Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Compartir

Mèxic: CNDH designa a Sara Lovera per al Comité Técnico de Evaluación del INE / La Independent / Notícies gènere

Per Redacció SemMéxico

La Comissió Nacional dels Drets Humans (CNDH) va nomenar a Sara Lovera López i a John Mill Ackerman Rose, com a integrants de l’Comitè Tècnic d’Avaluació de l’Institut Nacional Electoral (INE), que serà el responsable de qualificar la idoneïtat dels quatre nous consellers amb els quals es renovarà el Consell General d’aquest Institut, el proper mes d’abril.

 

Lovera dirigeix el portal informatiu SemMéxico de la mateixa agència, escriu la columna setmanal Paraula d’Antígona, i és fundadora de l’agència feminista La Independent de Catalunya,  presidenta de la Casa dels Drets de Periodistes a la Ciutat de Mèxic i Secretària de Comunicació, Educació i Desenvolupament per a la Igualtat CEDI. 

Qui són els integrants?

Sara Lovera López és periodista. Ha laborat en diaris, revistes, agències de notícies, noticiaris de televisió i mitjans digitals des de fa 51 anys, com a reportera, editora, editorialista, coordinadora i directora de diversos mitjans.

Actualment és coordinadora regional d’el Servei de Notícies de la Dona de Llatinoamèrica i el Carib, SEMlac, dirigeix el portal informatiu SemMéxico de la mateixa agència, escriu la columna setmanal Paraula d’Antígona, és fundadora de l’agència feminista La Independent de Catalunya, a l’Estat espanyol, presidenta de la Casa dels Drets de Periodistes a la Ciutat de Mèxic i Secretària de Comunicació, Educació i Desenvolupament per a la Igualtat CEDI.

Va coordinar la investigació que sobre Feminicidi va realitzar la Cambra de Diputats (2005-2006). Va crear i va dirigir el suplement Doble Jornada (1987- 1998) i Comunicación e Información de la Mujer, Associación Civil. (CIMAC) (1992-2004).

És docent en gènere i té àmplia experiència en organització i impartició de tallers, seminaris i diplomats de gènere, educació i comunicació. Va estudiar Periodisme, Treball Social, Teoria de l’Estat i Educació per a Adults. És autora, coordinadora i editora de més de 40 publicacions i creditora a més de 30 reconeixements i premis, nacionals i internacionals.

 Va rebre el Premi Nacional de Periodisme, per trajectòria el 2015.

Ha impartit tallers i seminaris de periodisme no sexista i altres temes com ciutadania, gènere, drets humans de les dones, llenguatge no sexista, marc jurídic dels drets humans de les dones i el funcionament dels mecanismes de la dona a Mèxic, Amèrica Llatina , Estats Units, Europa (Espanya, Anglaterra i Alemanya) i el Marroc (1995-2018).

John Mill Ackerman Rose és Doctor en Sociologia Política per la Universitat de Califòrnia Santa Cruz i Doctor en Dret Constitucional per la UNAM. Membre de el Sistema Nacional d’Investigadors, Nivell III. PRIDE, nivell D. És President Adjunt de l’Associació Internacional de Dret Administratiu i Director Editorial de la Mexican Law Review. És professor de Dret Constitucional i de Dret Electoral a la Facultat de Dret de la UNAM, i també ha dictat càtedra a l’American University a Washington, D.C. i a Sciences Po a París, França.

Ha estat recipiendari de la “Càtedra Alfonso Reyes” de la Universitat de la Sorbona (Paris III) (2014), del ‘Reconeixement Distinció per a Joves Acadèmics de la UNAM (2012), del Premi Nacional de Comunicació “José Pagés Llergo” (2010) així com del Certamen Nacional de Periodisme (2009). És reconegut per la UNAM com un dels deu acadèmics de carrera més citats en revistes d’investigació acadèmica en l’àrea de les ciències socials.

Cal destacar que els criteris de selecció van ser sotmesos a l’opinió dels integrants de el Consell Consultiu de la CNDH i fins i tot es van incorporar a ells les aportacions de qui va voler fer-ho.

La presidenta de la CNDH, Maria del Rosario Piedra Ibarra, ha manifestat estar no només disposada i compromesa en assumir com a seus els criteris de selecció assenyalats en la Convocatòria de la Cambra de Diputats en fer la designació d’ambdues propostes, sinó que també va plantejar afegir dos elements més, fonamentals i que fins i tot haurien de ser extensius als consellers electorals a triar.

Sosté que la idea no és només participar, en el marc de la Llei i de la Convocatòria, sinó aportar a aquest nomenament a al procés de selecció de les i els consellers de l’INE perquè de veritat es garanteixi, amb qui resultin finalment electes, unes eleccions lliures, transparents i fiables.

Piedra Ibarra va proposar que s’acrediti la seva participació i compromís en la defensa de l’sufragi i la transparència electoral i, en general, en la defensa dels drets civils i polítics; a més de no haver exercit algun càrrec a l’Institut Federal Electoral ni l’Institut Nacional Electoral, en els últims 14 anys.

També expressa que el compromís democràtic de la CNDH no s’esgotarà en l’elecció dels seus dos integrants de el Consell, sinó que serà vigilant en el seu acompliment de el paper a què estan cridats a complir i garanteixin no només un absolut afecció a la legalitat en el seu actuar , sinó que a més promoguin la participació ciutadana en totes les seves decisions.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

A Radio Mataró

(En elaboració)

...

FlamencoTeràpia. Desenvolupament personal per a dones

El flamenc m’ha acompanyat al llarg de la meva vida des que tenia dotze anys....

Ens jutgen a totes

OPINIÓCarme Forcadell i Dolors Bassa, que continuen tancades a la presó, i Meritxell Borràs, totes...