Diumenge 10 novembre 2024

Diumenge 10 novembre 2024

Compartir

Organitzacions de dones: decebedores les conclusions de la CSW61

  

 

Organitzacions de dones, presents a la CSW61, van considerar “decebedores” les conclusions d’aquesta reunió per no respondre als desafiaments per a l’empoderament de les dones en l’actual món del treball, tema central de l’esdeveniment.

Consideraren trascendental que es reforcin en el document final les referències sobre “treball decent”.

Precisen que hi ha fortes resistències per part dels estats membres de l’ONU a la inclusió d’aspectes interdependents del dret al treball.

Així van considerar que el document final que va emanar del seixantè primer període de sessions de la Comissió sobre la Condició de la Dona de l’ONU, fa escasses referències als drets de les dones des de la perspectiva de drets humans i als convenis de l’Organització Internacional del Treball (OIT).

Les organitzacions de dones, reunides en Corporació Humanes que articula l’acció de nombroses organitzacions de dones a Amèrica Llatina i també a la Coalició d’ONG de l’OEA i amb estatus consultiu davant l’ECOSOC a les Nacions Unides, van donar el seu parer sobre les conclusions de la CSW61.

Els moviments pels drets de les dones, van dir: “Esperem que els Estats mostrin major compromís per actuar sobre els reptes actuals i futurs que sorgeixen d’un desequilibrat i perillós sistema econòmic mundial”.

Han apuntat que les amenaces actuals i futures del canvi climàtic, l’automatització del treball, la concentració de la riquesa i el poder corporatiu impacten més a les dones, ja que ja estan explotades en les bases de les cadenes de valor.

Tot això, han recalcat, disminueix els recursos per invertir en els serveis públics i la protecció social necessària per als drets econòmics de les dones.

A més, van expressar que les creixents formes d’autoritarisme, el conservadorisme i l’odi que s’expressa en les restriccions de l’autonomia corporal, el moviment i la sexualitat de les dones, les ataquen directament.

Han precisat que hi ha fortes resistències per part dels estats membres de l’ONU a la inclusió d’aspectes interdependents del dret al treball.

Això impedeix, van assegurar, que les dones gaudeixin de condicions justes i favorables de treball, exerceixin el seu dret a afiliar la negociació col·lectiva, a la llibertat de reunió, associació i el dret a la vaga, com a part dels drets de les dones en món del treball.

Així mateix, van considerar transcendental que es reforcin en el document final les referències sobre “treball decent”, que inclogui la garantia del salari mínim vital i el pagament del mateix salari per a les dones per treball d’igual valor que el dels homes.

Des de la seva percepció és important assegurar que les conclusions de la CSW61 incloguin les obligacions bàsiques dels governs de protegir el dret a la salut, particularment en l’àmbit laboral com l’accés universal a serveis i medicines de salut pública de qualitat, independentment de l’estatus migratori o de residència.

També que es garanteixi la cobertura de llicències remunerades per maternitat, paternitat i parentals, per malaltia, incapacitat i proteccions de salut i seguretat ocupacional.

En aquest marc, van plantejar que és fonamental establir amb claredat la relació entre els drets i autonomia sexuals i reproductives de les dones i les nenes amb els seus drets econòmics, la seva independència i el seu apoderament, ja que sense ells no podran participar plenament en el món del treball.

Van denunciar que durant les negociacions es van suprimir les referències a la tributació redistributiva i progressiva que es requereix per finançar la protecció social i els serveis públics necessaris per a la realització dels drets econòmics i laborals de la dona.

Les organitzacions de dones van demandar que el document de conclusions expliciti que el treball domèstic remunerat està mal pagat, continua sent subvalorat i està invisibilitzat.

És vital, van dir, generar ocupació de qualitat que compleixi les condicions del treball decent en les activitats de cura i que s’assegurin els drets laborals de totes les treballadores.

Van considerar crucial ressaltar el paper de l’Estat en la reducció i distribució de la càrrega de les dones en el treball domèstic i de cura no remunerat, així com superar visions estereotipades en relació als rols de gènere en la maternitat i la cura.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Banya d’Àfrica: La sequera avança mentre 13 milions de persones pateixen gana

Per Redacció SEM-ONU Castigades Etiòpia, Kenya i Somàlia a causa de la gran sequera a...

Catalunya: objectius marcats en la cimera de Beijing de l’any 1995 / La Independent / Noticies Gènere

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), entitat reconeguda com a consultiva per...

“Volem donar visibilitat a les dones independentment de la seva creença”

Ana Martínez, periodista XEDP Nadia Zeryouh, catalana d’origen amazic, és la portaveu de l’entitat EuroArab,...