política Catalana, però encara són una excepció. Se les observa doblement, només pel fet de ser dona han de demostrar i fins i tot justificar la seva capacitat per ocupar càrrecs de gran responsabilitat i en canvi als homes, trobant-se en el mateix cas, no se’ls exigeix cap tipus de demostració de capacitat extra.
Legalitzar la prostitució?
Catalunya en Comú Podem, la llista que integra al partit de Pablo Iglesias i el d’Ada Colau, entre d’altres, promet legalitzar la prostitució en el seu programa electoral per a les eleccions catalanes del 21 de desembre. El programa és molt clar al respecte (pot consultar-se aquí, pàgina 109). Inclou eliminar tota llei que penalitzi la prostitució, fomentar el treball autònom o en forma de cooperativa de les persones que es prostitueixin, una xarxa municipal de suport al col·lectiu o plans de reinserció laboral quan deixin l’activitat.
Hi ha diferents posicions però en les diferents forces que formen la candidatura: Podem, sí; IU, no; Iglesias, no ho sap / no contesta.
El líder de Podem afronta ara un nou conflicte intern per la promesa electoral de Catalunya en Comú Podem de “reconèixer els drets de les persones treballadores del sexe” amb seguretat social, baixes per malaltia o atur. Entre les propostes hi ha “reconèixer els drets de les persones treballadores del sexe” per “garantir el dret a una vida digna de les persones que exerceixen la prostitució” i permetre’ls tenir dret a baixa laboral o assegurança per desocupació.
CANDIDATURAS:
Xavier Domenech Samper-Elisenda Alamany Gutierrez-Jessica Albiach Satorres-Marta Ribas Frias-Joan Josep Nuet Pujals-
Susana Segovia Sanchez-David Cid Colomer-Lucas Silverio Ferro Sole-March Pares Franzi-Concepción Abellan Carretero-Sandra Ezquerra Samper.
TARRAGONA LLEIDA GIRONA
Yolanda Lopez Fernandez-Sara MercèVila Galan-Llorenç Planagumà Guardia