Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

“Nosaltres busquem el nostre espai propi, no una habitació pròpia, sinó un espai col·lectiu propi.”

Per Ana Martínez

Bombo Ndir és la presidenta de la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament formada, en el 2011, per dones i organitzacions de dones de diverses latituds, que aposten per un activisme transformador des del feminisme descolonial.

Per què consideres que és important l’organització entre dones?

És important perquè accionem des d’una anàlisi descolonial feminista, dones de diversos orígens, de diversos sabers, des de la pròpia consonància vital de resistir a les opressions, de dones diverses que hem sofert i continuem sofrint tota classe de discriminacions, amb una falta de representació en algunes, perquè permanentment se’ns nega la veu i l’espai de veu i representació. Estem aportant sabers, anàlisis i noves mirades d’entendre el feminisme des de la descolonialitat, i també d’evidenciar el desenvolupament sense la interpretació colonial capitalista que danya, depreda, destrueix i contamina els territoris.

Quines accions han desenvolupat com a Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament?

La principal acció és la nostra Escola Feminista Descolonial, un espai de compartir epistemologies, lluites i resistències d’activistes feministes descolonials que activem tant aquí com en els nostres territoris d’origen. Es tracta d’un projecte meravellós que a l’abril inicia la seva quarta edició. Amb aquest espai contribuïm a generar consciència i un sentipensar sense la lògica de la colonialitat de l’ésser, del saber i el poder.

Per què són dones de diversos orígens?

La nostra identificació com a dones en condició de migració i transacionalitat és un valor afegit que tenim en la nostra col·lectiva, és precisament aquesta diversitat d’orígens la que ens ha fet fortes i consonants entre totes, de reconèixer-nos, de revalorar-nos en els nostres lideratges, en la nostra reivindicació pels nostres drets humans i la denúncia del racisme, la discriminació, el patriarcat, la islamofòbia, la ltgtbifòbia, l’antropocentrisme i el capitalisme, totes aquestes llegades del colonialisme civilitzador.

Quina és la seva agenda política?

Accionar per a tenir un espai de veu i representació pròpia des de la nostra pròpia col·lectiva i sumant capacitats i poders amb altres col·lectives germanes, aquí a Catalunya i també als nostres països d’origen.

Evidenciar les opressions racistes, sexistes, heteropatriarcals, classistes, islamofòbiques, lgtbifòbiques, capitalistes, antropocèntriques que danyen cossos i territoris.
Enfortir les aliances insòlites i les accions reivindicatives de les nostres organitzacions de germanes en països d’origen.

Contribuir a generar una consciència sentipensant feminista descolonial per a erradicar la colonialitat del poder, el saber i l’ésser.

bombo senegal

Quina és la seva aposta de canvi per a la societat?

Considerem fonamental començar a construir i enfortir la comunitat humana des del reconeixement de la diversitat, dels sabers ancestrals, de les pràctiques d’existència no consumistes, ni heteropatriarcals que dominen cossos, ni depredadores ni antropocèntriques. Volem enfortir els nous referents de les persones que viuen en condició de migració i racialització per a transformar la realitat cap a una convivència transformadora que no sigui segregadora ni discriminadora…

Quin és el seu projecte més important?

L’escola feminista és un dels més importants per permetre’ns compartir anàlisis, sabers i genealogies feministes, per significar la construcció d’una epistemologia no hegemònica que trenca amb el academisme eurocèntric. Un espai de presa de consciència per a tenir en compte els altres sabers des del feminisme descolonial.

Una altra, és l’eina de la recerca feminista descolonial, que gràcies a la nostra companya Sara Cuentas, amb la seva metodologia “Anàlisi Descolonial per al Canvi”, estem impulsant. La primera recerca va ser per a denunciar les esterilitzacions forçades: la veritat està en els nostres cossos, seqüeles d’una opressió reproductiva. L’última és “Cuidar per a Sostenir la vida”, una imprescindible recerca realitzada amb les nostres germanes treballadores de la llar i les cures de Lleida, Tarragona, Barcelona i Girona, amb participació de Dons Endavant de Girona, Associació de Dones Migrants Diverses, amb Intered, amb Dones llatinoamericanes de Lleida i Tarragona.

Per què des del feminisme descolonial?

Des del feminisme descolonial perquè és el feminisme que posa en qüestió i denuncia el procés civilitzatori colonial que persisteix en la humanitat. Tenim una visió holística de la vida, de les relacions humanes i econòmiques, perquè revalora la memòria històrica per a sentipensar la vida, per a connectar amb el nostre espai vital i reconeix els sabers situats, aquells que neixen de l’experiència viscuda de resistència a l’opressió colonial. Que va més enllà de la lluita ecofeminista, no centrada només en la relació amb la defensa dels territoris, sinó a recuperar els sabers ancestrals viscuts que tenen una connexió simbiòtica, espiritual política en les maneres com construïm les societats.

incomodas

Quin missatge li dóna a altres dones en aquest 8 de març?

Nosaltres estem activant des de la Plataforma Diverses8M, un espai col·lectiu d’activistes i feministes descolonials, antiracistes i antifeixistes des d’una necessitat imperativa de tenir veu i representació que no sigui mediada, ni tutelada, ni clientelista amb i des del feminisme hegemònic, blanc eurocèntric. Com a dona senegalesa i africana, vull expressar a totes les nostres companyes blanques que evitin demanar-nos explicacions de per què estem organitzades i autoconvocades de manera autònoma; que deixin de preocupar-se per la nostra existència, i que ens reconeguin com a iguals; que valorin tots els lideratges de totes les nostres companyes que activem en Diverses8M; que deixin de pensar que les volem dividir. Tot el contrari, nosaltres busquem el nostre espai propi, no una habitació pròpia, sinó un espai col·lectiu propi. Ja ens ho mereixem i és el nostre temps. I estem interlocutant també cap a l’Estat perquè també volem incidir en les polítiques públiques, i no sols organitzar-nos per a una manifestació, perquè no té sentit. Nosaltres no fem un manifest, nosaltres presentarem una Agenda Política.

Convidem a totes les feministes que s’estan qüestionant els seus privilegis blancs i blanquejats que ens acompanyin aquest 8 de març, a les 8.30 del matí, a la nostra marxa “Descolonitzar la Ruta”, farem un recorregut des de l’estació de ferrocarrils de Sarrià cap a Plaça Catalunya. Com bé diem a Diverses8M és una marxa incòmoda perquè estem en l’espai on està concentrada la burgesia i també les nostres germanes treballadores internes de la llar i les cures, i per elles serem allí. I des de la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament apostem per aquest espai col·lectiu i el seu enfortiment.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dones tunisianes busquen el seu lloc en la Primavera Àrab

Acudeixen a les urnes en espera de respecte als seus drets La ciutadania d’aquest país...

Tona: IV workshop Arqueologia del gènere: estat actual de la recerca i l’ensenyament universitari / La Independent / Notícies gènere

L’Associació Cultural Camp de les Lloses, amb la col·laboració del Grup d’Estudis de Dones i...

Associacions catalanes a les Jornades de Dones Rurals i Urbanes a Sevilla

La Xarxa de Dones Rurals de Catalunya ( ARCA) que forma part de la Red...