Dissabte 01 abril 2023

Dissabte 01 abril 2023

Genocidi de Periodistes a Mexic

Foto de Reporters Sense Fronteres, Zoila Edith Marquez

La Comissió sobre la Violència contra Dones Periodistes de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere així com La Independent, Agència de Notícies amb Visió de Gènere (Catalunya), exigim que aparegui “ja”, la periodista Zoila Edith Marquez Chiu, reportera, de Zacatecas (Mèxic), que està  desapareguda des del 7 de desembre, així com el cessament d’assetjament de la revista Contralínea i a tots els mitjans Mexicans que es trobin en aquesta situació.

Reproduim a continuació la carta de la Lic. Martha Olivia López, Directora de la Casa de los Derechos de Periodistas de Mèxic

Periodistes exigeixen localitzar a la periodista Zoila Márquez i el CESAMENT a l’assetjament a la revista Contralínea

A Mèxic, periodistes, com la resta de la societat s’han acostumat a sentir, veure i llegir que el nombre de greuges a persones treballadores de mitjans de comunicació van en augment dia rere dia, tant a la ciutat de Mèxic, com a les altres entitats federatives, va afirmar la directora executiva de la Casa dels Drets de Periodistes AC, Martha Olivia López Medellín, en participar en un acte commemoratiu de la Declaració Universal dels Drets Humans davant del monument al periodista Francisco Zarco, a la capital del país.

La cerimònia va ser convocada per gremis com el Sitrajor (Sindicat Independent de Treballadors de la jornada) i hi van assistir Juan Carlos Miranda i Erika Duarte, del SUTNOTIMEX  el secretari general Juan Carlos Villarruel, del Sindicat Nacional de Redactors de la Premsa, Fernando Olivas, de la Delegació d- III -57 de Ràdio Educació, el secretari general, Miguel Badillo Cruz,  TV UNAM, Alejandro Medina i Alejandro Meléndez del grup # FotoReporterosMx, Casa dels Drets de Periodistes i mitjans de comunicació com la Revista Contralínea.

Representants de les i els convocants van exigir la localització de la reportera Zoila Edith Márquez Chiu, desapareguda el passat cap de setmana en l’estat de Zacatecas, així com el cessament a l’assetjament sistemàtic en contra de la Revista Contralínea i els seus treballadors, que dirigeix el periodista Miguel Badillo Cruz.

López Medellín, va advertir que les i els periodistes de Mèxic, “ja vam perdre la capacitat de sorpresa davant els assassinats, desaparicions, lesions o amenaces de mort en contra de col·legues. En el millor dels casos ens lamentem i afegim un dígit més a la xifra negra i seguim la nostra carrera per informar la societat”.

En la commemoració de la Resolució 217 – A- III de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), del 10 de desembre de 1948, va esmentar l’Article 19 que assenyala: “Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió;aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió”.

D’acord a un monitoratge de mitjans realitzat per la Casa de los Derechos de Periodistes, el nombre de fets en què van ser agredides persones treballadores de mitjans de comunicació del mes de gener al de novembre de 2013 van ser 124, en cadascun d’aquests actes, rebre greuges una o més persones treballadores de mitjans de comunicació o persones en el seu exercici de la llibertat d’expressió, superant les 300.

Les entitats que encapçalen la llista són Veracruz, Districte Federal i Oaxaca. Del mes de març a novembre de 2013 sis homes periodistes han estat assassinats en els estats de Chihuahua, Pobla, Coahuila.Tamaulipas, Oaxaca i Sonora. Els morts són:Jaume Guadalupe González Domínguez va ser assassinat el 3 de març a Chihuahua, Alonso del Pujol Noriega, assassinat el 14 d’abril de 2013 a l’estat de Pobla, Daniel Alejandro Martínez Bazaldúa, el 24 d’abril va ser assassinat a l’estat de Coahuila; Mario Ricardo Chávez Jordi, reporter del diari El Ciudadano de l’estat de Tamaulipas. El seu cadàver va ser trobat el 26 de juny en un ejido de Raynosa; Alberto López Bell, va ser trobat mort el 17 de juliol en una colònia de la zona ponent de la ciutat d’Oaxaca i Alberto Angulo Gerardo, va ser assassinat a trets el 6 de novembre en l’estat de Sinaloa.

Una altra pàgina de la impunitat conté els casos de tres treballadors i una treballadora de mitjans de comunicació desapareguts durant el 2013:El 23 de gener va ser reportat com desaparegut Sergio Landa a l’estat de Veracruz, on treballava al Diario Cardel. Va desaparèixer després del seu primer dia de treball, després d’un mes d’haver estat segrestat.

Juan José García, va desaparèixer a l’estat de Chihuahua el 26 de març. S’exerceix com a tècnic de l’empresa Televisa. Va ser privat de la seva llibertat per integrants d’un grup armat a la porta del seu centre de treball.

Gerardo Padilla Blanquet, va desaparèixer el 30 d’abril a Saltillo, Coahuila. En el moment de la seva desaparició s’exercia com a Director Administratiu del Grup Radiofònic Ràdio Grande de Coahuila i conductor de notícies al programa Vive Ràdio y Televisión.

A aquesta llista cal afegir el nom de la companya Zoila Edith Márquez Chiu, desapareguda el passat cap de setmana a l’estat de Zacatecas.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

There is no Event

També et pot interessar