Divendres 13 desembre 2024

Divendres 13 desembre 2024

Moviment en contra de la violència vers les dones a Managua

El moviment ampli de dones de Nicaragua va realitzar divendres una protesta nacional en rebuig a la decisió dels diputats i diputades que van dictaminar a favor d’una reforma a l’article 46 de la Llei 779, que permetrà la mediació en els  casos menys greus de violència contra les dones .

El dictamen favorable a favor de la reforma va ser signat per la diputada Martha Marina González, presidenta de la Comisión de la  Mujer, i el diputat Edwin Castro en representació de la Comisión de Justícia del Parlament.  El següent pas serà sotmetre’l a discussió i aprovació aquesta setmana.

Tant diputats oficialistes com a opositors en la seva majoria s’han pronunciat a favor de la reforma, atenent la sol·licitud de la Cort Suprema de Justícia que va enviar la proposta de reforma de la Llei 779, que penalitza tot tipus de violència contra les dones.

La modificació permetria la mediació voluntària com un dret d’oportunitat i d’igualtat en els delictes lleus i quan no hi ha indicis de reincidències l’agressor.

La  Red de  Mujeres Contra la Violència va enviar una carta a la Comissió de Justícia del Parlament perquè les atenguin i expressar els seus arguments de rebuig a la reforma, però no han tingut resposta.

Divendres passat es va declarar com el Dia d’Acció Nacional en Rebuig de la reforma a l’article 46 de la Llei 779, amb plançons en les principals entrades de les ciutats, festivals,teatre als carrers, distribució de materials gràfics i visites casa a casa per informar les dones el que significa la reforma.

La  La mesa Nacional para la Equidad de Genero, va realitzar una marató, on van participar-hi més de 500 persones que van recórrer sis quilòmetres en suport a la Llei 779.

L’escriptora Gioconda Belli es va pronunciar en contra de la reforma i va demanar a les i els diputats pensar de manera humana abans de votar, ja que al país centreamericà 7 de cada 10 dones han estat agredides alguna vegada i no és possible que la violència continuï d’aquesta manera, va insistir l’escriptora.

En un fòrum recent realitzat a Managua, on hi van participar la directora regional adjunta d’ONU,  Anna Coates, Patricia Olamendi, del grup de les Nacions Unides per a Amèrica Llatina sobre Drets de les Dones, i Sonia Chirino, jutgessa espanyola especialitzada en violència, es va parlar de la possibilitat de proposar la Llei 779 com a model, però de la manera en què està aprovada originalment.

Nacions Unides respecta les decisions dels poders de l’Estat nicaragüenc, però preocupa qualsevol modificació que arrisqui la seguretat de les dones, va dir la representant d’ONU – Mujeres de Nicaragua, Isolda Espinoza .

Igualment Amnistia Internacional, mitjançant una Acció Urgent, va denunciar que a Nicaragua hi ha el perill que es reformi la Llei 779, amb la qual cosa es debilitaria la protecció a les dones i es posaria en risc la seva seguretat.

Fins al passat 11 de setembre l’Observario de la Red de Mujeres contra la Violencia, va   comptabilitzar 64 dones assassinades, 20 més en comparació amb l’any passat.


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Educar i viure amb Art

El recuperat espai industrial del ComaCros de Salt, Girona, será l’escenari d’uns seminaris per...

Esther_Vivas

Aliments per menjar o llençar?

Vivim en el món de l’abundància. Avui es produeix més menjar que en cap...

Dinovena convocatòria dels Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació

Dinovena convocatòria dels Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació, que...