Dilluns 07 octubre 2024

Dilluns 07 octubre 2024

Compartir

Objectius del govern en matèria de treball i dones, segons Mar Serna

 

Ens vam marcar  uns objectius molt clars i definits


Mar Serna, consellera de Treball


Per a aquesta legislatura, ens vam marcar aquestes fites:


1.- Promoure actuacions per afavorir un “Canvi cultural i de valors” vers la igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral.

2.- Promoure la “diversificació professional de les dones, així com l’enfortiment dels seus projectes empresarials“, amb l’objectiu de superar els estereotips tradicionals d’adscripció al treball femení i masculí. Per aconseguir aquest objectiu vam obrir una sèrie d’apartats, entre els quals cal destacar la Segregació Vertical, que ha contemplat diverses activitats com publicacions; Àgora per a directives professionals, de la qual se’n van beneficiar 992 persones; Jo, directiva, que va constar de seminaris sobre comunicació, comerç internacional, formació en línia; creativitat i innovació en la gestió directiva.  D’un Pla de subvencions i per a l’espai Ariadna, una Xarxa de Mentoria.

La Segregació Horitzontal  és formada per accions adreçades a la cotitularitat; a les dones rurals, ni més ni menys que un curs en línia; l’Orientació com a eina per a la Igualtat, per al professorat de secundària; i Dones en sectors masculinitzats, juntament amb un Pla de subvencions.  En aquest segon objectiu, s’ha contemplat així mateix un ambiciós pla dirigit a actuar contra la violència de gènere i adreçat a les dones en risc d’exclusió social i en situació de vulnerabilitat per l’atur, de la mateixa manera  que hem treballat activament en el camp de la prostitució. Tot amb la intencionalitat de procurar la inserció laboral de dones que exerceixen la prostitució; per a la contractació de dones en situació de violència; publicacions sobre prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe a l’empresa, i l’establiment d’itineraris d’inserció laboral i promoció de taules territorials  per a la inserció de dones en situació de violència de gènere a les Terres de l’Ebre, Tarragona i Terres de Ponent.

 


3.– Promoure accions que fomentin la igualtat d’oportunitats a les empreses públiques i privades. A través de la creació de 105 agents locals d’Igualtat d’Oportunitats en 25 accions de formació hem establert 546 Plans d’Igualtat a les empreses amb 118 agents; 39 sessions de  formació per a empreses amb pla o agent d’aigualtat; s’ha creat el SIE, un Servei d’Igualtat per a Empreses, a través de formació i assessorament per a empreses,  havent realitzat 15 jornades de difusió i sensiblització per a empreses. Tot amb les seves corresponents publicacions.

  

4.- Promoure noves formes d’organització del temps que permetin la conciliació de la vida personal i laboral. I això ho hem pogut fer mitjançant 68 sessions de formació; 12 Jornades; XTEM on hi han participat 49 empreses; hem creat un Fòrum del temps 2007-2010; una prova pilot als polígons industrials amb  noves organitzacions  que utilitzen el temps-treball, i hem celebrat el III Congrés per a la racionalització dels horaris espanyols, juntament amb el disseny de 4 eines web i 4 publicacions i estudis.

 

 5.- Promoure mesures transversals per assegurar la igualtat d’oportunitats dins el mateix Departament de Treball. Això ens ha permès tenir una representació a les diferents comissions interdepartamentals, fer un seguiment del Pla de Polítiques del Govern de la Generalitat, establir un Pla d’Igualtat d’Oportunitats en el nostre Departament, una Coordinació de l’Acord de Mesures per a l’Ocupació Juvenil, una Comissió intradepartamental per promoure i coordinar la transversalitat de gènere, obrir una introdució de perspectiva de Gènere al Pla de Formació. I, igualment, hem establert 2 protocols: “Per a una intervenció coordinada contra la volència masclista”, i la segona sobre “La prevenció i l’abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe a l’empresa”.

 

Fins aquí les activitats dissenyades des del Departament de Treball. El Balanç 2006-2010 amb xifres seria: més de 400.persones beneficiades; 549 publicacions atorgades amb una despesa de 17.926.703,52 euros en projectes subvencionats; 546 Plans d’igualtat i 223 agents d’igualtat; 224 accions de formació i jornades, i 25 publicacions, estudis i eines web.

 

Pel que fa al balanç  estrictament polític i en línies generals, podem considerar-lo molt positiu, gràcies bàsicament a què hem apostat ferma i decididament per la creació d’una Direcció General d’Igualtat d’oportunitats, que ens ha permès una transversalitat eficaç, no solament amb el món del treball, sinó amb la pròpia administració. De tota manera, tot i ser optimista, ens queden coses importants per fer: aconseguir uns nous usos del temps que permetin conciliar la vida personal-familar i laboral (que no recaigui només sobre les dones); obrir un gran debat sobre la prostitució, mal resolta fins ara i en tots sentits; que l’Administració sigui exemple dels nous temps i els nous canvis que han permès que les dones ocupin el món laboral i professional, malgrat els temps de crisi, però menys en els càrrecs directius i/o polítics. I, sobretot, queda pendent, aprovada pel Govern però no pel Parlament, la Llei d’Igualtat.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

8M: Baile Feminista, Malaga

...

Estat espanyol: 23 de setembre.Intersindical Valenciana contra l’Explotació Sexual /La Independent/ Notícies gènere

Tots els dies de l’any són 23 de setembre El 1999 la Conferència Mundial de...

RECITAL: escriptorEs AL TERRAT. València

AELC ASSOCIACIÓ D’ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA amb el patrocini de: Canuda, 6, 5è (Ateneu Barcelonès)...