Diumenge 06 octubre 2024

Diumenge 06 octubre 2024

Compartir

Mèxic: És urgent legislar per construir un Sistema Nacional de Cures / La Independent Notícies Gènere

 

Per Redacció SemMéxico

Senadores analitzen la situació i proposen acabar amb l’estereotip de la feina domèstica. Claudia Ruiz Massieu Salinas i Patricia Mercado Castro presenten el llibre de l’IBD. És urgent la creació ara del Sistema Nacional de Cuidados. 

El senat ja té diverses iniciatives, perquè l’Estat integri una bastida de bones pràctiques i polítiques públiques que facin visible la importància de la feina de cures i garanteixin que aquests es vegin més enllà del si familiar.

No s’han de veure com una tasca exclusivament de les dones, va dir la senadora priista Claudia Ruiz Massieu Salinas,durant el webinar per presentar el llibre: “Un diagnòstic dels serveis públics de cura a Mèxic. Anàlisi demogràfica, pressupostal i legislatiu”, de l’Institut Belisario Domínguez (IBD). La senadora priista va considerar que ara toca a lSenat, aprofundir, analitzar i “comprometre’ns” perquè s’aprovi i es posi en pràctica el Sistema Nacional. Així doncs, toca a l’àmbit legislatiu la construcció d’aquest sistema.

La també presidenta de la Comissió Especial de Seguiment de laa Implementació de la T-MEC va considerar que, per a la construcció d’aquest sistema, s’ha de contemplar que les polítiques per atendre la pobresa estiguin orientades a disminuir les desigualtats entre dones i homes, la creació d’espais de cura i l’assignació adequada de recursos.

Per a això es requereix un diagnòstic, de manera que no és casual que el llibre que es presenta sigui clau en la discussió d’un tema de gran rellevància per a Mèxic i que es tradueixi en resultats legislatius.

En la seva intervenció, la senadora Patricia Mercado Castro, de Moviment Ciutadà va dir que a Mèxic els serveis de cures van sorgir com un dret enfocat a les treballadores, pensant que eren l’excepció a la regla: mares cuidadores que depenien de l’aliment que brindaven els homes. “No obstant això, en molts aspectes hi ha regles que s’han normalitzat, i aquest concepte discrimina les dones i els impedeix tenir autonomia”, ha advertit.

La recuperació per un món millor necessàriament passa per enfortir l’economia de la cura, aquesta que sosté les llars, les famílies i el benestar de les persones, ha afirmat la senadora de Moviment Ciutadà.

El Covid ha posat en la palestra pública el que fins ara es considerava un problema privat. “Seguirem veient el treball domèstic i de cura com problemes de les dones? o serem capaços, com a societat i com a govern, d’observar que es tracta d’un problema que requereix solucions socials i estatals “, va exposar la senadora Martha Lucía Micher Camarena, del Grup Parlamentari Morena.

“A partir del confinament les esferes laborals, el teletreball, el treball a casa o home office, el school ofice i l’educació, s’han sumat a la llarga llista de treballs domèstics no remunerats que ja realitzàvem”, ha delimitat.

En la seva interlocució l’autora de el llibre, Lucía Pérez Fragoso, consultora en Economia Feminista, amb especialitat en Política Fiscal, va assenyalar que la crisi de la pandèmia és una oportunitat per no tornar a la crisi de cura que existia abans.

Va afegir que l’anàlisi demogràfica a Mèxic assenyala que una de cada tres persones són dependents, i com ho indica l’Estadística Nacional d’l’Ús del Temps, les dones dediquen 51 hores per a aquest fi a la setmana, mentre que els homes només 15.

Van ser-hi presents durant el webinar: Betlem Sanz Luque, representant d’ONU Dones, Mèxic; Edith Pacheco Gómez, investigadora del Centre d’Estudis Demogràfics, Urbans i Ambientals del Col·legi de Mèxic; Aurora Bautista Márquez, titular de la Divisió de Desenvolupament Infantil, IMSS; i Rodolfo Ramírez Raymundo, investigador en temes educatius de la Secretaria d’Educació Pública (SEP).

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Solidaritat assistencial

Les dades sobre la situació d’exclusió en la que es troba una part important de...

El llegat de Victòria Sau: Feminisme i Transformació*

OPINIÓ Per Joana Colom Bauzà, doctora en psicología Victòria Sau, Doctora en Psicologia i Llicenciada...

Barcelona: Prou Violencias Patriarcals