Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

“Dones que lluiten: històries que inspiren”

Per Sandra Miguez i Silvina Molina

La Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG), creada el 2005, cofundadora i incardinada a la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG, sigles en castellà) té entre els seus objectius donar visibilitat a les dones i als seus treballs, individuals o col·lectius per oferir una informació des de la mirada feminista.

La Independent, que naixia de la XIDPIC.CAT-XIPVG l’11 de setembre de 2010, com a primera i única agència catalana amb perspectiva de gènere, ofereix aquesta mirada informativa amb perspectiva de gènere a totes les notícies que afecten el conjunt de la població a fi de ser un referent informatiu. Aquest objectiu es materialitza reflectint valors respectuosos amb la diversitat i els drets de les dones i col·lectius LGTBI, incidint en la ruptura d’estereotips masclistes, donant a conèixer propostes no patriarcals d’organització de la societat i emprant un llenguatge inclusiu. Per tant, amb una adequació de les agendes periodístiques per tal que el tractament de la informació reflecteixi la realitat.

Conscients de la importància que té poder generar i sostenir debats sobre la realitat presentem el projecte “Dones que lluiten: històries que inspiren”, que ha estat possible gràcies a una petita subvenció de l’Institut Català de Dones de la Generalitat de Catalunya. Un projecte que ens permet reconèixer el treball realitzat per dones adultes grans de llarga trajectòria, repassar les seves aportacions, conversar amb elles sobre les fites assolides i dialogar sobre els nous desafiaments.

I en fem la difusió a través de La Independent, seguint l’objectiu de promoure una agenda de temes d’actualitat centrats en un enfocament feminista en el periodisme i la comunicació.

Es tracta d’una sèrie de déu entrevistes realitzades per nou periodistes de La Independent en aquest projecte que busca difondre les experiències de les dones grans de Catalunya que han lluitat contra les discriminacions patriarcals i han participat en la consecució de les fites actuals dels drets de les dones. Són les que encara treballen per les futures victòries feministes i les que ens permeten conèixer històries de vida de resiliència i superació, per promoure l’eliminació de les diferents situacions de discriminació masclista en la vida quotidiana.

Aquest és l’objectiu que ens possibilita vincular al periodisme en el tractament i la visibilitat de temes de reconeixement de drets. La perspectiva de gènere permet generar la reflexió i el debat sobre diferents situacions discriminadores que poden patir les adultes grans, – per gènere, edat, pertinença ètnica i social, entre d’altres.

A més de les seves aportacions enriquidores en les transformacions socials igualitàries, aquestes dones han transitat un fet inèdit al món: la pandèmia per covid, que ha posat en primera plana de l’agenda mediàtica la situació de gravetat i risc de vida que implicava per a la gent gran. Sobre aquesta situació també opinen les entrevistades. A més, parlen sobre com se senten representades en els mitjans de comunicació, perquè l’important és ser a l’agenda pública mediàtica i el desafiament és veure com hi són.

Sabem que el rol del periodisme és apropar informació que ens possibiliti contribuir a canviar la manera de pensar, sentir i actuar pel que fa a l’edat i l’envelliment i garantir que les comunitats fomentin les capacitats de les dones grans a través de les seves polítiques públiques en el marc dels objectius de desenvolupament sostenible.

A partir d’avui tindrem la possibilitat de conèixer la història i el present de dones adultes més grans que aporten a una societat igualitària i equitativa.

Elles són:

Isidora Pedra Gil:  75 anys, ecofeminista, mestra i historiadora. Militant històrica de l’esquerra catalana i de l’Associació de Dones Feministes La Frontissa, de Vilanova i la Geltrú. Per Fabiola Llanos

Josi Hernansáez Gibert, té 70 anys. És biòloga i feminista. Va fundar el 2008 la Xarxa Agima i l’associació Wo+Men’s Progress. Per Nuria Langreo.

Tica Font Gregory: Activista i exdirectora de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Va tenir un paper fonamental el 2003 en l’aprovació de la Llei de Foment i Pau a Catalunya. Per Diva Criado

Francina Gimenez Rossell: 76 anys. És feminista, sindicalista i voluntària a diferents organitzacions socials i veïnals. Per Tona Gusi.

Rosa Maldonado: activista feminista de 64 anys. Migrant, professional de la salut, acompanya les accions solidàries que fan les Socorristes en Xarxa, la Xarxa Companya i l’organització MIKA, Sororitat Internacionalista de Barcelona. Per Sandra Miguez.

Núria Casals Pérez: 72 anys, vinculada a la lluita antifranquista als partits d’esquerres -Participa a Feministes per la Independència i a Ca la Dona. Per Carme Porta.

Teresa Cortina Cirera: La història de 100 anys de lluita política i sindical de les catalanes al relat de Teresina. Per Teresa Carreras.

Remei Sipi Mayo: nascuda a Guinea Equatorial i va migrar a Barcelona. Té 70 anys. És editora, activista cultural i escriptora. És fundadora de les primeres associacions de dones migrants, com EWaiso Ipola, que acull dones procedents d’Àfrica. Per Elena Tarifa

Maria Olivares: 91 anys. Activista política, feminista, ecologista i antimilitarista (DOAN) i independentista. Ca La Dona.  Per Tona Gusi,

Isabel Moreno Fernández: més coneguda com a Isa Moren, de 74 anys, jubilada activa en la formació en dansa i música de nenes i nens. Per Julia López Tremols.

Les entrevistes seran publicades al nostre mitjà en aquesta i les successives edicions com a part del projecte que compta amb la coordinació general de les periodistes Sandra Miguez i Silvina Molina, amb el suport de Tona Gusi com a responsable del projecte per la XIDPIC.CAT. “Dones que lluiten: històries que inspiren” finalitzarà amb la publicació d’un reportatge sobre la situació actual dels drets de les dones grans, a partir de la informació d’associacions de dones i dels col·lectius LGTBI amb la cruïlla d’opinions i experiències a partir de la trajectòria d’aquestes referents en els diferents àmbits d’interseccionalitat en què es desenvolupen i es representen. I amb un article analític amb dades d’un monitoratge de mitjans catalans.

Compartir

Una resposta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“No en el meu nom”, responen la major part dels col•lectius de juristes progressistes a la custòdia compartida imposada

El passat 1 de gener va entrar en vigor el nou Codi de Família de...

Maribel_Igualada

Entre sotanes de color de porpra

  OPINIÓ Un tema que no ens és aliè a les dones Com si no...

Barcelona: Dinar intercultural Cuinant Cultures: Els homes cuinen contra la violència

Divendres, 25 de novembre   a les 14:30 h Dinar intercultural Cuinant Cultures: Els homes cuinen...