Dissabte 18 maig 2024

Dissabte 18 maig 2024

Compartir

Presentat a Ca La Dona el projecte “Dones que lluiten, històries que inspiren”

Fotografies i vídeos: Amada Santos, Tona Gusi, Júlia López. Disseny: Fabiola Llanos

La Xarxa Internacional de Dones Periodistes de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere va presentar el dilluns 4 de setembre l’informe de la sèrie d’entrevistes que des de La Independent s’han fet a dones grans feministes, la majoria protagonistes d’un extens treball associatiu i en xarxa.

Les periodistes argentines Sandra Miguez* i Silvina Molina* en varen fer la presentació davant de més d’una vintena de dones periodistes i de feministes de Ca la Dona, amb la moderació de les integrants de la XIDPIC.CAT Amada Santos i Tona Gusi.
“Dones que lluiten, històries que inspiren” articles i entrevistes publicades a La Independent és un projecte que recupera la veu de les nostres feministes, les seves lluites i els seus llegats, les veus de les adultes grans.

Però abans de fer les seves intervencions sobre el projecte ja finalitzat, varen fer diversos torns d’explicació sobre la situació actual de l’Argentina després de les recents eleccions, els reptes del moviment feminista argentí i l’agenda del periodisme feminista. Ambdues en varen parlar abastament i varen rebre tota l’atenciò de les dones que hi eren presents, les quals varen fer moltes preguntes. Es plantejaren questions no tan sols sobre la situació politica i dels drets de les dones a l’Argentina sinó que també s’hi plantejaren similituds i diferencies amb les polítiques del Govern català i del Govern espanyol.

A destacar, després de les extenuants lluites pel drets a l’avortament, drets LGTBI i ressó comunicacional contra la violència masclista, la inminent necessitat de replegament del moviment feminista, la trobada entre totes les diversitats (s’ha de poder parlar de tots dins el moviment) al voltant d’uns temes irrenunciables i la crida a la creativitat en els nous missatges i noves tècniques comunicacionals.

Cada 35 minuts a Argentina hi ha un feminicidi (femicidi en tipificació del delicte), xifra esglaidora atesa la seva població. També referiren com a molt preocupant els problemes de racisme i de menysteniment cap els poble índígines, especialment vers les dones d’aquests poblacions que majoritàriament viuen a la zones Nord Oest del país.

“Dones que lluiten, històries que inspiren”

La moderadora feu un incis sobre l’accés complicat al finançament d’aquest tipus de projectes i les quantitats tan minses atorgades que de fet fan que la subvenció només serveixi com a assentament del projecte i que en realitat la major part del mateix, s’hagi realitzat gràcies a l’esforç i les hores manllevades a afers personals de totes les periodistes que hi han intervingut.

Tot seguit es repassaren les interseccionalitats que cubrien les dones entrevistades, les respostes més consensuades i aquelles aportacions més especials. La valua de la lluita antifranquista des de partits, sindicats i organitzacions d’avantguarda feminista que cobriren tots els àmbits de la lluita de les dones, com avui, però en altres condicions molt dures i amb altres paraules.

També s’especificà que les recomanacions que es fan en l’article final del projecte sobre Dones grans en els mitjans de comunicació, és com un regal avançat que s’ha extret de tota la documentació i que seria molt important avaluar i redefinir una futura continuïtat del projecte.

Un altre proposit és el de publicar entrevistes i articles del projecte en format de llibre imprés.

Val a dir que es generà de nou un debat intens i respectuós. Una necessitat comuna de millorar el sistema de subvencions per poder fer els projectes justament i sobretot la voluntat de no deixar perdre els coneixements i les experienciès de tantes dones que ja lluitaven de valent i aconseguien drets per a les dones que ara cal revalorar. I ben segur, les converses haguessin continuat però calia manifestar-se a Plaça Sant Jaume pels drets de les dones a l’esport.

Relació dels articles i entrevistes del projecte “Dones que lluiten, històries que inspiren”:

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: El Centre LGTBI de Barcelona obre la seva Jornada Anual amb un reconeixement a Empar Pineda

El Centre LGTBI de Barcelona obre la seva Jornada Anual amb un reconeixement a...

Èxit de convocatòria al primer gettingcontacts Woman a Catalunya

Primera jornada de Cooperació Empresarial destinada únicament a dones Més de 250 dones empresàries emprenedores...

Barcelona: Homenatge a 50 entitats que promouen la igualtat real entre dones i homes / La Independent / Noticies Genere

La Generalitat de Catalunya a través de la presidenta de l 8217 Institut Català de...