La Fundació Vicki Bernadet és una entitat que treballa des de 1997 en l’atenció, prevenció i sensibilització de l’abús sexual infantil intrafamiliar i de l’entorn de confiança de la nena o del nen.
Des de fa 17 anys com Asociació FADA ofereix atenció integral i especialitzada a les persones afectades directa o indirectamente per una situació d’abús sexual en la infància i/o violencia sexual a qualsevulla edad.
La Fundació Vicki Bernadet vol amb aquest guardó bianual, sensibilitzar a la societat mitjançant manifestacions culturales i artístiques sobre una problemàtica tan greu com són els abusos sexuales infantils.
El Premi també vol reconèixer a aquelles i aquells professionals els quals, mitjançant el seu treball, hagin abordat un tema tan sensible com els abusos sexuales en la infància. D’aquesta manera, es vol aconseguir que aquesta realitat guanyi en rigor, enderrocant falsos mites i combatent el desconeixament general de la població.
El Premi Fada a la Cultura va començar l’any 2013, convertint-se des del principi en un referent exclusiu per tractar-se de l’únic que aborda la temàtica de l’abús sexual infantil. La seva primera edició va tenir al director de cinema Montxo Armendáriz com a protagonista, al ser el·legit guanyador del certamen per la seva pel·lícula, No tengas miedo. L’ obra finalista va ser aleshores per a Gemma Larrégola i Clara Vinardell pel documental Infància en risc del programa Sense ficció de TV3.
En aquesta segona edició les i els artistes han presentat la seva candidatura mitjançant la pàgina web de la Fundació i el jurat ha estat format per la Dra. Noemí Pereda, Maite Santasusana, representant de la Fundació Banc Sabadell; Santiago Vidal, jutge de la Audiència de Barcelona; Clara Vinardell, editora de la Editorial Cruïlla; Cristina Plazas, actriu; Imma Pérez, Cap de la Asesoría Jurídica del Consorci dels Serveis Sociales de Barcelona; Xavier Albertí, Director artístic del Teatre Nacional de Catalunya; Jaume Feixes, periodista; i David Airob, fotoperiodista.
Per decisió unànime del jurat el finalista ha estat Destin Daniel Cretton per la pel·lícula Las vidas de Grace (Short Term 12). Cretton, al no poder ser-hi personalment en el lliurament del Premi, ha intervingut mitjançant un video des d’ EE UU agraïnt el guardó i la tasca que fa la Fundació Vicki Bernadet.
El Premi FADA a la Cultura d’aquesta segona edició ha estat per a Maite Carranza per la seva novel·la Paraules Emmetzinades. Obra publicada fa cinc anys i traduïda a diferents idiomes.
El relat és una crónica d’un día trepidant, viscut a contrarellotge i protagonitzat per tres persones próximes a Bárbara Molina, desapareguda violenta i misteriosament quan tenía quinze anys. Una història de mentides, secrets i enganys. Una valenta denuncia dels abusos sexuals infantils i les seves horribles conseqüèncias.
Abans de realitzar-se el lliurament del Premi a Maite Carranza, les actrius Mont Plans, Susanna Garachana i Mariona Ribas, i l’actor, Lluis Villanueva, han realitzat una lectura dramatitzada d’uns fragments del llibre emocionant al públic present.
La guanyadora, desprès de rebre el Premi de mans de Xavier Albertí, ha explicat que moltes i molts adolescents han llegit el llibre, i que en els col·loquis que s’han realitzat en diferents Instituts els joves han demostrat una gran maduresa. Ha donat les gràcies a totes les persones que la varen ajudar a portar a bon port la seva novel·la i, especialmente a Vicki Bernadet i a les i als integrants de la Fundació per l’ajut que donen a les víctimes.
El Premi Honorífic ha estat entregat per Vicki Bernadet a Pep Pla per la seva obra Tatuatge. “Una obra que tracta amb molt de respecte el tema de l’abús a menors”. Bernadet ha fet avinent recordar el recolçament que va tenir de Pla i de tots els actors, actrius i col·laboradors de la obra quan els hi va propasar fer un col·loqui amb el públic desprès de la funció.
El premiat ha dit que aquests col·loquis són un dels millors records que guarda de Tatuatge. També ha agraït a l’Institut Goethe l’haber traduït la obra de l’alemany i així haver-la pogut conèixer.
Els guardons lliurats són obra del fotógraf Israel Ariño, i la ceramista Cristina Márquez és l’autora de la peça entregada a Pep Pla.
En la seva intervenció Vicki Bernadet ha reivindicat que cal valorar el camí recorregut des del naixement de la Fundació fa 17 anys, ha dit que un dels objectius és aconseguir gent representativa dels estaments de cultura: “Potser no ens hem sabut explicar bé, potser no ens hem sabut comunicar prou per implicar tots els estaments culturals. La cultura és sinònim de progrés i civilització”.
Ha acabat la seva intervenció dient que: “Cal aconseguir que l’abús sexual sigui un tema per a treballar tots junts, un tema per a implicar tothom”.
L’acte ha comptat amb la magnífica conducció del reconegut periodista Ramón Pellicer, i ha estat clausurat per la Honorable Consellera de Benestar Social i Familia, Sra. Neus Munté.
La pinzellada musical l’ha donat el grup català Pribiz aconseguint que el públic seguís la seva actuació picant de mans. I durant l’excel·lent aperitiu s’ha pogut conversar amb les premiades i els premiats i amb les diferents personalitats que han assistit a l’acte.
*L’acte ha tingut lloc a la Sala Moragues, El Born Centre Cultural, Barcelona
II Premi FADA a la Cultura 2015