Entrem de ple a l’estiu i com cada any els espais públics són més concorreguts amb les festes locals, celebracions, festivals, i oci en general, produint-se tal i com les dades apunten un fort impacte de les violències sexuals al carrer. Només cal recordar casos com el de les Festes de Pamplona de l’any passat, o el d’aquest Carnestoltes a Vilanova i La Geltrú.
15 ens locals ja han demanat aquest recurs a través del catàleg de serveis 2017 que els ofereix la Diputació de Barcelona.
Aquest servei s’inclou en el marc d’abordatge integral de la corporació que ja disposava de: Protocols d’actuació en violència masclista (locals o comarcals); Protocols interns d’actuació davant l’assetjament sexual o per raó de sexe, orientació sexual o identitat de gènere a l’àmbit laboral; Plans locals de prevenció de la violència masclista; i Atenció psicològica a dones en situació de violència masclista i als seus fills i filles. Aquesta contribució es basa en la capacitació i formació específica del personal tècnic i polític, així com l’aportació en eines i metodologies per facilitar les intervenció dels municipis ( professionals, polítiques d’incidència…) envers la violència masclista. I, tal i com informen des de l’Oficina de Dones i LGTBI, ofereixen: “suport econòmic, tècnic i material per a les actuacions que donin resposta a una de les conseqüències més greus de les relacions de desigualtat com és la violència masclista”.
Els Protocols d’actuació davant l’assetjament sexual en espais públics d’oci
L’Oficina de Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona, en el marc de l’abordatge integral de les violències masclistes, impulsa aquests protocols d’actuació municipals d’acord a la voluntat de molts municipis de treballar per acabar amb el sexisme i les agressions que es produeixen en el decurs d’activitats d’oci organitzades en espais públics.
Cada dia es denuncien al país una mitjana de tres delictes contra la llibertat i la identitat sexual (agressions, abusos i persecucions sexuals).
Els governs locals de la demarcació de Barcelona poden comptar des d’aquesta primavera 2017 amb aquests protocols per poder revisar i dissenyar les programacions d’activitats com són les festes locals, celebracions, tradicions, festivals, actuacions musicals, oci nocturn, etc. des de la perspectiva de gènere, i poder preveure les actuacions necessàries en el cas que es produeixin violències sexuals en aquests espais o contextos.
Cal dir, com ja havien explicat alguns municipis a La Independent que la Diputació ja havia realitzat algun assessorament tècnic puntual en alguns casos greus d’assetjament sexual.
A partir d’aquest 2017, més recursos per respondre a les violències masclistes a la demarcació de Barcelona, ara per acabar amb l’assetjament sexual. En paraules de l’Oficina de Dones i LGTBI: “Donat que totes les dades apunten al fort impacte de les violències sexuals al carrer, la prevenció, a través d’una intervenció a l’entorn comunitari, esdevé cabdal per tal de reivindicar la diferenciació entre l’oci i el gaudi, i la cultura del “tot s’hi val”, des d’una perspectiva integral de participació activa dels diferents agents implicats i de la ciutadania”.
Campanyes locals a Capellades i a Sant Sadurní d’Anoia