Sota el lema “Combatent tot tipus de violència contra les dones”, hi han participat 303 concursants què han escrit els relats en la llengua original del seu país.
El primer lloc ha estat per la siriana d’Alep, refugiada al Liban, Nour Hariri.
L’Institut d’Estudis Catalans(IEC) i la Sala Beckett de Barcelona han estat l’escenari de l’entrega de premis i del taller literari de les i dels quinze finalistes de la novena edició del concurs literari A Sea of Words/Un Mar de Paraules, adreçat a joves escriptores i escriptors d’entre 18 i 30 anys, dels països Euro-mediterranis.
D’ esquerra a dreta Valeria Mingolla, Nour Hariri i Souha Bakhta les guanyadores d’enguany.
Dels 303 concursants, les i els 15 seleccionats són d’Alemanya, Algèria, Egipte, Itàlia, Líban, Jordània, Montenegro, Polònia, Síria, Tunisia i Turquia, tretze noies i dos nois.Triats per un jurat internacional que inclou cada any al guanyador o guanyadora del primer premi del concurs de l’edició precedent , la menció especial ha estat en primer lloc per la siriana d’Alep, refugiada al Liban, Nour Hariri, amb el relat “Reasons and Names”, en segon lloc per la tunisiana, Souha Bakhta, “And thens miled the al mond tree” i la tercera l’italina Valeria Mingolla per “Chicca is Running”. Repetir que aquests contes estaven escrits en les llengües originals, els dos primers en àrab i el tercer en italià, però finalment els 15 relats seleccionats s’han traduït a l’anglés per tal de poder tenir una major audiència.
Aquest any els relats presentats són plens de sentiments. Sentiments de dolor, ràbia i impotència en front la injustícia i la violència contra les dones. Dones moltes vegades vistes en les seves històries com a dèbils i perdedores. No ens estranya que en aquesta edició hi han participat més noies que nois. Alguns dels relats de les joves escriptores s’han referit al drama de la guerra de Síria que s’ha encarnitzat en les dones, tant al seu país com al camps de refugiats.
Les dones són més aviat valentes i tenen una gran resilència. Intenten amb voluntat i creativitat poder esquivar les dures lleis del patriarcat, com ens explicava a la inauguració el dia 7 de novembre a l’IEC, l’escriptora catalano-marroquina Najat El Hachmi, amb el seu text poètic “La veu que perdura”. Perquè no només en el passat, encara avui aquestes lleis son molt pesants en molts països i costa defugir el pes de les mentalitats tradicionals.
Jelena Duroviç de Montenegro i Maryam Tarhini del Liban enviant noticies al seu blog durant la pausa en la Sala Beckett de Barcelona.
Algunes de les participants treballen en el camp de la comunicació, són periodistes o blogueres com Maryam Targini, libanesa mare de tres infants que viu amb el seu marit a Arabia Saudí. Algunes altres participen en associacions d’ajuda intercultural i també amb refugiats. Aquestes son unes bones pràctiques per lluitar contra les injustícies, per ajudar a fer canviar les lleis i els estereotips que oprimeixen les dones.
L’ equip del Departament de Cultura i Societat Civil que normalment s’ocupa de l’organització i seguiment del Concurs “Un mar de paraules” està especialment content, ja que des de fa tres anys l’IEMed porta el secretariat de la Fundació de Dones de l’Euromediterrània. L’objectiu d’aquesta Fundació és l’empoderament de les dones de la zona mediterrània, treballant en projectes amb associacions que estan sobre el terreny i comptant amb una plataforma digital en francès, angles i àrab. Un del objectius importants es fer el seguiment de les polítiques ministerials Euromed en matèria de gènere i cal tenir en compte que el 2017 es celebrarà la 4ª conferència ministerial Euromed on es tornaran a revisar els acords presos pels diferents països euromediterranis.
En aquesta darrera dècada han anat evolucionant les lleis dels països mediterranis, però encara queda molt a fer, especialment perquè no s’hi posen recursos per a aplicar aquestes lleis i per a canviar-ne les mentalitats.
Victor Muñoz, l’actriu Andrea Ariel i Judith Pujol de la Sala Becket preparant el taller de performance als participants guanyadors d’A sea of words.
Per aquesta raó tot el que es pugui fer per donar visibilitat a les dones i per impulsar campanyes de reforçament dels seus drets són molt necessàries. Els relats del concurs A sea of words, són com una espurna de llum que denuncia i il·lumina en aquest combat contra tota violència adreçada a les dones.
Els 15 relats seleccionats seran ben aviat, una vegada passada la correcció, a la web de l’IEMed i de la Plataforma de la Fundació Dones Euromediterrànies
Els tres relats guanyadors seran també publicats a la revista de l’IEMed Quaderns de la Mediterrània