Dilluns 14 octubre 2024

Dilluns 14 octubre 2024

Compartir

Més veus des de la comunicació no sexista

      

 

A Cuba diversos productes comunicatius ofereixen una mirada plural a les dones i la desigualtat de gènere. Fotogrames de productes comunicatius presentats en la XIII Trobada Iberoamericà de Gènere i Comunicació “Isabel Moya Richard in memoriam”.

Encara que persisteix el sexisme en els mitjans cubans, professionals i especialistes identifiquen una major presència de la comunicació amb perspectiva de gènere i feminista al país.

“Si fem una mirada retrospectiva, podem veure que estem creixent en els mitjans amb major diversitat de temes. En aquesta trobada s’han presentat treballs que aborden la identitat de gènere, l’orientació sexual, els canvis econòmics des de l’economia feminista i l’exercici de la paternitat. I tot això indagant més enllà del visible”, va dir la periodista Mayra García Cardentey durant la XIII Trobada Iberoamericà de Gènere i Comunicació “Isabel Moya Richard in memoriam”.

 

Cuba 2

 

Cardentey va moderar el Panell “Canviar fent”, inclòs en el programa de l’esdeveniment celebrat a l’Havana del 30 d’octubre al 2 de novembre. El tema central de la trobada va ser el tràfic de persones i el seu abordatge en els mitjans de comunicació.

La reunió bianual és organitzada per la Unió de Periodistes de Cuba (Upec) al costat de la Federació de Mujeres  Cubanas (FMC) y la Asociacion Cubana de Comunicadores Socials. En aquesta edició va comptar amb el suport d‘Oxfam a Cuba y la Agencia Suiza para el Desarrolloy la Cooperacion  Cosude).

“Aquest esdeveniment és un exemple del que pot aconseguir-se, per la quantitat de persones noves en cada edició. Ja no estan només les mateixes cares, hi ha moltes professionals joves i també anem creixent en presència masculina, alguna cosa que no es veia en anys anteriors i desmunta aquesta imatge que aquests són temes que només interessen a les dones”, va dir a SEMlac la periodista Lisandra Gómez.

Gómez és la segona Doctora en Ciències de la Comunicació que assumeix la perspectiva de gènere; en 2017 va dissenyar un model per a la inclusió d’aquesta perspectiva en el setmanari cultural Vitralls, de la província Sancti Spíritus.

A més de recerques i ponències teòriques, en la trobada es van presentar prop de 30 productes comunicatius. En aquests espais van coincidir iniciatives com la campanya Evoluciona, el projecte Inspiradores i la productora audiovisual Palomas, amb audiovisuals i materials radials de diferents províncies del país.
Maira Castro Lora va arribar des de l’emissora provincial Ràdio Victoria de les Tunas, ciutat situada a 656.7 km de la capital. Va portar el testimoniatge radial “Tu ets única”, la història d’una supervivent de violència masclista que mostra l’estigma que sofreixen les dones violentades, però també la força que les fa sobreviure.

“Per a mi ha estat molt important la capacitació i els recursos per a representar la violència de gènere. Per exemple, l’entrevista original era de 35 minuts i jo la vaig deixar en vuit minuts tractant de triar els elements més adequats per a no revictimizar a la protagonista”, afirma Castro Lora a SEMlac.

Professionals i especialistes van insistir en la sensibilització, la capacitació i la recerca com a  característiques essencials per a promoure una comunicació amb perspectiva de gènere i inclusiva.“Encara hi ha molt de desconeixement, per això cal sensibilitzar també als qui decideixen les polítiques i les agendes mediàtiques. Després d’aconseguir aquesta sensibilització cal alfabetitzar a la gent i buscar aliances amb persones formades. És un treball sense descans”, afirma la periodista Lisandra Gómez.

Segons la investigadora, per a mantenir-se i créixer, les bones pràctiques també necessiten d’accions estructurals en els mitjans de premsa, com la inclusió de la perspectiva de gènere en els manuals d’estil i processos productius.

En aquest camí avança Arletis Saragoza Expósito en Radi SG, del municipi Sant German en Les Tunas. La jove periodista creu que una bona pràctica és molt més que incloure les i els en els materials i necessita de canvis a l’interior de les redaccions.
“Cal repensar les rutines productives, les línies ditoriales i les fitxes de processos dels programes radials. Per a això cal comptar amb la voluntat de la direcció del mitjà i els qui fem periodisme hem de superar els nostres propis prejudicis i imaginaris masclistes”, opina.

A més d’incloure l’agenda de les dones en l’agenda dels mitjans i mostrar problemàtiques i zones de la realitat poc conegudes, els qui van assistir a l’esdeveniment acadèmic van recalcar la necessitat de l’excel·lència en el llenguatge i factura dels materials, a més de mostrar claredat en l’ús dels termes.
Una major presència i reivindicació del feminisme com a teoria i pràctica política és una altra de les característiques que distingeix el que fer d’assistents a la XIII Trobada Iberoamericà de Gènere i Comunicació “Isabel Moya Richard in memorian.

Durant la seva clausura, Ricardo Ronquillo, president de la Unió de Periodistes de Cuba (Upec), va reconèixer el lideratge de les professionals dins de l’organització gremial i les aportacions del feminisme a la construcció d’un projecte emancipador socialista a Cuba. En les seves paraules va manifestar l’interès per avançar més en aquest exercici a l’interior de l’organització gremial cubana.

“Podem crear un projecte que sigui la declaració de mitjans i delegacions de la Upec com a mitjans i delegacions feministas i lliures de totes les formes de discriminació”, va dir Ronquillo.

 

  

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Un gran repte, si les deixessin governar

OPINIÓ Aquest dimarts passat 7 de gener de 2020, Pedro Sánchez va ser escollit...

Els mitjans de comunicació com perpetuadors de les desigualtats i la violència de gènere

OPINIÓ Potser hi hagi alguna cosa “d’ignorància deliberada”, tenint en compte els esforç de...

Aquest Nadal les joguines no tenen sexe

Campanya del CIRD de l’Ajuntament de Barcelona i Biblioteques de la Diputació per a un...