Dimarts 23 juliol 2024

Dimarts 23 juliol 2024

Ens jutgen a totes

OPINIÓ
Carme Forcadell i Dolors Bassa, que continuen tancades a la presó, i Meritxell Borràs, totes tres transmeten serenor, determinació i dignitat, segur que els nervis van per dins. Un dia ple de tristor i foscor.

Dimarts 12 de febrer de 2019, el dia ha arribat, comença la vista oral del judici polític més determinant de l’estat espanyol. Les tornem a veure a través de la pantalla de televisió. Ràbia continguda. No hi ha dret. Tenim uns mesos de sessions al tribunal suprem, interminables i difícils, on jutgen a 12 persones que no han comès cap delicte. Ni rebel·lió, ni sedició, ni malversació. La cancel·lació del judici no ha arribat. Un fracàs de la política. I la vida continua…

 

“Ha arribat el dia. Estem preparades. Hi anem amb el cap ben alt, fortes i determinades. El vostre escalf i suport avui el sentim més a prop que mai”, ha dit la  Presidenta Carme Forcadell aquest 12 de febrer 2019.

 

“Sortim d’Alcalà-Meco cap al Suprem, comença el judici. Anem amb ganes d’explicar la veritat. Serà dur, però demostrarem la nostra innocència”, ha dit la Consellera Dolors Bassa el 12 de febrer 2019.

 

S’acosta el 8 de març, dia internacional de les dones, i com l’any passat el 8M ens aturarem perquè volem canviar-ho tot. Com a dones feministes i republicanes, tenim els 1.000 motius per parar-ho tot, com l’any passat, més 1: ens jutgen a totes! Carme Forcadell, Dolors Bassa i Meritxell Borràs són les primeres… també li tocarà a Anna Simó, Ramona Barrufet i Mireia Boya… i a Tània Verge, Marta Alsina i Tamara Carrasco i, i moltes més, perquè som moltes les que vam participar en fer realitat el referèndum de l’1 d’octubre i perquè la repressió de l’estat espanyol ens toca a totes.

Ens volen atemorides per silenciar-nos, per acabar amb la dissidència política, la rebel·lia, la desobediència… per mantenir el sistema, per mantenir-se malgrat haver perdut tota legitimitat. És tornar al passat, a un passat no tan llunyà, que l’àvia i la mare tenen molt present. I fa por. Però no hi ha cap altre opció que seguir endavant, resistir i fer camí, i cuidar-nos entre totes, perquè com diu Encarna Bodelón: “Els carrers estaran sempre plens de les nostres resistències” (pròleg Informe Repressió i gènere. Defender a quien defiende).

 

 

Independencia3

 

 

Així que arribarà el divendres 8 de març. Portarem 12 dies de sessions de judici. I farem vaga. Pararem el nostre consum, el treball domèstic i les cures, el treball remunerat i els nostres estudis, per demostrar que sense nosaltres no es produeix, i sense nosaltres no es reprodueix. Juntes visibilitzarem les nostres denúncies, reivindicacions i exigències. Totes les lluites.

Algunes dades. Una quarta part de la població de Catalunya viu en risc de pobresa o exclusió. Els salaris de les dones són un 25% inferiors. Les retallades del 2008 no s’han revertit i creix el nombre de treballadores pobres amb ingressos insuficients per cobrir les necessitats materials bàsiques. L’accés a l’habitatge és un luxe. Els serveis públics són deficients (per treballadores i per qui els ha de fer servir) i insuficients. Els treballs de cura i reproducció social sovint no són remunerats i quan ho són, precarietat extrema o explotació, majoritàriament recauen en dones migrades. Cada any denunciem més, però continuem sent assassinades i la justícia patriarcal ens penalitza doblement si sobrevius a la violació. El 25’3 per cent de les dones del país hem patit una situació greu de violència masclista i fins al 50 per cent són les que han patit una experiència més lleu o puntual. Les violències estan a tot arreu. Pararem totes per aturar-ho tot.

Compartim amb les companyes de la Vaga Feminista que “El nostre és un crit global, transfronterer i transcultural. Som un moviment internacional divers que planta cara a l’ordre patriarcal, racista, capitalista i depredador amb el medi ambient, i que proposa altres vides i un altre món radicalment diferent. Formem part de les lluites contra les violències masclistes, pel dret a decidir sobre el nostre cos i la nostra vida, per la justícia social, l’habitatge, la salut, l’educació, la sobirania alimentària, i la laïcitat, contra l’extractivisme i els tractats de lliure comerç, l’explotació i moltes altres lluites col·lectives. Unides per una altra forma d’entendre i organitzar la vida, l’economia i les relacions. Perquè som antimilitaristes i estem contra les guerres, i les fronteres, contra els Estats autoritaris i repressors que imposen lleis mordassa i criminalitzen la protesta i la resistència feminista. Unides a les dones que defensen els drets humans i la terra, arriscant les seves vides”.

I afegim, que aquest 8 de març també volem visibilitzar l’excepcionalitat democràtica imposada. Estem vivint uns temps de repressió política que ens travessa els nostres cossos: estem empresonades preventivament, a l’exili, confinades i encausades per haver fet realitat el Referèndum de l’1octubre i voler decidir el futur del nostre país.

Ens jutgen a totes i cadascuna que, l’any passat, vam estar defensant les escoles per exercir el dret d’autodeterminació i votar en llibertat. Exigim la fi de la vulneració constant dels drets polítics, civils, humans que patim a l’estat espanyol, on el govern de Pedro Sánchez no ha volgut aturar aquesta injustícia. Estem a les portes del cicle electoral del 2019 i no oblidem que bona part dels partits polítics atien l’odi cap a Catalunya per treure rèdits electorals.

Ens jutgen a totes. També a les companyes de Sant Cugat encausades per l’acció de protesta de 2h a les vies dels FGC el 8 de març passat per denunciar les violències masclistes que es produeixen en el transport públic (tercer espai més insegur). Tenen causa penal oberta, presó i multa de 26.000€ per responsabilitat civil. Són les @8MilMotius. Cal la retirada de l’acusació i garantir uns transports públics de qualitat i segurs, lliures de violències masclistes.

I tu, faràs vaga?

 

El camí Cap a la Vaga Feminista 8M2019 ja ha començat a moltes ciutats, pobles, barris. Localitza el comitè de vaga més proper i participa. Si on vius no n’hi ha, organitza’l amb les veïnes. Aquí trobes els comitès constituïts.

#8M2019 #EnsAturem #VagaFeminista8M #EnsJutgenATotes #CapDonaEnlOblit #NoEsteuSoles

 

Nota. Causa general contra l’autodeterminació. Tribunal Suprem: Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carme Forcadell, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Carles Mundó, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Santi Vila.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: col·laborar amb el SPC “Per un periodisme digne”

El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha posat en marxa la campanya de micromecenatge...

Barcelona: TAULA RODONA Les poetes a la Fundació Tàpies, dins de Barcelona Poesia / La Independent / Notícies gènere

“La platja se’m desclava / i em va clavant la set” és el títol,...

Comunicado de la Plataforma Andaluza de Apoyo al Lobby Europeo de Mujeres: ¡Vayamos a la Huelga las mujeres!!

¡Vayamos a la Huelga las mujeres!! La Plataforma Andaluza de Apoyo al Lobby Europeo de...